Brabant zet nachtbus in naar Randstad

dinsdag 24 november 2015
timer 2 min

Nachtbussen van Arriva gaan in het weekeinde de treinen vervangen tussen Brabant en de Randstad. Provincie en gemeenten betalen drie ton voor een driejarige proef.

Na een jarenlang kwakkelend bestaan van de nachttreinen schakelt de provincie Noord-Brabant Arriva in om nachtbussen te rijden tussen de grote Brabantse steden en Rotterdam/Utrecht. De bussen rijden vanaf 19 december in de nacht van vrijdag op zaterdag en van zaterdag op zondag tussen 02.00 en 04.00 uur.

Het gaat om de verbindingen Rotterdam–Dordrecht–Breda–Tilburg–Eindhoven, Utrecht–’s-Hertogenbosch–Eindhoven en Tilburg–'s-Hertogenbosch. Tussen 's-Hertogenbosch en Tilburg stoppen de nachtbussen ook in Vlijmen, Drunen, Waalwijk, Sprang-Capelle, Kaatsheuvel en Loon op Zand.

NS vroeg voor het voortzetten van het Brabantse nachtnet ruim 700.000 euro per jaar omdat de nachttreinen verre van rendabel zijn. Door de treinen te vervangen door bussen zijn de kosten nog maar ongeveer een ton per jaar. Een proef van drie jaar kost 300.000 euro, waarvan Brabant de helft betaalt en de gemeenten Eindhoven, 's-Hertogenbosch, Breda, Tilburg en Dordrecht de andere helft.

Gedeputeerde mobiliteit Christophe van der Maat: "Voortzetting van Nachtnet met treinen vraagt om een te grote investering in verhouding tot het aantal reizigers. Maar we vinden het wel belangrijk dat Brabant ook in de nachtelijke uren met openbaar vervoer bereikbaar blijft. Je moet na het bezoeken van een concert of een avondje uit nog wel thuis kunnen komen.”

De 300.000 euro voor ‘Nachtnet Bus’ zijn aanloopkosten en kosten voor monitoring en marketing. Arriva verwacht het nachtnet na de driejarige proefperiode kostendekkend te kunnen exploiteren. Mochten de bussen te weinig passagiers trekken, dan kan de pilot tussentijds worden stopgezet.

Het kaartje voor de late nachtbus, dat tussen 6 en 12 euro kost, is vooralsnog alleen bij de chauffeur verkrijgbaar. Arriva laat in elke nachtbus een beveiliger meerijden. Ervaringen met het nachtelijk vervoer in Breda en Tilburg laten zien dat dit voldoende is.

Dat er 's-nachts voortaan OV mogelijkheden zijn per bus is echt goed nieuws!. Mijn vraag is of ik ook de tijden van-naar v.v. ergens op de website kan vinden.
vr. gr. Ineke

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
Brabant zet nachtbus in naar Randstad

Nederland 2015 Station Tilburg Dagelijks maken 30.000 reizigers gebruik van Station Tilburg. Dat worden er in 2020 ruim 40.000. Om de toegankelijkheid en doorstroming te verbeteren, krijgt het station een nieuwe, brede passage. Daarmee wordt de toekomstige wijk Spoorzone verbonden met het stadscentrum ten zuiden van het station. Passage met alle voorzieningen De nieuwe passage van station Tilburg wordt bijna 42 meter breed. Dat is inclusief de ruimte voor winkels en voorzieningen, die alle in de passage worden opgenomen. De passage bestaat uit twee gebieden: een deel is openbaar terrein dat fungeert als verbinding tussen noord en zuid, een ander deel geeft toegang tot de perrons. Er komen liften en roltrappen naar ieder perron, zodat iedereen straks zelfstandig kan reizen. Willem II-passage Ter hoogte van de Willem II-straat, ongeveer 300 meter naast het station, komt een fiets- en voetgangerstunnel onder het spoor. De passage wordt 13 meter breed en 3 meter hoog. Verbinding noord-zuid De wijk Spoorzone ten noorden van het station wordt grootschalig vernieuwd. De nieuwe stationspassage krijgt dan ook uitgangen aan beide zijden van het station. Samen met de Willem II-passage zorgt hij voor een verbeterde noord-zuidverbinding in Tilburg. Gereed in 2016 De bouw start najaar 2013. Medio 2016 wordt het project afgerond. ProRail verbouwt station Tilburg in opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Milieu, de provincie Noord-Brabant, de gemeente Tilburg en NS. DE SPOORZONE In het stadshart van Tilburg naast het station tussen industrieel erfgoed en nieuwe architectuur ontstaat een broedplaats voor kennis en innovatie COPYRIGHT Chris Pennarts Blokland 82 3417 MR Montfoort The Netherlands+31653309747 info@chrispennarts.nl www.chrispennarts.nl. © Chris Pennarts

Meer artikelen met dit thema

Minder RET-metro's door achterstallig onderhoud

13 sep om 14:37 uur
De RET rijdt vanaf 13 september met een versoberde metrodienstregeling, omdat de Rotterdamse vervoerder kampt met…
Lees verder »

Bruno Bruins van HTM naar Keolis

31 aug om 12:55 uur
Bruno Bruins treedt per 1 september toe tot de Raad van Advies van Keolis. De oud-minister had op 31 augustus zijn…
Lees verder »

Leeuwarden sprint weer door naar Zwolle

26 aug om 14:47 uur
De Friese Sprinter vanuit Leeuwarden gaat vanaf 6 september twee keer per uur rechtstreeks naar Zwolle rijden.…
Lees verder »

IJssel-Vecht kost Keolis 2,9 miljoen

24 aug om 13:50 uur
Busvervoerder Keolis moet de provincies Overijssel, Gelderland en Flevoland een schadevergoeding van 2,9 miljoen…
Lees verder »

Twee nieuwe spitslijnen voor het Gooi

23 aug om 15:20 uur
Transdev Nederland rijdt per 23 augustus met twee nieuwe spitslijnen in de concessie Gooi- en Vechtstreek. Buslijn…
Lees verder »

‘De nieuwe infrastandaard is digitaal’

23 aug om 10:33 uur
Veel oude infrastructuur piept, kraakt en is nodig aan vervanging toe. De nieuwe standaard is ‘slim’ voor zowel…
Lees verder »

2020: meer dan een halvering van het aantal in- en uitstappers op stations

11 aug om 15:22 uurtimer3 min
Traditioneel maakt NS in de zomerperiode het aantal in- en uitstappers per station bekend voor een gemiddelde…
Lees verder »

Transdev financiert ZE-bussen via ING Lease

23 jul om 10:49 uurtimer3 min
Dankzij een innovatief financieringsmodel, kan Transdev de gehele busvloot van 59 stuks in de concessie Gooi- en…
Lees verder »