Flixbus begint Nederlands busnetwerk

dinsdag 24 november 2015
timer 1 min

Het Duitse Flixbus begint een serie intercitybusverbindingen binnen Nederland. Onder meer Rotterdam, Nijmegen, Den Bosch en Enschede worden op het netwerk aangesloten.

Eerder maakte OV-Magazine al bekend dat Flixbus van plan was in ieder geval twee verbindingen op te starten: viermaal daags tussen Eindhoven - Flixbus-netwerk-NederlandEnschede en Eindhoven - Groningen. Nu de plannen officieel zijn bekendgemaakt, blijken de eerste binnenlandse ambities van FLixbus nog een stuk groter. De bus tussen Eindhoven en Groningen stopt ook in Apeldoorn en tussen Rotterdam en Nijmegen en Rotterdam en Den Bosch gaat acht keer per dag een ic-bus rijden, kondigde Flixbus vanochtend aan.

Voor de Nederlandse activiteiten is een Nederlandse bv opgericht. Het bedrijf gaat, net als in Duitsland, de concurrentie aan met de spoorwegen. Qua prijs zitten de Duitsers standaard onder voltarief van NS; qua reistijd is de bus slechts enkele keren langzamer. Daarbij komt dat het bedrijf verbindingen aanbiedt die op het spoor niet rechtstreeks zijn, zoals ook in Frankrijk te zien is na de liberalisering van de busmarkt daar.

Geweldig. Dit gaat een groot succes worden en veel aan het OV toevoegen.
Jammer dat vervoerders en financiers in Nederland het niet zagen.

Het is al vaker opgemerkt: de bus is de trein voor de armen en minder bedeelden. Het succes zal vergelijkbaar zijn met dat van easyJet, Ryanair, Hop!, Vueling, Transavia en Wizz Air in de luchtvaart om er enkele te noemen. Hoe staat het met de in ov-land veelbesproken 'hoogwaardigheid' van de intercitybus? Het wordt druk aan de ultieme onderzijde van de ov-markt. Qbuzz heeft zich merkwaardigerwijs nog niet gemeld op dit marktsegment. Is wellicht te druk met het inschrijven op regionale busconcessies. Hogere snelheid, hogere frequentie en meer comfort vallen niet te verwachten. Partijen binnen het ov-segment blijven druk met elkaar te beconcurreren en in een verdringingsmarkt uit te roken. Voor privé-autorijders het zoveelste bewijs dat een bus geen serieus te nemen alternatief biedt als het gaat om filevrij en zorgeloos verplaatsen. De wat verstofte slogan kan weer worden opgepoetst: 'Blij dat ik rij'.

Dom. Dom van de NS, onder andere. Maar ook van onze geniale overheid, waar staatssecretarissen (-secretaressen "more like") worden ontslagen en vervangen. Wat heb je daar aan, als reiziger, passagier, klant, consument, burger? Dit bedrijf "Flixbus" springt handig in op de Nederlandse besluitvaardigheid die het karakter heeft van opgedroogde faecaliën, waar de passagier een sluitpost lijkt te zijn. Voor de hand liggende spoorverbindingen (Breda/Utrecht) worden niet gebouwd. Een supersleek station Arnhem "Centraal" waar niemand echt op zit te wachten (wel een station, maar niet een van een dergelijk niveau "high tech") wordt wel gebouwd, waarbij je je afvraagt wat de burger, etc. daaraan heeft. Intercity-lijnen worden opgedoekt ("bezuinigingen"), zoals tussen Alkmaar en Haarlem, waar die treinen verre van leeg zijn. Wie snapt het nog? Belangrijker: wie gaat er daadwerkelijk iets aan doen? Nou, kennelijk niemand dus. Mijn verwachtingen bij het aantreden van Mevrouw Dijksma zijn niet meer hoog gespannen. Genoeg geld is al over die balk geworpen, zo veel dat er een zeer slanke dienstverlening van de NS/ProRail in stand wordt gehouden. En de reiziger? Die overweegt toch maar weer een autootje erbij te nemen, want moet toch naar kantoor werken, en OP TIJD, dus investeert dan zelf maar. Als de staat het niet doet. Maar wat een toestand, mensen! Godgeklaagd. Hoe dan ook, het begon om Flixbus. Succes, Flixbus! Bekijk de markt, bekijk de mankerende verbindingen en spring erop in. En doe en passant ook nog wat internationale buslijnen, bijv. Arnhem/Düsseldorf, Eindhoven/Brussel, Eindhoven/Antwerpen. Want de NS doet het niet, en de NMBS ook al niet. Nog zo'n moloch! Doei.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

Minder RET-metro's door achterstallig onderhoud

13 sep om 14:37 uur
De RET rijdt vanaf 13 september met een versoberde metrodienstregeling, omdat de Rotterdamse vervoerder kampt met…
Lees verder »

Bruno Bruins van HTM naar Keolis

31 aug om 12:55 uur
Bruno Bruins treedt per 1 september toe tot de Raad van Advies van Keolis. De oud-minister had op 31 augustus zijn…
Lees verder »

Leeuwarden sprint weer door naar Zwolle

26 aug om 14:47 uur
De Friese Sprinter vanuit Leeuwarden gaat vanaf 6 september twee keer per uur rechtstreeks naar Zwolle rijden.…
Lees verder »

IJssel-Vecht kost Keolis 2,9 miljoen

24 aug om 13:50 uur
Busvervoerder Keolis moet de provincies Overijssel, Gelderland en Flevoland een schadevergoeding van 2,9 miljoen…
Lees verder »

Twee nieuwe spitslijnen voor het Gooi

23 aug om 15:20 uur
Transdev Nederland rijdt per 23 augustus met twee nieuwe spitslijnen in de concessie Gooi- en Vechtstreek. Buslijn…
Lees verder »

‘De nieuwe infrastandaard is digitaal’

23 aug om 10:33 uur
Veel oude infrastructuur piept, kraakt en is nodig aan vervanging toe. De nieuwe standaard is ‘slim’ voor zowel…
Lees verder »

2020: meer dan een halvering van het aantal in- en uitstappers op stations

11 aug om 15:22 uurtimer3 min
Traditioneel maakt NS in de zomerperiode het aantal in- en uitstappers per station bekend voor een gemiddelde…
Lees verder »

Transdev financiert ZE-bussen via ING Lease

23 jul om 10:49 uurtimer3 min
Dankzij een innovatief financieringsmodel, kan Transdev de gehele busvloot van 59 stuks in de concessie Gooi- en…
Lees verder »