EU: spoornet mag onderhands gegund

donderdag 8 oktober 2015
timer 2 min

Europese landen mogen hun spoorconcessies onderhands blijven gunnen aan vervoerders. Dat hebben de Europese transportministers vandaag in Luxemburg afgesproken.

Voorwaarde is wel dat in de contracten meetbare afspraken worden vastgelegd die ervoor zorgen dat het vervoer op het spoor elk jaar verbetert.

In de Europese discussie over het Vierde spoorpakket heeft Nederland de afgelopen jaren gepleit voor keuzevrijheid tussen onderhands gunnen en openbaar aanbesteden van spoorcontracten. Ook wilde Nederland dat er geen limieten werden gesteld aan de omvang van concessies.

In het Vierde spoorwegpakket bepaalde de Europese commissie begin 2013 dat het binnenlandse hoofdrailnet moest worden opengesteld voor marktwerking per december 2019. Om de concurrentie te bevorderen zou het Nederlandse spoornet in delen moeten worden opgeknipt. In het Europees parlement was daar echter geen meerderheid voor te vinden.

Het hoofdrailnet in Nederland is een complex netwerk dat grote samenhang vertoont. Het opknippen hiervan leidt niet tot betere prestaties voor de reiziger, luidde het Nederlandse standpunt. Staatssecretaris Mansveld heeft hierover regelmatig contact gehad met haar EU-collega’s om steun te verwerven.

Mansveld: "De Nederlandse afspraken met NS zijn het voorbeeld geweest voor het Europese akkoord. Deze concessie bevat prikkels om de prestaties steeds te verbeteren. Voor mij staat voorop dat reizigers tevreden moeten zijn. Zo moet in 2019 minstens 80 procent van de reizigers NS een 7 of meer geven."

De staatsecretaris verlengde het NS-contract eind 2014 met tien jaar. In de concessie voor het hoofdrailnet zijn kwaliteitsafspraken vastgelegd. Als NS en ProRail daar niet aan voldoen kunnen zij een boete krijgen van respectievelijk maximaal 6,5 en 2,75 miljoen euro per jaar. In 2019 maakt NS kans op een beloning als de afspraken over bijvoorbeeld klanttevredenheid en reizigerspunctualiteit ruimschoots worden gehaald.

Na het akkoord in de Transportraad beginnen de onderhandelingen met het Europees parlement, die waarschijnlijk zullen voortduren tijdens het Nederlands voorzitterschap van de EU in de eerste helft van 2016.

"De staatsecretaris verlengde het NS-contract eind 2014 met tien jaar. In de concessie voor het hoofdrailnet zijn kwaliteitsafspraken vastgelegd."
Staat in die 'kwaliteitsafspraken' ook zwart op wit dat de reizigers hun contracten met NS voortaan óók eenzijdig aan hun wensen kunnen aanpassen als hun dat zint? Precies zoals de NS op 09-07-2014 deed door de contractuele 40% reizigerskorting weg te nemen als die vaste klanten een e-ticket of automatenkaartje met hun 40% overeengekomen korting willen kopen om van al dat stiekeme shitkaart-gedoe en de beslaglegging op de eigen tijd van de reizigers af te zijn?

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

Minder RET-metro's door achterstallig onderhoud

13 sep om 14:37 uur
De RET rijdt vanaf 13 september met een versoberde metrodienstregeling, omdat de Rotterdamse vervoerder kampt met…
Lees verder »

Bruno Bruins van HTM naar Keolis

31 aug om 12:55 uur
Bruno Bruins treedt per 1 september toe tot de Raad van Advies van Keolis. De oud-minister had op 31 augustus zijn…
Lees verder »

Leeuwarden sprint weer door naar Zwolle

26 aug om 14:47 uur
De Friese Sprinter vanuit Leeuwarden gaat vanaf 6 september twee keer per uur rechtstreeks naar Zwolle rijden.…
Lees verder »

IJssel-Vecht kost Keolis 2,9 miljoen

24 aug om 13:50 uur
Busvervoerder Keolis moet de provincies Overijssel, Gelderland en Flevoland een schadevergoeding van 2,9 miljoen…
Lees verder »

Twee nieuwe spitslijnen voor het Gooi

23 aug om 15:20 uur
Transdev Nederland rijdt per 23 augustus met twee nieuwe spitslijnen in de concessie Gooi- en Vechtstreek. Buslijn…
Lees verder »

‘De nieuwe infrastandaard is digitaal’

23 aug om 10:33 uur
Veel oude infrastructuur piept, kraakt en is nodig aan vervanging toe. De nieuwe standaard is ‘slim’ voor zowel…
Lees verder »

2020: meer dan een halvering van het aantal in- en uitstappers op stations

11 aug om 15:22 uurtimer3 min
Traditioneel maakt NS in de zomerperiode het aantal in- en uitstappers per station bekend voor een gemiddelde…
Lees verder »

Transdev financiert ZE-bussen via ING Lease

23 jul om 10:49 uurtimer3 min
Dankzij een innovatief financieringsmodel, kan Transdev de gehele busvloot van 59 stuks in de concessie Gooi- en…
Lees verder »