Dynamisch geclusterd busstation prima haalbaar

maandag 16 september 2019
timer 4 min

Bij busstations is het vaak woekeren met de ruimte. Het aantal bussen groeit, rond de knooppunten is er concurrentie met waardevolle vastgoedposities en de vraag naar laadlocaties groeit.

Daarom zie je steeds meer op het oog dynamische busstations verschijnen, waar bussen wisselend een perron toegewezen kunnen krijgen. Dat lijkt ruimte-efficiënt, maar als je als vaste reiziger niet eens blind kunt varen op een vast perron, wat moet de incidentele reiziger hier dan mee? 

Auteurs Freek Verhoof en Vincent Wever, Goudappel Coffeng 

Hoe vind je het optimale evenwicht tussen statische en dynamische busstations? Dat is de vraag waar ook de gemeente Rotterdam een antwoord op zocht. De komende jaren gaat de omgeving van Zuidplein op de schop en daarmee ook een van de grootste busstations van Nederland. Ook hier is ruimte een uitdaging. Goudappel Coffeng onderzocht in opdracht van de gemeente de mogelijkheden van dynamisering van het busstation. Een volledig statisch busstation, waar elke lijn zijn vaste halte heeft, was onwenselijk. Het zou aanvankelijk leiden tot een onlogische indeling die de reiziger ook niet ten goede zou komen.

We brachten een aantal praktijkvoorbeelden in kaart met elk hun eigenschappen op het gebied van al dan niet dynamische toewijzing en inrichting. En daaruit trokken we een aantal – ook voor ons verrassende – conclusies. Zo bleek er in Nederland geen enkel voorbeeld te zijn van een volledig dynamisch busstation. Overal hebben bussen min of meer hun vaste (cluster van) haltes. Maar dit wordt verbazend genoeg lang niet altijd gecommuniceerd. We zagen zelfs voorbeelden van busstations die vrijwel statisch functioneerden, maar dynamisch oogden. De reisinformatie wordt slechts gedeeld per DRIS (Dynamisch Reisinformatie Systeem).  

De vaste reiziger heeft dat patroon ongetwijfeld na enige tijd door, maar de incidentele reiziger verkeert vaak in onzekerheid. Die moet dus op het juiste moment de juiste informatie krijgen. 

Druk station, beperkte ruimte 

Een mooi voorbeeld waar dit al goed werkt is station Dordrecht. Dat is ook een druk busstation met beperkte ruimte. Er is sprake van één eilandperron met 12 haltes. Deze zijn onderverdeeld in vier clusters met elk drie haltes. Al direct op het busstation krijgt de reiziger op een rustige, statische manier te zien van welk cluster zijn of haar bus vertrekt: A, B, C of D. Ter plekke is het makkelijk om de drie haltes in de gaten te houden en op de juiste bus te stappen. Dit zonder onoverzichtelijke en steeds veranderende reisinformatiepanelen. Die zijn misschien aardig om te laten zien wat je met soft- en hardware allemaal kunt; de reiziger schiet er vaak maar weinig mee op. 

Terug naar Rotterdam. Ook hier hebben we alle vertrekkende lijnen geclusterd. Ten eerste op vervoerder en bij de grote vervoerders (RET en Connexxion) ook per richting. Met behulp van het simulatiepakket SimBus hebben we vervolgens de varianten statisch, geclusterd dynamisch en volledig dynamisch doorgerekend. Het door Goudappel ontwikkelde SimBus simuleert de afwikkeling van bussen over een busstation of (combinatie van) halte(s). Op basis van een vooraf gedefinieerde dienstregeling en vormgeving van de infrastructuur worden bussen in de simulatie afgewikkeld. Hierbij zijn bussen toebedeeld aan uitstap-, instap- en bufferperrons en ontstaat inzicht in het gebruik en de benutting daarvan. Het resultaat van elke simulatie is een set vaste uitvoerparameters. Behalve bij het busstation Zuidplein busstations pasten we SimBus ook al toe in onder meer Leiden, Tilburg en Schiphol Airport/Plaza.

