Dynamisch geclusterd busstation prima haalbaar

maandag 16 september 2019
timer 4 min

Bij busstations is het vaak woekeren met de ruimte. Het aantal bussen groeit, rond de knooppunten is er concurrentie met waardevolle vastgoedposities en de vraag naar laadlocaties groeit.

Daarom zie je steeds meer op het oog dynamische busstations verschijnen, waar bussen wisselend een perron toegewezen kunnen krijgen. Dat lijkt ruimte-efficiënt, maar als je als vaste reiziger niet eens blind kunt varen op een vast perron, wat moet de incidentele reiziger hier dan mee? 

Auteurs Freek Verhoof en Vincent Wever, Goudappel Coffeng 

Hoe vind je het optimale evenwicht tussen statische en dynamische busstations? Dat is de vraag waar ook de gemeente Rotterdam een antwoord op zocht. De komende jaren gaat de omgeving van Zuidplein op de schop en daarmee ook een van de grootste busstations van Nederland. Ook hier is ruimte een uitdaging. Goudappel Coffeng onderzocht in opdracht van de gemeente de mogelijkheden van dynamisering van het busstation. Een volledig statisch busstation, waar elke lijn zijn vaste halte heeft, was onwenselijk. Het zou aanvankelijk leiden tot een onlogische indeling die de reiziger ook niet ten goede zou komen.

We brachten een aantal praktijkvoorbeelden in kaart met elk hun eigenschappen op het gebied van al dan niet dynamische toewijzing en inrichting. En daaruit trokken we een aantal – ook voor ons verrassende – conclusies. Zo bleek er in Nederland geen enkel voorbeeld te zijn van een volledig dynamisch busstation. Overal hebben bussen min of meer hun vaste (cluster van) haltes. Maar dit wordt verbazend genoeg lang niet altijd gecommuniceerd. We zagen zelfs voorbeelden van busstations die vrijwel statisch functioneerden, maar dynamisch oogden. De reisinformatie wordt slechts gedeeld per DRIS (Dynamisch Reisinformatie Systeem).  

De vaste reiziger heeft dat patroon ongetwijfeld na enige tijd door, maar de incidentele reiziger verkeert vaak in onzekerheid. Die moet dus op het juiste moment de juiste informatie krijgen. 

Druk station, beperkte ruimte 

Een mooi voorbeeld waar dit al goed werkt is station Dordrecht. Dat is ook een druk busstation met beperkte ruimte. Er is sprake van één eilandperron met 12 haltes. Deze zijn onderverdeeld in vier clusters met elk drie haltes. Al direct op het busstation krijgt de reiziger op een rustige, statische manier te zien van welk cluster zijn of haar bus vertrekt: A, B, C of D. Ter plekke is het makkelijk om de drie haltes in de gaten te houden en op de juiste bus te stappen. Dit zonder onoverzichtelijke en steeds veranderende reisinformatiepanelen. Die zijn misschien aardig om te laten zien wat je met soft- en hardware allemaal kunt; de reiziger schiet er vaak maar weinig mee op. 

Terug naar Rotterdam. Ook hier hebben we alle vertrekkende lijnen geclusterd. Ten eerste op vervoerder en bij de grote vervoerders (RET en Connexxion) ook per richting. Met behulp van het simulatiepakket SimBus hebben we vervolgens de varianten statisch, geclusterd dynamisch en volledig dynamisch doorgerekend. Het door Goudappel ontwikkelde SimBus simuleert de afwikkeling van bussen over een busstation of (combinatie van) halte(s). Op basis van een vooraf gedefinieerde dienstregeling en vormgeving van de infrastructuur worden bussen in de simulatie afgewikkeld. Hierbij zijn bussen toebedeeld aan uitstap-, instap- en bufferperrons en ontstaat inzicht in het gebruik en de benutting daarvan. Het resultaat van elke simulatie is een set vaste uitvoerparameters. Behalve bij het busstation Zuidplein busstations pasten we SimBus ook al toe in onder meer Leiden, Tilburg en Schiphol Airport/Plaza.

