Eurostar start op 4 april in één richting

vrijdag 9 februari 2018
timer 1 min

Eurostar gaat vanaf 4 april twee keer per dag rechtstreeks tussen Londen en Amsterdam rijden. Van Amsterdam naar Londen zullen reizigers voorlopig moeten overstappen in Brussel voor een veiligheidscheck.

De reistijd komt op 3 uur en 1 minuut tussen Londen en Rotterdam en 3 uur en 41 minuten tussen Londen en Amsterdam. Tickets zijn verkrijgbaar vanaf 40 euro en beschikbaar vanaf 20 februari. De trein stopt niet in Antwerpen en Schiphol.

Andersom is het aanbod kariger. De faciliteiten om grens- en veiligheidscontroles uit te voeren in Amsterdam en Rotterdam zijn nog niet geregeld. Naar verwachting duurt het nog tot eind 2019 voordat dat is opgelost. Tot die tijd moeten reizigers met de Eurostar of Thalys naar Brussel en daar uitstappen voor een check. Een ticket naar Londen is bovendien duurder: vanaf 49 euro. De reistijd bedraagt 4 uur en 40 minuten.

Zowel qua prijs als qua reistijd kan de Eurostar tussen Londen en Amsterdam zich meten met het vliegtuig. De treinstellen van Eurostar bieden plaats aan 900 passagiers. Eurostar denkt al na over een derde verbinding per dag. Tussen de vliegvelden van Amsterdam en Londen zijn vier tot vijf vliegverbindingen per uur.

Vreemd, ik zie Breda niet in het kaartje staan...

Zo versnel je op papier de verbinding ;-)

Breda??? Waarom??? Gaat over de Eurostar, zijn veel meer stations met één overstap te bereiden. Begint nu ietsjes meer te lijken op de oude hsl model vervoerswaarde studie. Daar werd gerekend met per uur 3 hsl treinen, te weten naar Parijs, Londen en Zuid-Frankrijk.

Een goede ontwikkeling. Maar wel dieptreurig dat dit allemaal pas nu komt; en ook nog zo moeizaam. In liberale kringen schermt men zo graag met de aanduiding “Lapland”. Op spoorweggebied lopen we héél véél verder achter. Ondanks alle typisch ‘Hollandse fanfare’.

Dus als ik het goed begrijp, dan rijdt er wel een 'volle' trein van Londen naar Amsterdam en stopt op diverse plekken. Maar hij gaat leeg terug naar Brussel om daar pas de eerste passagiers in te laten stappen naar Londen?

Bijna. Er kunnen passagiers mee van Amsterdam naar Brussel, maar die moeten voorlopig allemaal uitstappen. Om verder te reizen naar Londen moeten ze in Brussel nog door de douane: uitstappen, douane en weer instappen kost al snel 45 minuten. Maar de haltetijd van de Eurostar op Brussel is erg kort en gebaseerd op passagiers die al in Amsterdam en Rotterdam door de douane zijn geweest. Om deze Eurostar te halen in Brussel moet je dus een trein eerder pakken in Amsterdam / Rotterdam, bv de Thalys.

RJ, ik merkte alleen maar op dat het kaartje niet klopte. Het is absoluut geen pleidooi om Asd-Londen via Bd te gaan doen! Als het aan mij ligt gaat die absurde omrijroute van de Benelux er ook zsm uit, en komt er een snelle IC Antwerpen-Noorderkempen-Breda-Tilburg-Utrecht.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

Minder RET-metro's door achterstallig onderhoud

13 sep om 14:37 uur
De RET rijdt vanaf 13 september met een versoberde metrodienstregeling, omdat de Rotterdamse vervoerder kampt met…
Lees verder »

Bruno Bruins van HTM naar Keolis

31 aug om 12:55 uur
Bruno Bruins treedt per 1 september toe tot de Raad van Advies van Keolis. De oud-minister had op 31 augustus zijn…
Lees verder »

Leeuwarden sprint weer door naar Zwolle

26 aug om 14:47 uur
De Friese Sprinter vanuit Leeuwarden gaat vanaf 6 september twee keer per uur rechtstreeks naar Zwolle rijden.…
Lees verder »

IJssel-Vecht kost Keolis 2,9 miljoen

24 aug om 13:50 uur
Busvervoerder Keolis moet de provincies Overijssel, Gelderland en Flevoland een schadevergoeding van 2,9 miljoen…
Lees verder »

Twee nieuwe spitslijnen voor het Gooi

23 aug om 15:20 uur
Transdev Nederland rijdt per 23 augustus met twee nieuwe spitslijnen in de concessie Gooi- en Vechtstreek. Buslijn…
Lees verder »

‘De nieuwe infrastandaard is digitaal’

23 aug om 10:33 uur
Veel oude infrastructuur piept, kraakt en is nodig aan vervanging toe. De nieuwe standaard is ‘slim’ voor zowel…
Lees verder »

2020: meer dan een halvering van het aantal in- en uitstappers op stations

11 aug om 15:22 uurtimer3 min
Traditioneel maakt NS in de zomerperiode het aantal in- en uitstappers per station bekend voor een gemiddelde…
Lees verder »

Transdev financiert ZE-bussen via ING Lease

23 jul om 10:49 uurtimer3 min
Dankzij een innovatief financieringsmodel, kan Transdev de gehele busvloot van 59 stuks in de concessie Gooi- en…
Lees verder »