De BusHub maakt bushaltes toegankelijk

vrijdag 26 oktober 2018
timer 2 min

VAGN en Struyk Verwo Infra ontwikkelden eind 2014 een oplossing die korte bushaltes en haltekommen beter toegankelijk maakt: de BusHub. De bushalte bij het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam was de eerste.

Inmiddels zijn 20 halteplaatsen in Rotterdam voorzien van deze innovatie.

In de afgelopen jaren zijn veel bushaltes in ons land verhoogd om de vloer van de bus beter op het perron te laten aansluiten. Zo kunnen mensen die slecht ter been zijn en rolstoelgebruikers de bus makkelijker verlaten. “Maar we hebben geconstateerd dat in de praktijk veel bushaltes door de aanpassing niet beter toegankelijk zijn geworden”, legt Johan Vermeeren van VAGN uit aan Parkeer24.

De buschauffeurs durven niet dicht langs de trottoirrand te rijden uit angst voor schade, zo zegt Vermeeren. “Ook door ruimtegebrek kunnen ze de in- en uitrijbocht vaak niet zo maken dat ze goed uitkomen en staan dan een halve meter van het perron. Alle investeringen worden daarmee tenietgedaan en de hulpbehoevende reiziger is de dupe.”

Beperkte ruimte
Het probleem heeft onder meer te maken met de beperkte ruimte, zo klinkt het. Een toegankelijke haltekom, waarbij de bus in zijn geheel buiten de rijbaan staat om passagiers in en uit te laten stappen, is zo'n 65 meter. Een alternatief is de zogeheten zaagtandhalte, die zo'n 12 meter kleiner is. Alleen bij het uitdraaien raakt de achterkant van de bus vaak het perron.

Boven het perron uit
Vermeeren bedacht samen met zijn compagnon, Jan van den Driessen, een oplossing. Ze waren er al snel uit dat de bus deels moest worden opgetild ten opzichte van het perron. “Dat kan hydraulisch of met een mechaniek, maar zulke oplossingen zijn storingsgevoelig. We zagen daarom meer in een statische oplossing. Uiteindelijk is het een betonnen verhoging in het wegdek geworden.”

Bij het wegrijden rijdt het binnenste achterwiel aan de rechterzijde – een bus heeft een dubbel uitgevoerde stel achterwielen – over de verhoging. De achterkant van de bus wordt kort opgetild, waardoor de bus boven het perron kan uitzwenken en geen schade oploopt bij het uitrijden. De bus heeft nu minder ruimte nodig en de halte kan kleiner gemaakt worden. Het systeem kan ook worden aangebracht op bestaande situaties. Volgens Vermeeren is de RET blij met het systeem, omdat er minder schade gereden wordt.

Plaatsing van deze Bushubs zijn levensgevaarlijke obstakels voor andere weggebruikers (brom-snor en gewone fietsers)die noodgedwongen soms gebruik moeten maken van deze halteplaatsen. Ze hebben geen opvallende kleur zijn dus slecht zichtbaar bij slecht weer, herfst en winter. De randen zijn afgeschuind dus schiet je daar snel af. De BUS heeft minder schade maar als je als fietser van deze ondingen afglijd en valt heb je aanzienlijk meer schade en bezoek aan ziekenhuis nodig. Is dus weer niet goed over nagedacht.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

Bedenker OV-fiets: 'Het is wel aan een upgrade toe'

22 nov om 11:45 uur
In een tijd dat veel deelmodaliteiten komen en soms weer gaan, bleef de OV-fiets altijd bestaan. Afgelopen april…
Lees verder »

‘Elke bus heeft een eigen karakter’

19 nov om 12:22 uur
Het autobusmerk Setra bestaat 70 jaar. Daarom reisde een handjevol Nederlandse en Vlaamse journalisten eind juni…
Lees verder »

Brand waterstofbus geeft te denken

5 nov om 10:09 uur
De brand in de waterstofbus van Arriva op 28 oktober geeft stof tot nadenken, schrijft ov-adviseur Herman Wilmer.…
Lees verder »

De trein van Vriezenveen

4 nov om 12:06 uur
De afgelopen decennia is in veel Europese landen de rurale railinfrastructuur op grote schaal ontmanteld. Neem…
Lees verder »

Werkplaats en twee bussen Arriva afgebrand

29 okt om 12:09 uur
De werkplaats van Arriva in Doetinchem en twee bussen zijn op 28 oktober afgebrand. Het gaat om een dieselbus en…
Lees verder »

Koning opent Ebuscofabriek in Deurne

29 okt om 09:58 uur
Koning Willem-Alexander heeft op donderdag 28 oktober de nieuwe fabriekshal van Ebusco in Deurne geopend. In de…
Lees verder »

Amsterdamse metro's weer digitaal beveiligd

25 okt om 13:47 uur
De Amsterdamse vervoerder GVB maakt sinds zondag 24 oktober weer volledig gebruik van het beveiligingssysteem CBTC…
Lees verder »

Alex Rentier wil vooruit met Keolis

22 okt om 14:31 uur
Sinds ruim een half jaar is Alex Rentier de nieuwe CEO bij Keolis Nederland. Met de ervaren ov-bestuurder in de…
Lees verder »