Flexbus vervangt Rotterdamse Fast Ferry

maandag 20 december 2021

De snelle veerverbinding van de RET tussen Hoek van Holland en de Maasvlakte stopt per 1 januari 2022. De gemeente Rotterdam vindt de lijn te duur en ziet meer in een flexibele busverbinding van EBS, die vanaf 3 januari gaat rijden.

Eerder bracht opdrachtgevers Metropoolregio Rotterdam-Den Haag, Havenbedrijf Rotterdam en gemeente Rotterdam een aanbesteding met een waarde van 860.000 euro op de markt voor het vervoer over water, maar die leverde twee maal nul inschrijvers op. Daarop lieten de opdrachtgevers twee alternatieven onderzoeken: één over het water door de RET en één over land door EBS.

‘Vervoer over water is gewoon duur’

De uitvoerend vervoerder van de Fast Ferry, de RET, onderzocht hoe het een goed aanbod kon doen om het ov over water voort te zetten, waarbij het tekort op de exploitatiebijdrage (150.000 euro) verkleind kon worden. Dat leidde tot een verlaagd aantal dienstregelingsuren en een forse tariefsverhoging voor reizigers. Ook zouden de opdrachtgevers de financiële risico’s en kosten moeten dragen.

RET-directeur Maurice Unck vertelde daarover aan RTV Rijnmond: “Vervoer over water is gewoon duur in vergelijking met andere modaliteiten. Wij hebben bij de gemeente een kostendekkend voorstel neergelegd met enkele versoberingen, want we kunnen niet een aantal jaar verlies maken. Dit voorstel paste in ons financiële plaatje. Dan is het de keuze van de opdrachtgever wat die doet.”

Maasvlaktehopper

EBS is de concessiehouder voor het busvervoer op Voorne-Putten en onderzocht het alternatief over land. Dat leidde tot een voorstel tot uitbreiding van de flexibele Maasvlaktehopper, die al elk half uur rijdt tussen Brielle, de Maasvlakte en Europoort. Deze dienst wordt uitgebreid naar metrostation Vlaardingen Oost en een drietal vaste halteplaatsen aan de Antarcticaweg en in de Pistoolhaven op de Maasvlakte.

Bijna de helft goedkoper

De Rotterdamse wethouder Judith Bokhove schreef hierover eerder aan de gemeenteraad dat de totale reistijd van beide vervoersvormen ongeveer gelijk is, maar dat het vervoer over land bijna de helft goedkoper is dan de vaarvariant: “Het groeipotentieel van het vervoer over land is ook aanmerkelijk groter dan het vervoer over water. Bovendien sorteren we hiermee voor op een soepele overgang naar nieuwe vervoerswijzen na de opening van de Blankenburgtunnel.”

In een ingezonden brief stelde ov-kenner Marc Maartens dat de veerverbinding onderdeel is van de internationale langeafstandsfietsroute langs de Noordzeekust. Wethouder Bokhove stelt dat de gemeente Rotterdam een alternatief zoekt voor toeristisch vervoer over water vanaf Hoek van Holland. Dat zou vanuit het resterende budget betaald moeten kunnen worden. In het eerste kwartaal van 2022 wil de gemeente hierover meer bekend maken. "In haar afweging heeft het belang voor een goede toekomstige woon-werkverbinding de doorslag gegeven."

Een bus ipv de watertaxi van Hoek van Holland naar de Maasvlakte is goedkoper, maar voor mensen die daar werken, langere reistijd. Ook is een rondje met de watertaxi langs de havens niet meer mogelijk, geen zeehonden m eer begluren vanaf de boot,jammer hoor, en alle fietsers die hierbij in de zomer gebruik van maakten, .....jammer dan.............. een gemiste kans voor Rotterdam om Hoek van Holland een ekstra attractie te geven. Langszaam wordt ons dorp ingelijfd bij Rotjeknor maar voor dit soort zaken is geen geld over....................

