FMN uit kritiek op koers NS

dinsdag 7 juni 2016
timer 2 min

Arriva, Connexxion, EBS en Syntus uiten forse kritiek op hoe de nieuwe koers van NS in de praktijk uitpakt. Dat schrijven de vervoerders, verenigd in de Federatie Mobiliteitsbedrijven Nederland, in een brief aan minister Dijsselbloem en staatssecretaris Dijksma.

De koers van NS is een 'lege huls' en een 'wassen neus', concludeert FMN na de rondetafelbijeenkomst met de Tweede Kamer, afgelopen donderdag. Een lege huls, omdat NS niet uitsluit na 2019 weer te gaan bieden op regionale concessies. Volgens de FMN is dat een makkelijke toezegging. Er komen immers tot 2019 geen spoorconcessies meer op de markt. De wassen neus is volgens de vervoerders de eventuele verkoop van Qbuzz en het aandeel HTM. NS bleef tijdens het gesprek met de Kamer onduidelijk over het afstoten van die belangen. Ook het feit dat Qbuzz gewoon door blijft bieden - iets waar NS overigens al bij de aankondiging van de nieuwe strategie duidelijk over was - stuit FMN tegen de borst.

"Minder dan een kwartaal geleden beloofde de NS nog een forse koerswijziging en respect voor markten waar zij niet thuis hoort. Vervolgens kon er een begin worden gemaakt met een serieuze poging om de samenwerking in de sector te verbeteren. De oprichting van branchevereniging OVNL was daarvan een voorbeeld", schrijft FMN in de brief (.pdf), om vervolgens te waarschuwen: "Het afstand nemen van de eerdere voornemens heeft grote risico's. De met kleine, voorzichtige stapjes ingezette poging tot samenwerking in de sector komt plotseling weer in gevaar."

OVNL is de eerste poging om weer tot een branchevereniging voor alle vervoerders te komen sinds het klappen van Mobis in 2007. De commerciële streekvervoerders besloten toen op eigen houtje verder te gaan als FMN.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
FMN uit kritiek op koers NS

Nederland 2013 Rangeerterrein Arnhem Berg is een ramp. Er is slechts één opgang (voor zowel Arriva-, Breng-, NS- als goederentreinen) die daar moeten tanken, wachten of de wasstraat in gaan. ProRail heeft ook daar een overbelastverklaring afgegeven. Stadsregio en provincie vinden het bizar dat met de verbouwing van station Arnhem dit opstelterrein is ‘vergeten’. Station Doetichem. Treinverkeer tussen Arnhem en Doetinchem. Daar rijden Connexxion (Breng) en Arriva gezamenlijk op een deels enkelsporig traject. Op maandag tot en met vrijdag rijdt de Breng trein van ca. 05.30 uur - 20.00 uur elke 30 minuten van Arnhem naar Doetinchem. Samen met de ARRIVA trein Arnhem – Winterswijk rijdt er dan elke 15 minuten een trein tussen Arnhem en Doetinchem. COPYRIGHT Chris Pennarts Blokland 82 3417 MR Montfoort The Netherlands+31653309747 info@chrispennarts.nl www.chrispennarts.nl. © Chris Pennarts

Meer artikelen met dit thema

Over de verschillende belangen rond datastandaarden

2 sep om 10:35 uurtimer10 min
Rond de ontwikkeling van Mobility as a Service spelen datastandaarden een grote rol. Maar hoe verhouden de…
Lees verder »

Christel Mourik gaat MRDH leiden

19 jul om 11:13 uurtimer2 min
Christel Mourik, de huidige directeur ov van de Metropoolregio Rotterdam-Den Haag (MRDH), wordt per 1 september…
Lees verder »

Wilko Mol nieuwe CEO vervoerbedrijf EBS

7 jul om 09:53 uurtimer2 min
Wilko Mol vertrekt bij het OV-bureau Groningen Drenthe en volgt Wim Kurver op als CEO bij vervoerder EBS.
Lees verder »

Ov-sector positief gestemd richting 2040

18 jun om 10:33 uurtimer7 min
Ondanks dat het ov in bange tijden verkeert, zien verschillende Tweede Kamerleden en ov-experts de toekomst met…
Lees verder »

Qbuzz lijdt 8,3 miljoen verlies in 2020

23 apr om 12:24 uurtimer2 min
Met een halvering van het aantal reizigers in coronajaar 2020, heeft vervoerder Qbuzz een verlies van 8,3 miljoen…
Lees verder »

Railforum-debat: durf te spreiden

16 apr om 09:39 uurtimer3 min
Durf te spreiden. Dat is de duidelijke oproep tijdens het politiek debat van Railforum op 13 april. Gedeputeerden…
Lees verder »

D66: verder op spoor Stientje én tandje erbij

12 mrt om 14:40 uurtimer4 min
Als kandidaat Tweede Kamerlid Raoul Boucke (D66) ligt, gaat D66 de komende vier jaar verder op het spoor, dat…
Lees verder »

Iedereen wil investeren in ov, maar hoe?

10 mrt om 11:28 uurtimer6 min
“Ik heb het gevoel dat we die mobiliteitsinvestering van 3 miljard extra per jaar wel gaan halen”, zegt een…
Lees verder »