Controle Eurostar komt op de perrons

zondag 21 mei 2017
timer 2 min

De veiligheids-- en paspoortcontroles voor de Eurostar naar Londen zullen plaatsvinden op de perrons in Amsterdam en Rotterdam. Daarvoor komen speciale gebouwen op de perrons. Op Schiphol stopt de trein ook, maar die reizigers moeten in Brussel de trein uit.

Dat is op te maken uit een aantal artist impressions die ingenieursbureau Nelissen online heeft gezet. De gebouwen zijn ontworpen door Benthem Crouwel Architecten. Het gebouw in Amsterdam wordt ruim 600 vierkante meter (10,5 bij 60 meter) groot; die in Rotterdam ongeveer 400 vierkante meter. In de gebouwen kan de reiziger straks inchecken en worden de tickets, identiteitsbewijzen, bagage en reizigers gecheckt. 30 minuten voor aankomst van de trein wordt het hele perron gescreend en tijdelijk afgezet voor andere reizigers. Reizigers kunnen tot 12,5 minuten voor vertrek door de security. Daarna kunnen de passagiers instappen.

Het gebouw op Rotterdam Centraal wordt een permanente faciliteit op het perron van spoor 3-4. De Eurostar zal op spoor 4 stoppen. Door de relatief beperkte breedte krijgt het gebouw het karakteristiek van een tube, waarbij alle functies achter elkaar worden geplaatst, schrijft de architect (.pdf). Het gebouw op Amsterdam Centraal wordt tijdelijk (levensduur maximaal tien jaar) op het perron van spoor 15b, in verband met de voorgenomen wijziging van de sporen en perrons. Het gebouw zal rusten op de fundering van de bouwkeet die zich daar nu nog bevindt. Naar verwachting zal ca. 70% van de 450 reizigers per trein in Amsterdam instappen, wat neerkomt op 315 personen.

Reizigers die instappen in Amsterdam en Rotterdam, nemen plaats in achterste acht van de zestien rijtuigen die bewaakt worden. Reizigers van Schiphol naar Londen stappen op Schiphol in de voorste acht rijtuigen en gaan in Brussel pas door de douane. Van Brussel naar Londen zijn alle 16 rijtuigen bewaakt. Dit geldt ook voor alle 16 rijtuigen van Londen naar Brussel. Van Brussel naar Amsterdam zijn alle 16 rijtuigen onbewaakt.

Wat de gebouwen gaan kosten, is niet bekend. Uit een voorlopige dienstregelingsaanvraag bleek al eerder dat de Eurostar vanaf eind dit jaar twee keer per dag per richting gaat rijden. Eurostar houdt rekening met de mogelijkheid om in 2018 een trein per richting per dag extra in te leggen, zo staat te lezen in het veiligheidsplan (.pdf). Eerder werd ook al duidelijk dat passagiers voor Londen niet verplicht in Brussel de trein uit zouden hoeven voor een veiligheidscheck. Passagiers die op Schiphol instappen moeten dit dus wel.

"Wij hebben gekozen voor het comfort van een ononderbroken reis".
Kom daar eens om bij NS Nationaal c.s. dat zijn reizigers in hun reistijd al 3 jaar onbetaald tewerkstelt met verplichte kunstjes op allerlei verschillende apparaten, telkens op wisselende plekken in hun stationslocaties.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
Controle Eurostar komt op de perrons

Meer artikelen met dit thema

Transdev financiert ZE-bussen via ING Lease

23 jul om 10:49 uurtimer3 min
Dankzij een innovatief financieringsmodel, kan Transdev de gehele busvloot van 59 stuks in de concessie Gooi- en…
Lees verder »

Zo wil CaetanoBus Nederland veroveren

20 jul om 12:17 uurtimer2 min
De Portugese busfabrikant CaetanoBus wil de Nederlandse bussenmarkt bestormen en gaat daarvoor samenwerken met…
Lees verder »

Metro-ongeval Spijkenisse: snelheid te hoog

12 jul om 10:58 uurtimer2 min
Vervoerder RET deed onderzoek naar de oorzaak van het metro-ongeval in Spijkenisse in november vorig jaar, waarbij…
Lees verder »

Keolis rijdt 13 nieuwe e-bussen IJssel-Vecht

29 jun om 17:02 uurtimer2 min
Vervoerder Keolis is deze maand gestart met 13 nieuwe elektrische midi-bussen voor de regionale lijnen inIJssel-…
Lees verder »

Arriva wil concessieloze nachttreinen rijden

3 jun om 11:10 uurtimer2 min
De regionale spoorvervoerder Arriva wil vanaf 2023 ‘open access’-nachttreinen vanuit de regio naar de Randstad…
Lees verder »

Rechter schrapt megaboete NS definitief

3 jun om 10:45 uurtimer2 min
De megaboete van 41 miljoen euro die de Autoriteit Consument & Markt (ACM) in 2017 oplegde aan NS is…
Lees verder »

Ook halvering reizigers bij HTM en GVB

1 jun om 11:28 uurtimer2 min
Het aantal reizigers bij stadsvervoerder HTM en GVB halveerde in 2020. HTM leed 6,2 miljoen euro verlies op de…
Lees verder »

Gesteggel over uitbreiding Noord/Zuidlijn

31 mei om 12:10 uurtimer1 min
Het Nationaal Groeifonds en de gemeente Amsterdam zijn het niet met elkaar eens over de geplande uitbreiding van…
Lees verder »