We maken van Hoek van Holland een 4-seizoenen badplaats maar stoppen met 1 van de leukste toeristische trekpleister. En dan ook nog eens een trekpleister voor fietsers. Ik snap de RET wel maar snap totaal niet waarom de gemeente het bekostigingstekort niet aanvult. Heel jammer.

Er verandert nogal wat in het OV over water in Rotterdam en regio. Als ik mij niet vergis gaan er meer stemmen op om de Fast Ferry (RET waterbus: Hoek van Holland- Maasvlakte-Europort-Landtong Rozenburg) te behouden voor toerisme. Waarschijnlijk gaan hiervoor de tarieven wel omhoog.
Het lijkt mij dat de pont Maassluis-Rozenburg ook gaat veranderen nadat de A24-Blankenburgverbinding open is. Dit wordt ook een wandel/fiets verbinding. Is het waarschijnlijk dat Vervoersregio Rotterdam deze twee vaar verbindingen gezamenlijk opnieuw in de markt gaat zetten rond 2024?

Hier zien we dus weer dat alleen geld de drijvende kracht is achter al dit soort beslissingen. De reiziger is hierbij kennelijk niet belangrijk. Openbaar vervoer omdat het nou eenmaal moet, maar liever niet natuurlijk (of zoiets). De Blankenburgtunnel voorziet voor zo ver ik heb begrepen niet in een voetgangers- en fietsverbinding. Daarvoor ben je nog steeds aan vervoer over water (de pont of een watertaxi) gebonden. Alleen met een voetgangers- on fietsveer ben je er niet. Mensen met een brommobiel mogen niet door de Blankenburgtunnel terwijl die ook graag naar de overkant willen. Mensen met een scooter ook, maar een voetgangers/fietsveer in de vorm van b.v. een grote elektrische watertaxi hebben pech, want die kan dan weer niet mee...
Eigenlijk te gek voor woorden dat een wereldhavenstad als Rotterdam niet in staat blijkt om adequaat vervoer over water aan te bieden. Ja, openbaar vervoer kost geld en ja, er moet geld bij. Het is een nutsvoorziening, dat wordt vaak vergeten!

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

Nederland Bussenland

31 okt 2023

Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd, voor het verplaatsen van de strijdkrachten, de auto verder ontwikkeld tot…

Lees verder »
flash_onNieuws

Busworld 2023: MAN presenteert elektrische LE-lijnbus

20 okt 2023

De elektrische stadsbus van MAN Truck & Bus, de Lion City E, is door vakjournalisten uitgeroepen tot Bus of…

Lees verder »

VRA: BRT is meer dan een snelle bus

28 sep 2023

Bus Rapid Transit (BRT) is een actueel gespreksonderwerp. Ook bij de Vervoerregio Amsterdam wordt het herkend…

Lees verder »
flash_onNieuws

Vanaf 2025 sneller en vaker per trein naar Brussel

15 aug 2023

Het aantal intercity’s tussen Nederland en Brussel verdubbelt vanaf 2025, als de nieuwe hoofdrailnetconcessie…

Lees verder »
flash_onNieuws

HTM bestelt 95 e-bussen bij Daimler

10 jul 2023

De Haagse stadsvervoerder HTM gaat medio 2024 rijden met 95 nieuwe eCitaro-stadsbussen van Daimler. Het gaat om…

Lees verder »
descriptionArtikel

Blog: Oplossing voor verdwijning van bushaltes?

2 mei 2023
Bushaltes verdwijnen steeds vaker uit dorpen, omdat buslijnen worden gestrekt. Een bepaalde groep reizigers wordt…
Lees verder »
flash_onNieuws

Treinongeluk Voorschoten; 30 gewonden en 1 dode

4 apr 2023

Op het traject Leiden – Den Haag is in de nacht van 3 op 4 april rond 3.30 uur een nachttrein van NS gebotst op…

Lees verder »
flash_onNieuws

NS komt met reisvergelijker

7 mrt 2023

Ov, auto of toch de fiets? NS introduceert de Reisvergelijker, hiermee wordt de reiziger geholpen met de juiste…

Lees verder »