Flexibiliteit behouden 

Wat blijkt: met de maximaal dertien perrons met elk twee haltes is een dynamisch geclusterd busstation prima haalbaar. De flexibiliteit in de dienst blijft zo goed als behouden, terwijl de reiziger – mits de reisinformatie rustig en eenduidig is – niet in onzekerheid wordt gelaten. En, niet onbelangrijk, er is genoeg ruimte voor groei en (iets) langer halteren. Na een laatste serie simulaties bleek zelfs een volledig vaste perronwijzing nog mogelijk. En dat is uiteindelijk nóg beter nieuws voor de reiziger.  

Afgelopen vrijdag reisde ik voor het eerst met de bus vanaf station Eindhoven, een dynamisch busstation. Dit ben ik in mijn reisgebied (Friesland) niet gewend; daar zijn enkel statische busstations. Busstation Leeuwarden is dan een redelijk druk station, maar met 16 verschillende perrons, waarvan eentje enkel voor het flexvervoer is (Opstapper) en een tegenwoordig alleen voor opladen van elektrische bussen gebruikt wordt, is er ruimte zat. Eindhoven is daarin net iets anders, alleen dit busstation werkt voor geen meter.
Ik wist eerst überhaupt niet dat het dynamisch was en keek op de borden boven de perrons in de hoop dat ik daar lijnnummers zou vinden. De borden boven de perrons geven (soms) de eerstvolgende bus op dat perron aan, maar waren onduidelijk en nauwelijks leesbaar. De meeste borden werkten helemaal niet.
Dan is er nog een groot bord (althans, enkele borden bij elkaar) op het busstation met een overzicht van alle lijnen met perrons erbij. Dit bord werkte wel en was redelijk goed leesbaar, maar bevond zich alleen aan de zijkant van het busstation, waarvandaan je dus eerst nog tien minuten onderweg bent als je naar het perron aan de andere kant van het busstation moet lopen voor je bus. Al met al een erg onduidelijke situatie. Beter zou zijn duidelijk leesbare borden boven de perrons die lijnnummers aangeven, en meerdere borden verdeeld over het busstation met de overzichten.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

Minder RET-metro's door achterstallig onderhoud

13 sep om 14:37 uur
De RET rijdt vanaf 13 september met een versoberde metrodienstregeling, omdat de Rotterdamse vervoerder kampt met…
Lees verder »

'Ov-organisaties steeds meer datagedreven'

10 sep om 11:43 uur
Reizigers en voertuigen voorzien marktpartijen van steeds meer data. Maar wat doen zij met die zeeën aan data?…
Lees verder »

Flexbus vervangt twee stadsbussen Spijkenisse

9 sep om 11:24 uur
In Spijkenisse vervangt de flexibele vervoersvorm Spijkhopper vanaf 26 september de huidige vaste buslijnen 81 en…
Lees verder »

Successen van flexibel ov onder de loep

6 sep om 11:05 uur
Om het ov-systeem op niveau te houden, moeten we creatiever omgaan met beschikbare financiële middelen, stelt…
Lees verder »

Bruno Bruins van HTM naar Keolis

31 aug om 12:55 uur
Bruno Bruins treedt per 1 september toe tot de Raad van Advies van Keolis. De oud-minister had op 31 augustus zijn…
Lees verder »

Leeuwarden sprint weer door naar Zwolle

26 aug om 14:47 uur
De Friese Sprinter vanuit Leeuwarden gaat vanaf 6 september twee keer per uur rechtstreeks naar Zwolle rijden.…
Lees verder »

IJssel-Vecht kost Keolis 2,9 miljoen

24 aug om 13:50 uur
Busvervoerder Keolis moet de provincies Overijssel, Gelderland en Flevoland een schadevergoeding van 2,9 miljoen…
Lees verder »

Twee nieuwe spitslijnen voor het Gooi

23 aug om 15:20 uur
Transdev Nederland rijdt per 23 augustus met twee nieuwe spitslijnen in de concessie Gooi- en Vechtstreek. Buslijn…
Lees verder »