GVB wil over drie jaar 40 afgeschreven bussen vervangen door elektrische bussen. In 2025 moeten alle 200 bussen in Amsterdam uitstootvrij zijn.
GVB gaat over op elektrische bussen
Eind dit jaar maakt GVB definitief duidelijk welke elektrische techniek het meest geschikt is voor Amsterdam. Dat staat in het convenant dat de Amsterdamse wethouder Abdeluheb Choho en GVB-directeur Alexandra van Huffelen deze week hebben getekend. In het convenant zijn afspraken vastgelegd over uitstootvrije bussen, uitstootvrije veerponten, het vergroenen van het wagenpark en zonnepanelen op daken van gebouwen en stations.
GVB onderzoekt dit jaar nog hoe de batterijen van de elektrische bussen het best kunnen worden opgeladen. Daarvoor wil het vervoerbedrijf onder meer de infrastructuur van het tramnet gebruiken. Eind dit jaar moet duidelijk worden wat de meerkosten en voorwaarden zijn voor het invoeren van zero-emissie busvervoer. De aanbesteding van het schone materieel is gepland in 2017. De elektrische bussen gaan vooral rijden in delen van Amsterdam waar de luchtkwaliteit het minst goed is.
Elektrische bussen zijn een stuk duurder dan dieselbussen. Bovendien moet het vervoerbedrijf investeren in oplaadapparatuur. Uitgangspunt is dat GVB de basiskosten voor de inzet van bussen financiert. De meerkosten voor uitstootvrije bussen moeten worden gedekt uit subsidies van het Rijk en decentrale overheden. Amsterdam en GVB hebben hun hoop gevestigd op een nog op te richten rijksfonds voor het verschonen van bussen. De Kamer nam in oktober vorig jaar een motie aan die voorziet in zo’n fonds. Zelf draagt Amsterdam 1 miljoen euro bij.
De gemeente Amsterdam onderzoekt de mogelijkheden om daken van metrostations te voorzien van zonnepanelen. Op metrostation Van der Madeweg is al een proef gestart. Op de daken van GVB is in potentie ruimte voor 2300 zonnepanelen. Het vervoerbedrijf plaatst dit jaar 60 zonnepanelen op het dak van Garage West.
Meer artikelen met dit thema
Kamermeerderheid tegen bezuinigingen op regionaal openbaar vervoer
2 jul om 11:07 uurDe motie die de regering oproept om 225 miljoen van de voorgenomen bezuiniging van 335 miljoen euro op het…
Concessie Amsterdam wederom gegund aan GVB
1 jul om 09:15 uurGVB mag de concessie Amsterdam blijven verzorgen, heeft het het dagelijks bestuur van…
Vervoerregio’s maken bezwaar tegen bezuiniging op het ov
23 jun om 10:47 uurDe Vervoerregio Amsterdam en de Metropoolregio Rotterdam Den Haag hebben officieel bezwaar ingediend bij het…
Twee inschrijvers voor nieuwe ov-concessie in Oost-Brabant
19 mei om 14:57 uurArriva en EBS hebben een bieding uitgebracht op de nieuwe ov-concessie in Oost-Brabant. Arriva is de huidige…
Goan-fiasco kost 1,4 miljoen
15 mei om 14:10 uurWe schreven al eerder over het gebrek aan animo voor de Twentse ov-app 'Goan', waarin Twente ov- en Wmo-vervoer…
Meer onveiligheid door streng overwegbeleid
2 apr om 11:16 uurHet overwegbeleid voor spoorwegen is sterk gericht op verbetering van de veiligheid…
GVB, HTM, RET, Connexxion en EBS protesteren tegen bezuinigingen op ov
31 mrt om 13:12 uurGVB, HTM, RET, Connexxion en EBS voeren op woensdag 2 april actie tegen de bezuiniging van 110 miljoen euro op…
Gratis openbaar vervoer voor kinderen in Den Haag
10 mrt om 16:31 uurVanaf maandag 10 maart kunnen kinderen van 4 tot en met 11 jaar in Den Haag gratis reizen met de bussen en…
Reactie toevoegen