Flexibiliteit behouden 

Wat blijkt: met de maximaal dertien perrons met elk twee haltes is een dynamisch geclusterd busstation prima haalbaar. De flexibiliteit in de dienst blijft zo goed als behouden, terwijl de reiziger – mits de reisinformatie rustig en eenduidig is – niet in onzekerheid wordt gelaten. En, niet onbelangrijk, er is genoeg ruimte voor groei en (iets) langer halteren. Na een laatste serie simulaties bleek zelfs een volledig vaste perronwijzing nog mogelijk. En dat is uiteindelijk nóg beter nieuws voor de reiziger.  

Afgelopen vrijdag reisde ik voor het eerst met de bus vanaf station Eindhoven, een dynamisch busstation. Dit ben ik in mijn reisgebied (Friesland) niet gewend; daar zijn enkel statische busstations. Busstation Leeuwarden is dan een redelijk druk station, maar met 16 verschillende perrons, waarvan eentje enkel voor het flexvervoer is (Opstapper) en een tegenwoordig alleen voor opladen van elektrische bussen gebruikt wordt, is er ruimte zat. Eindhoven is daarin net iets anders, alleen dit busstation werkt voor geen meter.
Ik wist eerst überhaupt niet dat het dynamisch was en keek op de borden boven de perrons in de hoop dat ik daar lijnnummers zou vinden. De borden boven de perrons geven (soms) de eerstvolgende bus op dat perron aan, maar waren onduidelijk en nauwelijks leesbaar. De meeste borden werkten helemaal niet.
Dan is er nog een groot bord (althans, enkele borden bij elkaar) op het busstation met een overzicht van alle lijnen met perrons erbij. Dit bord werkte wel en was redelijk goed leesbaar, maar bevond zich alleen aan de zijkant van het busstation, waarvandaan je dus eerst nog tien minuten onderweg bent als je naar het perron aan de andere kant van het busstation moet lopen voor je bus. Al met al een erg onduidelijke situatie. Beter zou zijn duidelijk leesbare borden boven de perrons die lijnnummers aangeven, en meerdere borden verdeeld over het busstation met de overzichten.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

VDL opent nieuwe duurzame fabriek voor bouw e-bussen

19 apr om 09:17 uur

VDL Bus & Coach heeft in Roeselare, in de Belgische provincie West-Vlaanderen, een nieuwe fabriek voor de…

Lees verder »
descriptionArtikel

Bijna 100 miljoen voor elektrische treinen van en naar Zutphen en Hardenberg

16 apr om 15:36 uur

Tussen Almelo en Hardenberg en tussen Zutphen en Oldenzaal rijden nu nog dieseltreinen, maar daar lijkt…

Lees verder »
descriptionArtikel

Amsterdamse kinderen weer gratis met de bus

12 apr om 11:01 uur

Kinderen van vier tot en met elf jaar kunnen tussen 20 juli 2024 en 5 januari 2025 weer gratis reizen met de…

Lees verder »
descriptionArtikel

VDL neemt bustak Van Hool over

9 apr om 08:53 uur

VDL Groep neemt de bus- en touringcarafdeling van het failliet verklaarde Van Hool over. Het Duitse Schmitz…

Lees verder »
descriptionArtikel

Geen vervolging treinongeval Voorschoten

2 apr om 16:56 uur

Het OM gaat niet over tot vervolging vanwege het treinongeval bij Voorschoten in april 2023. Onderzoek wijst…

Lees verder »
descriptionArtikel

Schiphol in gesprek met NS en ProRail

21 mrt om 14:56 uur

Schiphol wil met NS en ProRail in gesprek over de verstoring rondom de luchthaven. De luchthaven wil de recente…

Lees verder »
descriptionArtikel

Nieuwe treinen voor MerwedeLingelijn vanaf 2027

18 mrt om 13:34 uur

QBuzz en de provincie Zuid-Holland investeren vanwege de invoering van ERTMS in nieuwe treinen voor de …

Lees verder »
-
descriptionArtikel

Van Hool schrapt 1100 banen

12 mrt om 09:21 uur

Van Hool stopt met de productie van bussen in Vlaanderen. Het bedrijf heeft het zelf over een 'strategische…

Lees verder »