'Elektrificatie leidt tot minder busvervoer'

zaterdag 3 juni 2017
timer 2 min

"Ik denk dat we meer ov hadden gehad als we geen elektrisch busvervoer hadden gekregen. "Dat zei Nico van Paridon, manager ov bij de Vervoerregio Amsterdam gisteren tijdens het startsymposium van de Vervoerregio.

Van Paridon doelde daarmee op de door Connexxion gewonnen concessie Amstelland Meerlanden (AML). In die concessie gaat Connexxion vanaf aanstaande december rijden met 100 elektrische bussen; de grootste vloot van Europa op dit moment. Dat komt echter wel met een prijskaartje, zegt Van Pardidon: "Het is een hardnekkig misverstand dat elektrisch busvervoer uit kan. Op dit moment is het duurder vanwege het aantal bussen en oplaadinfrastructuur. Dat wordt niet gecompenseerd met goedkope stroom en minder onderhoud."

Lees ook: AML: 100 e-bussen en 18 dubbeldekkers

Hoewel de total cost of ownership (tco) van een elektrische bus gelijk is, is de tco van het totale systeem nog een stuk hoger. In Eindhoven, dat met 43 bussen op dit moment het grootste geëlektrificeerde wagenpark in Europa is, staat ongeveer 1 op de 4 bussen in de remise te laden of als reserve. Bovendien zijn er forse investeringen nodig in de laadinfrastructuur. Bij kabels en onderstations is dat weliswaar (zo goed als) eenmalig, maar de laadpalen bijvoorbeeld kennen een afschrijvingsperiode van ongeveer vijftien jaar.

Het verlies in busvervoer is echter geen kwestie van tientallen procenten, denkt Van Paridon. "In Eindhoven is het misschien ook niet heel efficiënt geregeld, omdat elke bus naar de remise moet om te laden. In AML hebben we in samenspraak met Schiphol een aantal laadvoorzieningen gepland, waardoor de tijd dat de bussen niet beschikbaar zijn tot een minimum beperkt is." Hij schat het verlies in dienstregelinguren in vergelijking met een concessie die helemaal op diesel is gebaseerd op enkele procenten.

Het 'verlies' in busvervoer zit hem vooral in het niet meer aanbieden van een vaste busverbinding in kleinere kernen, zoals Abbenes of Rijsenhout. "Maar in plaats van dat er een keer per uur een lege bus door het dorp rijdt, kunnen mensen straks wel vier keer per uur per app of telefonisch een beroep doen op vervoer", zegt Rick de Vries, concessie marketeer bij Connexxion. "Het aanbod sluit dus beter aan op de vraag."

[…] denk dat we meer ov hadden gekregen als we geen elektrisch busvervoer hadden gekregen”, stelt Van Paridon in OV […]

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
'Elektrificatie leidt tot minder busvervoer'

Nederland 20170206 Eindhoven Bravo, nieuwe naam voor Brabants ov. De bussen krijgen het logo en de kleurstelling van Bravo, wat staat voor Brabant Vervoert Ons. De vloot bestaat uit 43 elektrische bussen en 65 uitstootarme dieselbussen. De omschakeling vroeg behoorlijk wat aanpassing van Hermes. Omdat de elektrische bussen na ongeveer drie uur gebuik moeten worden opgeladen, is het schema van de chauffeurs daarop aangepast. De chauffeurs van de vervoerder hebben ook een cursus gevolgd om energiezuinig en energieopwekkend te rijdens met de bussen. Daarnaast zijn er in de remise aan de Professor Dorgelolaan de nodige laadstations geplaatst en is er een kleine elektiriciteitscentrale gebouwd. De bussen, gebouwd door VDL, zijn een voorschot op de volledige zero emissie Openbaar Vervoer die ingaat in 2024. De 65 Euro-6 diesselbussen zijn een overbrugging omdat in de toekomst alle bussen elektrisch worden. Internationaal wordt er met veel belangstelling naar de nieuwe vloot gekeken. COPYRIGHT Chris Pennarts Blokland 82 3417 MR Montfoort The Netherlands+31653309747 info@chrispennarts.nl www.chrispennarts.nl.

Meer artikelen met dit thema

Minder RET-metro's door achterstallig onderhoud

13 sep om 14:37 uur
De RET rijdt vanaf 13 september met een versoberde metrodienstregeling, omdat de Rotterdamse vervoerder kampt met…
Lees verder »

Bruno Bruins van HTM naar Keolis

31 aug om 12:55 uur
Bruno Bruins treedt per 1 september toe tot de Raad van Advies van Keolis. De oud-minister had op 31 augustus zijn…
Lees verder »

Leeuwarden sprint weer door naar Zwolle

26 aug om 14:47 uur
De Friese Sprinter vanuit Leeuwarden gaat vanaf 6 september twee keer per uur rechtstreeks naar Zwolle rijden.…
Lees verder »

IJssel-Vecht kost Keolis 2,9 miljoen

24 aug om 13:50 uur
Busvervoerder Keolis moet de provincies Overijssel, Gelderland en Flevoland een schadevergoeding van 2,9 miljoen…
Lees verder »

Twee nieuwe spitslijnen voor het Gooi

23 aug om 15:20 uur
Transdev Nederland rijdt per 23 augustus met twee nieuwe spitslijnen in de concessie Gooi- en Vechtstreek. Buslijn…
Lees verder »

‘De nieuwe infrastandaard is digitaal’

23 aug om 10:33 uur
Veel oude infrastructuur piept, kraakt en is nodig aan vervanging toe. De nieuwe standaard is ‘slim’ voor zowel…
Lees verder »

2020: meer dan een halvering van het aantal in- en uitstappers op stations

11 aug om 15:22 uurtimer3 min
Traditioneel maakt NS in de zomerperiode het aantal in- en uitstappers per station bekend voor een gemiddelde…
Lees verder »

Transdev financiert ZE-bussen via ING Lease

23 jul om 10:49 uurtimer3 min
Dankzij een innovatief financieringsmodel, kan Transdev de gehele busvloot van 59 stuks in de concessie Gooi- en…
Lees verder »