Controle Eurostar komt op de perrons

zondag 21 mei 2017
timer 2 min

De veiligheids-- en paspoortcontroles voor de Eurostar naar Londen zullen plaatsvinden op de perrons in Amsterdam en Rotterdam. Daarvoor komen speciale gebouwen op de perrons. Op Schiphol stopt de trein ook, maar die reizigers moeten in Brussel de trein uit.

Dat is op te maken uit een aantal artist impressions die ingenieursbureau Nelissen online heeft gezet. De gebouwen zijn ontworpen door Benthem Crouwel Architecten. Het gebouw in Amsterdam wordt ruim 600 vierkante meter (10,5 bij 60 meter) groot; die in Rotterdam ongeveer 400 vierkante meter. In de gebouwen kan de reiziger straks inchecken en worden de tickets, identiteitsbewijzen, bagage en reizigers gecheckt. 30 minuten voor aankomst van de trein wordt het hele perron gescreend en tijdelijk afgezet voor andere reizigers. Reizigers kunnen tot 12,5 minuten voor vertrek door de security. Daarna kunnen de passagiers instappen.

Het gebouw op Rotterdam Centraal wordt een permanente faciliteit op het perron van spoor 3-4. De Eurostar zal op spoor 4 stoppen. Door de relatief beperkte breedte krijgt het gebouw het karakteristiek van een tube, waarbij alle functies achter elkaar worden geplaatst, schrijft de architect (.pdf). Het gebouw op Amsterdam Centraal wordt tijdelijk (levensduur maximaal tien jaar) op het perron van spoor 15b, in verband met de voorgenomen wijziging van de sporen en perrons. Het gebouw zal rusten op de fundering van de bouwkeet die zich daar nu nog bevindt. Naar verwachting zal ca. 70% van de 450 reizigers per trein in Amsterdam instappen, wat neerkomt op 315 personen.

Reizigers die instappen in Amsterdam en Rotterdam, nemen plaats in achterste acht van de zestien rijtuigen die bewaakt worden. Reizigers van Schiphol naar Londen stappen op Schiphol in de voorste acht rijtuigen en gaan in Brussel pas door de douane. Van Brussel naar Londen zijn alle 16 rijtuigen bewaakt. Dit geldt ook voor alle 16 rijtuigen van Londen naar Brussel. Van Brussel naar Amsterdam zijn alle 16 rijtuigen onbewaakt.

Wat de gebouwen gaan kosten, is niet bekend. Uit een voorlopige dienstregelingsaanvraag bleek al eerder dat de Eurostar vanaf eind dit jaar twee keer per dag per richting gaat rijden. Eurostar houdt rekening met de mogelijkheid om in 2018 een trein per richting per dag extra in te leggen, zo staat te lezen in het veiligheidsplan (.pdf). Eerder werd ook al duidelijk dat passagiers voor Londen niet verplicht in Brussel de trein uit zouden hoeven voor een veiligheidscheck. Passagiers die op Schiphol instappen moeten dit dus wel.

"Wij hebben gekozen voor het comfort van een ononderbroken reis".
Kom daar eens om bij NS Nationaal c.s. dat zijn reizigers in hun reistijd al 3 jaar onbetaald tewerkstelt met verplichte kunstjes op allerlei verschillende apparaten, telkens op wisselende plekken in hun stationslocaties.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

Lijn 40 RET
flash_onNieuws

RET neemt tweede serie zero emissiebussen in gebruik

17 mei om 14:47 uur

In Schiedam, Maassluis en Rotterdam rijden nu ook zero emissiebussen op lijnen die eerder nog werden bediend…

Lees verder »

Daimler ziet toekomst in zero emissie

15 feb om 09:52 uur

Overheden gaan de komende jaren investeren in gedegen en kwalitatieve zero emissiebussen, verwacht Joost van…

Lees verder »
flash_onNieuws

NS wil IC Brussel 40 minuten versnellen

14 feb om 10:45 uur

NS onderzoekt onder het reizigerspanel van de vervoerder het animo om de Intercity Brussel met veertig minuten…

Lees verder »
flash_onNieuws

DB Regio en Alstom testen batterijtrein

25 jan om 11:55 uur

De regionale afdeling van vervoerder Deutsche Bahn (DB) en treinfabrikant Alstom zijn een proef gestart met een…

Lees verder »
flash_onNieuws

Gelderland reserveert 30 miljoen voor RegioExpres

13 jan om 15:12 uur

Een spoorverdubbeling tussen Didam en Doetinchem-De Huet maakt de komst van de Achterhoekse RegioExpres…

Lees verder »
NS vaker en sneller naar Zee- en Friesland
flash_onNieuws

NS gaat vaker en sneller naar Zeeland

10 dec 2021 timer3 min
NS staat voor de grootste wijziging in de dienstregeling in jaren, zo zegt het zelf. Het gaat in 2022 onder meer…
Lees verder »
flash_onNieuws

Werkplaats en twee bussen Arriva afgebrand

29 okt 2021

De werkplaats van Arriva in Doetinchem en twee bussen zijn op 28 oktober afgebrand. Het gaat om een dieselbus…

Lees verder »
flash_onNieuws

Koning opent Ebuscofabriek in Deurne

29 okt 2021

Koning Willem-Alexander heeft op donderdag 28 oktober de nieuwe fabriekshal van Ebusco in Deurne geopend. In de…

Lees verder »