Eerste aanvraag chipkaartdata afgewezen

vrijdag 25 mei 2018
timer 3 min

Bijna zes maanden na de aanvraag heeft stichting OpenGeo nul op rekest gekregen om voor het eerst open OV-chipkaartinformatie te krijgen. Er is geen doel geformuleerd, waardoor de aanvraag niet in behandeling is genomen.

OpenGeo-voorzitter Stefan de Konink deed daags nadat bekend werd dat OV-chipkaardata zou worden ontsloten een verzoek tot vrijgeven van de informatie. "Een drukte-indicator is toch wel het minste", schreef De Konink in een opiniestuk op deze website, waarin hij stelde dat reizigers nu twee keer aan TLS moeten betalen en daar niets voor terugkrijgen.

DOVA-directeur Jan van Selm heeft de aanvraag namens de toetsingscommissie afgewezen. "De AVG (Algemene Verordening Persoonsgegevens, red.) schrijft voor dat persoonsgegevens alleen gebruikt mogen worden voor uitdrukkelijk omschreven en gerechtvaardigde doeleinden (de zogenaamde doelbinding) en niet zomaar voor andere doeleinden. In het informatieverzoek van OpenGeo is geen concrete doelbinding aangegeven. Ook een verwijzing naar een wettelijke grondslag ontbreekt. Daarmee is het openbaar beschikbaar stellen van de gevraagde informatie in strijd met de AVG", schrijft Van Selm.

Opvallend is dat de reactie lang op zich heeft laten wachten en pas vandaag verstuurd is, precies op de dag dat de AVG van kracht is geworden. "Dat is toeval", zegt Van Selm in een reactie. "We hadden de reactie al vorige week klaar, maar door omstandigheden is hij vandaag pas verstuurd." Volgens Van Selm duurde het een aantal maanden om de aanvraag te beoordelen, omdat er na het sluiten van het convenant in december nog allerlei praktische en organisatorische zaken moesten worden geregeld. "Dat heeft zijn tijd nodig", aldus Van Selm.

Ook wilden de partijen eerst een geslaagde proof of concept draaien. "Die pilot is inmiddels afgerond en geslaagd", zegt Van Selm. De drie provincies die gezamenlijk OV-Oost vormen (Overijssel, Gelderland en Flevoland) hebben op basis van reisgegevens de nieuwe concessiegrenzen bepaald.

Volgens Van Selm ontbrak een dergelijk doel in de aanvraag van OpenGeo. "Daarom hebben we hem ook niet inhoudelijk getoetst. In de aanvraag moet een doel zitten, volgens zowel de AVG als de Wet Bescherming Persoonsgegevens." Van Selm heeft De Konink de suggestie gedaan om een nieuwe aanvraag in te dienen waarin wel een doelbinding zit. "We zijn juist blij met dit soort informatieverzoeken. De bedoeling van de intentieverklaring is juist om het ov beter te maken. En bij alle partijen is inmiddels wel het besef dat open data daaraan bijdragen. Maar de eerste stappen zijn altijd het moeilijkst. Nu moeten de radertjes gaan draaien."

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

Evaluatie OV-chipkaart: van rommelige aanloop tot geslaagd product

13 aug om 13:15 uurtimer5 min
De OV-chipkaart is inmiddels zo gewoon dat je je amper realiseert dat die kaart minder dan tien jaar geleden werd…
Lees verder »

Reizen tot Gronau met OV-chipkaart mogelijk

20 jul om 12:51 uurtimer2 min
Per 1 augustus kunnen treinreizigers met een Nederlandse OV-chipkaart reizen tot het Duitse station Gronau.…
Lees verder »

‘Het is tijd voor pay-as-you-go’

20 mei om 09:55 uurtimer9 min
Het is tijd dat vervoerders afscheid nemen van oude abonnementsvormen en nieuwe reisproducten introduceren, vindt…
Lees verder »

Reisapp 9292 ontsluit tickets GVB

22 apr om 09:47 uurtimer1 min
Via de app van 9292 kunnen reizigers sinds 21 april direct het 1 uursticket van GVB kopen. Daarmee is de…
Lees verder »

Betaalproef gestart in stadsbussen Lelystad

11 mrt om 14:42 uurtimer2 min
In stadsbussen van Arriva in Lelystad kunnen reizigers sinds 10 maart contactloos betalen met betaalpas of…
Lees verder »

Gecombineerde chipkaartdata beter ontsloten

3 dec 2020 timer2 min
Goudappel Coffeng en Translink ontwikkelden een methode, waardoor gecombineerde OV-chipkaartdata sneller en beter…
Lees verder »

Keolis biedt bustickets aan in Tranzer-app

26 okt 2020 timer1 min
Keolis gaat zijn bustickets in Gelderland, Overijssel, Utrecht en Almere voortaan ook aanbieden via de MaaS-app…
Lees verder »

Met één digitaal ticket door Europa reizen

21 sep 2020 timer3 min
Eurail lanceert een mobiele Global Pas, waardoor treinreizigers eenvoudig door de 33 Europese landen kunnen reizen…
Lees verder »