Frank van Setten: 'Durf te veranderen'

dinsdag 17 maart 2020
timer 4 min

“Voor een leefbare toekomst moeten we durven investeren in ov”, begint Frank van Setten (67), die onlangs na een 48 jarige ov-carrière met pensioen ging.

“Die enorme neiging om alles te houden zoals het is, werkt enorm verlammend naar de toekomst.”

"We hebben in Nederland beleidsmakers voor asfalt, voor spoor of voor fiets, maar we kijken niet naar het totale mobiliteitssysteem. Dat zouden we moeten doen, om klimaatproblemen tegen te gaan en Nederland mobiel blijft. Het is toch zorgelijk dat het in februari 16 graden is? Het hoort -6 te zijn! We maken ruzie of koeien of “heilige koeien” (auto’s) verantwoordelijk zijn voor de stikstof, maar we moeten maatregelen nemen en daar voor durven investeren in het ov.”

Kijk naar Zwitserland

“Zwitserland heeft de nummer 1 status van Europa, met per inwoner gemiddeld 2500 ov-kilometers per jaar. In Nederland rijden we gemiddeld 1000 km per jaar. Dat komt omdat de Zwitserse bevolking via referenda kiest voor ov. Ze durven te investeren. Dat komt voort uit het gedachtengoed van Paul Blumenthal, mijn goeroe. Ze zijn daar een nieuwe raillijnen gaan bouwen, omdat dat de enige manier is om de bestaande spoorlijnen te ontlasten. En als de bevolking mag kiezen tussen reguliere bussen of duurdere trolleys, kiezen ze voor trolleys”

“In Zwitserland is het aan de bevolking gevraagd: tussen Bern en Zürich zijn constant files, willen jullie een zesbaans autoweg of elk kwartier een trein? Het volk koos het laatste. Ik pleit ervoor om ook in Nederland na te gaan wat de bevolking werkelijk wil. In ons dorp, Vorden, hoor ik ook steeds meer mensen die de voordelen van trein en bus inzien. We veronderstellen dat hardwerkende Nederlanders nodig in de auto moeten zitten, maar je gaat mij niet vertellen dat mensen echt voor hun plezier iedere dag een half uur in de file staan. Niemand weet hoe die 17 miljoen Nederlanders er écht over denken.”

Vooral investeren in spoor

“Nederland heeft een goed basisrailnetwerk, sinds 1850. Maar door de opkomst van bus in de jaren 20 en 30 zijn in de Regio veel lokaal- en tram lijnen gesloten, want de bus was veel flexibeler en heeft geen eigen infra nodig. Maar toen er ook meer auto’s op de weg kwamen, ging het voordeel van bus snel verloren. De infrastructuur op de weg is nu zo ingewikkeld geworden, dat de bus zó langzaam is geworden dat het geen aantrekkelijk alternatief meer is. We moeten dus vooral investeren in spoor en het voor de bus mogelijk maken langs files te rijden en obstakels als drempels en 30 km zones te vermijden!”

“Voor een Lelylijn naar het Noorden is nog ruimte en in de Randstad kunnen stukken viersporig worden gemaakt; twee sporen voor de IC en twee sporen voor de Sprinter. Regionaal kunnen met dubbelsporige stukken meer kwartiersdiensten gereden worden, die overal zeer succesvol zijn. Om groei te kunnen blijven faciliteren en niet vast te lopen, moeten deze maatregelen genomen worden.”

Maar daarnaast ook bus

“Natuurlijk moeten we niet alléén in spoor investeren, maar ook in busbanen. Als bussen eigen banen of vluchtstroken gebruiken, ben je die files zo voorbij. En door aan de rand van dorpen goede haltes te maken, met goede abri’s, fietsenstallingen en halte-informatie. Als we lijnen verstrakken, groeit het aantal reizigers harder dan wanneer je langzaam door dorpskernen blijft rijden. Dat leert de ervaring. Die neiging om alles te houden zoals het is, werkt enorm verlammend naar de toekomst.”

“Je moet niet bang zijn om te veranderen. Nederland heeft heel veel goed openbaar vervoer, maar als we er niet in investeren en durven te kiezen voor investeringen en aanpassingen van belemmerende regels, krijgt het openbaar vervoer niet de kracht om de rol te nemen om daadwerkelijk de klimaat– en mobiliteitsproblemen op te lossen. Die discussie moeten we echt breed aan gaan.”

