FlixBus mag nachtlijn starten op A'dam Centraal

maandag 8 mei 2023

Langeafstandsbusvervoer FlixBus startte 11 mei de dagelijkse nachtlijn N75 naar Berlijn vanaf de IJzijde op Amsterdam Centraal. Voorheen vertrok het bedrijf vanaf Sloterdijk. Het is de eerste busroute waarbij FlixBus vanaf het Centraal Station mag vertrekken. Eind vorig jaar kreeg de vervoerder geen toestemming van de Vervoerregio Amsterdam, maar na een bezwaar ging de ov-autoriteit alsnog akkoord.

Nachtlijn N75 gaat vanaf 11 mei dagelijks om 23.15 uur vertrekken vanaf de IJzijde en rijdt vervolgens via Groningen, Bremen en Hamburg naar Berlijn. De tegengestelde rit komt om 7:15 uur aan op de De Ruijterkade op Amsterdam Centraal. Daarmee komt er voor reizigers een vroeg en laat ov-alternatief voor de trein op de route Amsterdam – Groningen. Ook is de reistijd met 2 uur en 10 minuten concurrerend met de trein, waarbij reizigers één keer moeten overstappen (in Almere).

Genoeg capaciteit

Momenteel vertrekken alle dagelijkse dag- en nachtlijnen van FlixBus vanaf station Amsterdam Sloterdijk, zo ook nachtlijn N75. Volgens Flixbus’ Head of Public Affairs Arthur Kamminga blijft dit de centrale vertreklocatie van het bedrijf, maar is het wel een belangrijke overwinning dat deze nachtlijn vanaf het Centraal Station mag gaan rijden.

Vorig jaar ging Vervoerregio Amsterdam niet akkoord met de aanvraag van FlixBus om vanaf het Centraal Station te mogen vertrekken, omdat daar geen capaciteit voor zou zijn voor de langeafstandsvervoerder. Kamminga noemt dat onzin, omdat aan de IJzijde wel capaciteit beschikbaar is tijdens nachtelijke uren en je ‘er dan een kanon kunt afschieten’. Bovendien is Sloterdijk ’s nachts geen prettige verblijfsruimte voor reizigers en minder goed bereikbaar. Na een bezwaarprocedure ging de opdrachtgever toch akkoord met zijn verweer dat niet alleen lokale en regionale vervoerders toegang zouden mogen krijgen.

Kamminga in een reactie: "FlixBus zit het regulier openbaar vervoer niet in de weg, maar wil wel aanspraak maken op publieke infrastructuur, zoals Centraal Station IJzijde. Als we bijdragen aan doelmatiger gebruik van de infrastructuur en zonder subsidie nieuwe verbindingen kunnen aanbieden, dan is dat een win-winsituatie.”

De Vervoerregio Amsterdam reageert dat het de aanvraag oorspronkelijk afwees, omdat er geen capaciteit is om te halteren tijdens de spits. Toen bleek dat het gaat om een vertrektijd laat op de avond was dat probleem verdwenen. Uitstappen om 7.15 uur moet nog wel op de opstapplaats voor touringcars, aan de De Ruijterkade. 

Meer lijnen volgen?

De Vervoerregio Amsterdam stelt dat het gaat om een proef en een vergunning aan FlixBus heeft afgegeven tot december 2024. "Dan loopt de huidige GVB-concessie ook af. Wat er in een nieuwe concessie gaat gebeuren weten we natuurlijk nog niet."

FlixBus heeft nu toestemming gekregen voor één lijn, maar Kamminga laat weten dat het daar niet bij blijft. “Dit geeft een precedentwerking voor elders in Nederland en de vraag waar de internationale lijnbussen in de toekomst moeten halteren. Als FlixBus ook op reguliere busstations mag halteren, verandert dat de zaak.”

FlixTrain

Ook ‘treinzusje’ FlixTrain heeft onlangs een aanvraag bij ProRail en de ACM ingediend, om een treinverbinding te starten vanaf Zevenaar, via Arnhem en Utrecht naar Amsterdam Centraal en vervolgens naar Den Haag HS en Rotterdam Centraal. Deze verbinding moet eind 2024 gaan rijden. In eerste instantie gaat het om twee treinen per dag, bevestigt Kamminga aan Treinreiziger.nl.
 

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Bijna 100 miljoen voor elektrische treinen van en naar Zutphen en Hardenberg

16 apr om 15:36 uur

Tussen Almelo en Hardenberg en tussen Zutphen en Oldenzaal rijden nu nog dieseltreinen, maar daar lijkt…

Lees verder »
descriptionArtikel

Amsterdamse kinderen weer gratis met de bus

12 apr om 11:01 uur

Kinderen van vier tot en met elf jaar kunnen tussen 20 juli 2024 en 5 januari 2025 weer gratis reizen met de…

Lees verder »
descriptionArtikel

VDL neemt bustak Van Hool over

9 apr om 08:53 uur

VDL Groep neemt de bus- en touringcarafdeling van het failliet verklaarde Van Hool over. Het Duitse Schmitz…

Lees verder »
descriptionArtikel

Geen vervolging treinongeval Voorschoten

2 apr om 16:56 uur

Het OM gaat niet over tot vervolging vanwege het treinongeval bij Voorschoten in april 2023. Onderzoek wijst…

Lees verder »
descriptionArtikel

Schiphol in gesprek met NS en ProRail

21 mrt om 14:56 uur

Schiphol wil met NS en ProRail in gesprek over de verstoring rondom de luchthaven. De luchthaven wil de recente…

Lees verder »
descriptionArtikel

Nieuwe treinen voor MerwedeLingelijn vanaf 2027

18 mrt om 13:34 uur

QBuzz en de provincie Zuid-Holland investeren vanwege de invoering van ERTMS in nieuwe treinen voor de …

Lees verder »
descriptionArtikel

NS: Pittig jaar voor de boeg

26 jan om 08:48 uur

NS waarschuwt treinreizigers voor een 'pittig jaar', vanwege geplande werkzaamheden, vertragingen en…

Lees verder »
person_outlineBlog

Busplatform

6 dec 2023

Ik ben dol op busprojecten. De verduurzaming, de infrastructuur in de openbare ruimte of het modelleren van…

Lees verder »