Groningse busformules betalen zich uit

vrijdag 6 mei 2016
timer 3 min

Het busvervoer op de hoofdassen in Groningen en Drenthe is in 2015 fors toegenomen. “Alle inspanningen betalen zich nu uit.”

De groei van het busvervoer kwam bijna volledig uit de snelle regionale Qliners en uit Q-link, de hov-bussen in de stad Groningen. Die groeiden, evenals de stadsdiensten van Groningen en Emmen, met 10 procent. De overige buslijnen bleven op het niveau van 2014, waardoor de gemiddelde stijging in 2015 uitkwam op 6 procent.

Nieuwe reizigers
Jan van Selm, directeur van het OV-bureau Groningen Drenthe verklaart het succes van de Qliner en Q-link uit de jarenlange inspanningen om het busvervoer aantrekkelijker te maken. “We zien dat snelle, frequente en comfortabele bussen op de hoofdassen in stad en regio nieuwe reizigers trekken.” De groei komt vrijwel volledig van werkenden en recreanten die betalen per rit (in 2015 ruim 10 procent). Het aantal studenten en abonnementhouders blijft ongeveer gelijk.

Met de regionale Qliner begon het OV-bureau al in 2007, met Q-link begin 2014. Q-link bedient de hoofdbestemmingen in de stad Groningen en verbindt de P+R-terreinen en kernen in de regio rechtstreeks met het centrum. Van Selm: “Het succes is een combinatie van verschillende ingrediënten: de kleur per lijn, de hoge frequentie, de snelheid, het comfort en de reizigersinformatie. We hebben ook veel reclame gemaakt. En tevreden reizigers trekken nieuwe reizigers.”

Gedaalde dieselprijs
In de dienstregeling van 2015 bezuinigde het OV-bureau nog 2,1 miljoen euro. Maar in de formules Q-link en Qliner werd verder geïnvesteerd. Bij ruim 400 haltes en knooppunten kwamen reisinfopanelen. De actie 40/4 (40 procent dalkorting voor 4 euro per maand) werd verder uitgerold. Verder verbeterden Qbuzz en Arriva de punctualiteit, aansluitzekerheid, klantvriendelijkheid en toegankelijkheid.

Ook financieel gaat het Groningen en Drenthe voor de wind. De begrote winst van 0,1 miljoen euro in 2015 kwam uit op 4,7 miljoen. De lage inflatie en de gedaalde dieselprijs hadden het grootste aandeel in de winst: 4 miljoen. Een deel van het resultaat wordt ingezet om het toegenomen aantal reizigers in Qliners en Q-links op te vangen. Tot 2020 zijn er geen bezuinigingen meer nodig.

Kostendekking
Met de kostendekkingsgraad ligt het OV-bureau op koers. De inkomsten uit reizigersbijdragen bedroegen vorig jaar 49,1 procent. Het doel was om vanaf 2014 (kostendekking 46,4 procent) jaarlijks 1 procentpunt te stijgen tot een kostendekking van 52 procent in 2020. Die opgave is dus al goeddeels gehaald.

De klachten over het ov namen met 25 procent af. Vooral over te vroeg en te laat vertrekkende bussen, de houding en het gedrag van chauffeurs en gemiste aansluitingen. Het streefcijfer voor de klanttevredenheid is 7,5. Voor 2015 was de score een 7,6 voor de stads- en streeklijnen en een 7,7 voor de Qliners 305 en 314.

Qlink-kaartjeQ-link lijn 6
De drukke lijn 140 Delfzijl–Ten Boer–Groningen gaat in 2017 verder als Q-link lijn 6 met nieuwe gelede bussen. De bus rijdt door tot P+R Haren om de groei van Q-link 5 Annen–UMCG–Europapark op te vangen. Het gebruik van Q-link 5 is in twee jaar zo’n 30 procent gegroeid ten opzichte van de voorgangers. In de spits rijdt elke 5 minuten een bus tussen P+R Haren en het UMCG.

Bij Drachten komt een nieuw knooppunt voor de Qliner, waardoor reizigers uit Friesland sneller met de bus naar Groningen kunnen. Tussen Groningen Airport Eelde en Groningen gaat een Airportliner rijden, waar afgelopen maanden de ‘Bowiebus’ een snelle verbinding verzorgde tussen het vliegveld en de Bowie-tentoonstelling. Het wordt een elektrische bus.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
Groningse busformules betalen zich uit

Nederland 2014 Groningen Hoofdstation Groningen, waar de (4) verschillende Q-link-lijnen halteren. Vooral de oranje lijn 15 naar Zernike is het paradepaardje qua uitstraling en interieur. Zo worden ze allemaal, maar omdat het een haastklus was moet veel materieel nog worden opgeleverd en rijden nu opgepimpte en omgebouwde bussen rond. Veel bussen op Groningen CS, het is het drukste busstation van Nederland. Q-link is een HOV-systeem, ter vervanging van de tram die er niet kwam. Q Link verbindt verschillende P+R-terreinen die als een schil om Groningen liggen met de stad en de belangrijkste locaties (UMCG, Universiteit Zernike, Euroborg, Hoofdstation en Grote Markt). Het gaat om vier lijnen (blauw (3), lichtblauw 4), paars (5) en oranje(15)). Qbuzz rijdt al het busvervoer in Groningen en Drenthe. COPYRIGHT Chris Pennarts Blokland 82 3417 MR Montfoort The Netherlands+31653309747 info@chrispennarts.nl www.chrispennarts.nl. © Chris Pennarts

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Tweede Kamer wil dat provincies en gemeenten zelf ov-bedrijven oprichten

14 mrt om 12:18 uur

Een meerderheid van de Tweede Kamer wil dat provincies en gemeenten zelf ov-bedrijven kunnen oprichten, zodat…

Lees verder »
descriptionArtikel

In 2023 ruim 15 procent meer ingecheckt in het openbaar vervoer

26 feb om 10:22 uur

In 2023 werd er 1,1 miljard keer ingecheckt in het openbaar vervoer: 15,5 procent vaker dan in 2022. Het aantal…

Lees verder »
descriptionArtikel

Ook in 2024 gratis ov-kaartjes voor Amsterdamse minima

20 feb om 14:22 uur

De Vervoerregio Amsterdam wil het initiatief met gratis anderhalfuurs-kaartjes voor minimagezinnen in de regio…

Lees verder »
descriptionArtikel

Een kijkje in de keuken bij … VDL Bus & Coach

15 feb om 16:36 uur

Als salesmanager openbaar vervoer bij VDL Bus & Coach is Sjef Maas verantwoordelijk voor de verkoop van…

Lees verder »

Lokaal ov, een lokale zaak?

10 okt 2023

We hebben het steeds minder over ov en ov-concessies en vaker over publieke mobiliteit en publieke…

Lees verder »

Balanceren tussen sociale en technische bereikbaarheid

9 okt 2023

De rol van traditioneel ov in Nederland (per bus, trein, tram en metro) verandert. Recente projecten en…

Lees verder »
descriptionArtikel

Geen geïnteresseerden in busconcessie Zeeland

5 okt 2023

In december 2024 loopt de huidige busconcessie van Connexxion in Zeeland af. Dat betekent dat vervoerders zich…

Lees verder »
person_outlineBlog

Opmerkelijke keuzes rond nieuwe Hrn-concessie

8 sep 2023

De demissionaire regering heeft op een aantal punten opmerkelijke keuzes gemaakt rond de voorgestelde…

Lees verder »