Bussen in Malmö vergroenen verder

vrijdag 22 september 2017
timer 4 min

Sinds 2015 rijden alle bussen in Malmö alleen nog maar op biobrandstoffen. Eind dit jaar wil de derde stad van Zweden de volgende stap maken: dan opent de eerste elektrische buslijn. Het doel is om alle buslijnen te elektrificeren. Daarbij lonkt de tram.

Het ov neemt een belangrijke plaats in in de Zweedse havenstad. Meer dan een vijfde van alle verplaatsingen wordt gedaan per ov. Dat aandeel wil de regio Skåne, waar Malmö onder valt, nog verder verhogen. Fiets en ov moeten het belangrijkste antwoord zijn als het gaat om beperking van het autoverkeer in de snelgroeidende stad. "We groeien van 330.000 inwoners nu naar 400.000 inwoners in 2030; in het beste geval kunnen we het absloute aantal auto's gelijk houden met wat het nu is", aldus Johan Edgren van de gemeente Malmö.

Biobrandstof
De stad aan de Sont maakte de afgelopen jaren een transformatie door van industriële havenstad naar een dienstencentrum met een high tech tintje. Duurzaamheid staat hoog in het vaandel. Västra Hamnen (letterlijk: Westelijke Haven) was tot de eeuwisseling een havengebied en is in 15 jaar omgeturnd tot de eerste CO2-neutrale wijk van Europa. Daarbij rijden sinds 2015 alle bussen op biobrandstof.

Västra Hamnen is tegenwoordig het visitekaartje van de stad. De 190 meter hoge Turning Torso van de architect Calatrava torent boven de wijk uit. Het is het hoogste gebouw van Zweden (het project dat startte in 2005 kostte overigens twee keer zoveel dan begroot en de directeur van de woningstichting werd de laan uit gestuurd) en water wordt door een reeks van planten gefilterd voordat het op zee geloosd wordt.

Tram op het verlanglijstje
Voor de verbinding met de rest van de stad rijdt om de 5 minuten buslijn 5 richting het station. Eigenlijk had de stad een tramlijn op het verlanglijstje staan, maar dat feest ging niet door: in plaats daarvan rijden er sinds 2014 24 meter op trams lijkende ExquiCity's van Van Hool met een hybride aandrijving. Een tijdelijke oplossing, als het aan Malmö ligt: de tram is nog steeds in het vizier.

De buslijnen die Malmö graag wil elektrificeren. Lijn 1 en 7 staan niet op deze kaart.

"Voor die tijd willen we in ieder geval doorgaan met electrificeren", legt Edgren uit. Eind dit jaar moeten de eerste batterijbussen van Volvo gaan rijden op lijn 7 tussen het centrum en Limnham in het oosten van de stad, bijna 15 kilometer verderop. De bussen worden aan het eind van de lijn in 6 minuten opgeladen voor de volgende rit. Het is de bedoeling dat in de komende jaren de rest van de lijnen ook gaan volgen, te beginnen met de vijf belangrijkste stadslijnen. In 2031 moet het hele busnet elektrisch zijn.

Treintunnel
Het ov in Malmö zit sowieso in de lift. In 2000 werd de brug-tunnel geopend die Malmö verbindt met Kopenhagen. Maar de echte verbetering voor de stad kwam tien jaar later met de opening van de City Tunnel. Tot die tijd moesten treinen vanuit Kopenhagen in een grote boog om de stad heen, om aan de noordkant het kopstation binnen te rijden. Sinds 2010 kunnen treinen echter in een tunnel onder de stad door. Het oude kopstation werd daarbij grondig verbouwd. In de hal zit tegenwoordig een hippe foodcourt. Bovendien kreeg de agglomeratie twee nieuwe stations, waardoor de trein een aantrekkelijk alternatief is geworden voor veel meer stadsdelen dan voorheen.

"Het vliegveld van Kopenhagen is maar een kwartiertje met de trein. Dat is sneller dan naar Kopenhagen zelf", houdt Edgren een delegatie van de gemeente Roermond die de stad in het kader van het RESOLVE-progamma bezoekt voor. Het feit dat de huizenprijzen in en rond Malmö een stuk lager liggen dan aan Deense zijde doet de rest: de Zweedse stad is inmiddels een plek geworden voor menig Deen om te wonen.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

Nieuwe nachttrein A’dam – Praag op komst

9 apr om 10:41 uurtimer2 min
Een nieuwe nachttrein tussen Brussel, Amsterdam en Praag vanaf april 2022. Dat is het doel van de Nederlandse…
Lees verder »

Vlaanderen beëindigt monopolie De Lijn

26 mrt om 10:00 uurtimer5 min
Terwijl in Nederland de commissie-Brokx dertig jaar geleden het ov structureel veranderde*, staat het Vlaamse ov-…
Lees verder »

Regiojet gaat 's nachts naar Polen

8 feb om 14:35 uurtimer2 min
Het Tsjechische Regiojet slaat zijn vleugels verder uit met een nieuwe internationale nachttrein. Dit keer is…
Lees verder »

Impuls voor Europees nachttreinnetwerk

10 dec 2020 timer2 min
De ÖBB, DB, SBB en SNCF gaan samen een Trans-Europees nachttreinnetwerk ontwikkelen. Zij kondigden plannen aan…
Lees verder »

Aanbesteding Bentheimer Eisenbahn van start

25 sep 2020 timer2 min
De aanbesteding van de ‘Regiopa Express’, de treindienst tussen Bad Bentheim en Neuenhaus, is gestart. De dienst…
Lees verder »

Zweden besteedt nachttreindiensten aan

11 sep 2020 timer2 min
De Zweedse vervoerautoriteit Trafikverket start een aanbesteding voor internationale nachttreinen, die Zweden met…
Lees verder »

Zwitserse spoortunnel versnelt Europees ov

10 sep 2020 timer2 min
De Ceneri-basistunnel, een 15,4 kilometer lange spoortunnel in Zwitserland, is na 28 jaar geopend. De tunnel gaat…
Lees verder »

NMBS krijgt ETCS in 23 locomotieven

27 aug 2020 timer1 min
Spoorwegfabrikant Alstom installeert het Europese treinbeveiligingssysteem ETCS in 23 HLD77-locomotieven van…
Lees verder »