FlixBus mag nachtlijn starten op A'dam Centraal

maandag 8 mei 2023

Langeafstandsbusvervoer FlixBus startte 11 mei de dagelijkse nachtlijn N75 naar Berlijn vanaf de IJzijde op Amsterdam Centraal. Voorheen vertrok het bedrijf vanaf Sloterdijk. Het is de eerste busroute waarbij FlixBus vanaf het Centraal Station mag vertrekken. Eind vorig jaar kreeg de vervoerder geen toestemming van de Vervoerregio Amsterdam, maar na een bezwaar ging de ov-autoriteit alsnog akkoord.

Nachtlijn N75 gaat vanaf 11 mei dagelijks om 23.15 uur vertrekken vanaf de IJzijde en rijdt vervolgens via Groningen, Bremen en Hamburg naar Berlijn. De tegengestelde rit komt om 7:15 uur aan op de De Ruijterkade op Amsterdam Centraal. Daarmee komt er voor reizigers een vroeg en laat ov-alternatief voor de trein op de route Amsterdam – Groningen. Ook is de reistijd met 2 uur en 10 minuten concurrerend met de trein, waarbij reizigers één keer moeten overstappen (in Almere).

Genoeg capaciteit

Momenteel vertrekken alle dagelijkse dag- en nachtlijnen van FlixBus vanaf station Amsterdam Sloterdijk, zo ook nachtlijn N75. Volgens Flixbus’ Head of Public Affairs Arthur Kamminga blijft dit de centrale vertreklocatie van het bedrijf, maar is het wel een belangrijke overwinning dat deze nachtlijn vanaf het Centraal Station mag gaan rijden.

Vorig jaar ging Vervoerregio Amsterdam niet akkoord met de aanvraag van FlixBus om vanaf het Centraal Station te mogen vertrekken, omdat daar geen capaciteit voor zou zijn voor de langeafstandsvervoerder. Kamminga noemt dat onzin, omdat aan de IJzijde wel capaciteit beschikbaar is tijdens nachtelijke uren en je ‘er dan een kanon kunt afschieten’. Bovendien is Sloterdijk ’s nachts geen prettige verblijfsruimte voor reizigers en minder goed bereikbaar. Na een bezwaarprocedure ging de opdrachtgever toch akkoord met zijn verweer dat niet alleen lokale en regionale vervoerders toegang zouden mogen krijgen.

Kamminga in een reactie: "FlixBus zit het regulier openbaar vervoer niet in de weg, maar wil wel aanspraak maken op publieke infrastructuur, zoals Centraal Station IJzijde. Als we bijdragen aan doelmatiger gebruik van de infrastructuur en zonder subsidie nieuwe verbindingen kunnen aanbieden, dan is dat een win-winsituatie.”

De Vervoerregio Amsterdam reageert dat het de aanvraag oorspronkelijk afwees, omdat er geen capaciteit is om te halteren tijdens de spits. Toen bleek dat het gaat om een vertrektijd laat op de avond was dat probleem verdwenen. Uitstappen om 7.15 uur moet nog wel op de opstapplaats voor touringcars, aan de De Ruijterkade. 

Meer lijnen volgen?

De Vervoerregio Amsterdam stelt dat het gaat om een proef en een vergunning aan FlixBus heeft afgegeven tot december 2024. "Dan loopt de huidige GVB-concessie ook af. Wat er in een nieuwe concessie gaat gebeuren weten we natuurlijk nog niet."

FlixBus heeft nu toestemming gekregen voor één lijn, maar Kamminga laat weten dat het daar niet bij blijft. “Dit geeft een precedentwerking voor elders in Nederland en de vraag waar de internationale lijnbussen in de toekomst moeten halteren. Als FlixBus ook op reguliere busstations mag halteren, verandert dat de zaak.”

FlixTrain

Ook ‘treinzusje’ FlixTrain heeft onlangs een aanvraag bij ProRail en de ACM ingediend, om een treinverbinding te starten vanaf Zevenaar, via Arnhem en Utrecht naar Amsterdam Centraal en vervolgens naar Den Haag HS en Rotterdam Centraal. Deze verbinding moet eind 2024 gaan rijden. In eerste instantie gaat het om twee treinen per dag, bevestigt Kamminga aan Treinreiziger.nl.
 

Meer artikelen met dit thema

Autonoom vervoer krijgt vorm in Rotterdam

14 jun om 09:00 uur

Aan de oevers van de Maas, op een industrieterrein precies tussen Rotterdam en Schiedam, trekt een oudere…

Lees verder »
descriptionArtikel

Beperkte bereikbaarheid in beeld

11 mei om 09:15 uur

Voor veel mensen in Nederland is bereikbaarheid vanzelfsprekend. Even op de fiets stappen om boodschappen te…

Lees verder »
-
flash_onNieuws

CNV kondigt vijfdaagse staking streekvervoer aan

30 jan om 14:19 uur

Werknemers in het streekvervoer leggen vanaf 6 februari wederom het werk neer. De staking betreft…

Lees verder »

De klantvraag is gewijzigd – nu het ov-product nog

12 jan om 12:06 uur

Bleef tijdens de coronacrisis het ov-niveau nog grotendeels op peil (door extra subsidie vanuit IenW) terwijl…

Lees verder »
descriptionArtikel

Nachttrein Groningen - Schiphol 20 januari van start

9 jan om 12:01 uur

Feestvierders uit bijvoorbeeld Zwolle, Assen of Almere die in Amsterdam of Groningen willen stappen en…

Lees verder »
descriptionArtikel

Eerste nachttrein arriveerde dit weekend vanaf Maastricht op Schiphol

20 dec 2022

De eerste nachttreinverbinding in open toegang is van start gegaan. De Arriva nachttrein arriveerde vanaf…

Lees verder »
descriptionArtikel

Noord-Nederland presenteert ov-Ontwikkelagenda 2040

13 dec 2022

Noord-Nederland heeft haar plannen voor een betere ov-bereikbaarheid gebundeld in de zogenoemde Ontwikkelagenda…

Lees verder »
descriptionArtikel

Grote investeringen in bereikbaarheid Zuid-Holland

15 nov 2022

Het Rijk, de Metropoolregio Rotterdam/Den Haag, Provincie Zuid-Holland en de gemeentes Den Haag en Rotterdam…

Lees verder »