Ondanks dat Frank van Setten met pensioen is, denkt hij nog wel na over de toekomst van het ov. Zo is hij onder meer betrokken bij het OV Toekomstbeeld 2040. In het komende nummer van OV-Magazine blikken we met hem terug op zijn carrière.

Wilt u dit artikel lezen? Neem contact op of neem een abonnement.

Goed voorstel. We moeten stoppen met het oplappen van kleine stukjes spoor en groots denken. Busbanen zijn een top idee, zeker om in een later stadium drukke buslijnen eventueel te vertrammen om zo aan capaciteit te voldoen. De Lelylijn is een goed voorbeeld van goed ov. Zeker in vergelijking met andere infrastructuur projecten zijn de baten groot, en worden anders relatief afgelegen plaatsen ontsloten. De Lelylijn heeft zowel regionaal als nationaal een belangrijke functie. De grote wens van Drachten gaat in vervulling: het krijgt een station. Op internationaal vlak is de Lelylijn interessant voor snelle treinen naar het noorden (Hamburg, Kopenhagen...)

Tja ,
In Oegstgeest is een paar jaar geleden een stuk busbaan (Op de Rijnzichtweg ) weggehaald om meer ruimte voor de auto te krijgen. Sommige delen van Nederland lopen een beetje achter t.o.v. andere delen in Ned.
Peter

Ik ben het roerend eens met Frank van Zetten. Nederland had de plank al mis geslagen destijds met de zweeftrein. Nu moet men Allert zijn en die Lelylijn met spoed aanleggen, een goede snelle verbinding tussen randstad en het noorden + doortrekken naar Duitsland en Denemarken.
Wt de bus betreft heb ik begin jaren 80 al eens met vertegenwoordigers van verkeer en waterstaat om de tafel gezeten en hen het voorstel gedaan om de destijds 4 banen van een snelweg, twee te gebruiken voor autos en de andere twee voor openbaar vervoer en vrachtverkeer. Mijn insteek was toen dat het vrachtverkeer door kon rijden en niet meer in de file zou staan en de bussen ook niet. Dat was de economie behoorlijk ten goede gekomen, immers elke minuut dat vrachtverkeer of busvervoer stil staat klost geld.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

Christel Mourik gaat MRDH leiden

19 jul om 11:13 uurtimer2 min
Christel Mourik, de huidige directeur ov van de Metropoolregio Rotterdam-Den Haag (MRDH), wordt per 1 september…
Lees verder »

Wilko Mol nieuwe CEO vervoerbedrijf EBS

7 jul om 09:53 uurtimer2 min
Wilko Mol vertrekt bij het OV-bureau Groningen Drenthe en volgt Wim Kurver op als CEO bij vervoerder EBS.
Lees verder »

Rijk steunt ov-sector tot september 2022

25 jun om 16:20 uurtimer3 min
De Rijksoverheid verlengt de financiële compensatie aan ov-bedrijven tot september 2022. Dankzij verlenging van de…
Lees verder »

Ov-sector positief gestemd richting 2040

18 jun om 10:33 uurtimer7 min
Ondanks dat het ov in bange tijden verkeert, zien verschillende Tweede Kamerleden en ov-experts de toekomst met…
Lees verder »

'We moeten nu doorpakken en vooroplopen’

14 jun om 14:03 uurtimer10 min
Toen Thea de Vries ruim een jaar geleden startte als secretaris-directeur bij de Vervoerregio Amsterdam, had ze…
Lees verder »

Amsterdam breekt concessie toch niet open

10 jun om 17:00 uurtimer2 min
De plannen om de stadsconcessie in Amsterdam vervroegd open te breken en te verlengen, zijn van de baan. Wel heeft…
Lees verder »

Boodschap aan nieuw bewindspersoon IenW

4 jun om 09:52 uurtimer9 min
Ja, Stientje van Veldhoven heeft veel bereikt, vooral gezien haar budgettaire beperkingen. Maar echte keuzes zijn…
Lees verder »

Hoe de commissie-Brokx het ov veranderde

31 mei om 11:35 uurtimer10 min
Dertig jaar geleden kreeg de commissie-Brokx opdracht om de structuur van het openbaar vervoer op de schop te…
Lees verder »