Dieselbus nog altijd het meest economisch

vrijdag 17 oktober 2014
timer 2 min

Een dieselbus is nu en in de komende jaren vanuit economisch oogpunt nog altijd het meest aantrekkelijk. Dat blijkt uit een onderzoek van TNO.

TNO onderzocht (.pdf) in opdracht van Civitas, dat zich in Europees kader bezighoudt met schoner stadsvervoer, vijf manieren van busaandrijving: op fossiele brandstoffen, met biobrandstof, elektrische aandrijving, hybride en met waterstof.

Zowel op korte als middellange termijn kwamen de fossiele brandstoffen als meest economisch uit de bus. De bussen hebben een forse actieradius, hoeven daardoor weinig te tanken en en er is weinig investering in de infrastructuur nodig. Qua uitstoot ontlopen de modernste dieselbussen en aardgasbussen elkaar niet veel. Biodiesel is een goede aanvulling, al is de uitstoot en vervuiling per brandstof  verschillend.

Elektrische bussen zijn sterk in opkomst, maar hebben nog als nadeel dat er weinig (laad)infrastructuur aanwezig is en dat de actieradius vrij beperkt is. De onderzoekers verwachten dat in ieder geval de komende tien jaar bussen die enkel 's nachts hoeven op te laden nog te zwaar zullen zijn en zodanig minder capaciteit hebben dat ze het economisch afleggen tegen fossiele brandstoffen. Bij bussen die tussendoor snelladen is nog dure infrastructuur nodig. Alleen in het geval van een bestaand trolleynetwerk, zoals in Arnhem, is het vanuit economisch oogpunt het overwegen waard om dit uit te breiden, hoewel de aanschaf van een bus duur is vanwege de lage productieaantallen.

TNO verwacht dat het nog enkele decennia zal duren eer elektrische aandrijvingen het van de traditionele aandrijvingen zullen winnen.

Ik denk dat TNO haar huiswerk deze keer wat lichtvaardig heeft opgevat.
Met name het hoofdstuk opportunity laden met 100% elektrische bussen is blijkbaar in deze studie van TNO niet uit de verf gekomen.
De inductielaadtechniek is reeds decennia bewezen in de industrie en komt de laatste tijd ook voor de publieke ruimte beschikbaar.
In de voorliggende business cases kan deze 100% schone technologie voor de binnensteden de competitie met de dieselbussen makkelijk aan.
Pas als er onwerkelijk korte afschrijftermijnen worden gehanteerd kan diesel een economisch voorsprongetje krijgen. Ook als de dieseltankinstallatie nog buiten beschouwing wordt gelaten ! Over de maatschappelijke kosten van de fijnstofvervuiling praten we maar niet eens......... Chapeau TNO !!

Civitas: Cleaner and better transport in cities.
Schiet lekker op met zo'n rapport van een gerenommeerd instituut.

Beste TNO, met snelladen kan je gewoon de hele dag rijden, tot zo'n 100 km per traject, De hele dag, dus alleen afhankelijk van de exploitatie-snelheid tot meer dan 1000 km/dag.

Batterijgebruik + elektriciteit kost ongeveer de helft van diesel en onderhoudskosten zijn lager. Met 200 - 300 km per dag (stadvervoer) kostenneutraal (en meeste gezondheidswinst), daarboven (HOV, streek) dik verdienen. En dat is met huidig kostenniveau van batterijen. Dus 2030..
In de meeste plaatsen in Europa is stroom beschikbaar (jawel), ook de gevraagde hogere vermogens. Laadinfra conductief : 2-3 ton per stuk geschikt voor gebruik door 6 bussen = 40.000 investering, 30 jaar gebruik = 2000 euro jaarlasten per bus, niet echt hoog, lijkt mij.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

VDL opent nieuwe duurzame fabriek voor bouw e-bussen

19 apr om 09:17 uur

VDL Bus & Coach heeft in Roeselare, in de Belgische provincie West-Vlaanderen, een nieuwe fabriek voor de…

Lees verder »
descriptionArtikel

Amsterdamse kinderen weer gratis met de bus

12 apr om 11:01 uur

Kinderen van vier tot en met elf jaar kunnen tussen 20 juli 2024 en 5 januari 2025 weer gratis reizen met de…

Lees verder »
descriptionArtikel

VDL neemt bustak Van Hool over

9 apr om 08:53 uur

VDL Groep neemt de bus- en touringcarafdeling van het failliet verklaarde Van Hool over. Het Duitse Schmitz…

Lees verder »
-
descriptionArtikel

Van Hool schrapt 1100 banen

12 mrt om 09:21 uur

Van Hool stopt met de productie van bussen in Vlaanderen. Het bedrijf heeft het zelf over een 'strategische…

Lees verder »
descriptionArtikel

Flixbus noteert recordwinst over 2023

29 feb om 15:29 uur

Flix - het moederbedrijf van FlixBus - vervoerde in 2023 maar liefst 81 miljoen reizigers per bus of trein. Dat…

Lees verder »
descriptionArtikel

Ook in 2024 gratis ov-kaartjes voor Amsterdamse minima

20 feb om 14:22 uur

De Vervoerregio Amsterdam wil het initiatief met gratis anderhalfuurs-kaartjes voor minimagezinnen in de regio…

Lees verder »
descriptionArtikel

Een kijkje in de keuken bij … VDL Bus & Coach

15 feb om 16:36 uur

Als salesmanager openbaar vervoer bij VDL Bus & Coach is Sjef Maas verantwoordelijk voor de verkoop van…

Lees verder »
person_outlineBlog

Busplatform

6 dec 2023

Ik ben dol op busprojecten. De verduurzaming, de infrastructuur in de openbare ruimte of het modelleren van…

Lees verder »