GVB wil geen subsidie meer

donderdag 21 februari 2013
timer 3 min

“Het GVB heeft vier nieuwe doelen voor de komende vijf tot tien jaar. Het beste ov-bedrijf van Nederland in de ogen van de reizigers. Een top-5 positie van beste werkgevers in de regio Amsterdam. Groeien van 730.000 naar 1 miljoen reizen per dag. En dalen van 97 miljoen naar uiteindelijk 0 euro subsidie per jaar. Vooral de Noord/Zuidlijn moet bijdragen aan deze ambities.

bart_schmeink.jpg

We hebben ons het afgelopen half jaar de vraag gesteld: wat willen we hebben bereikt aan het einde van onze concessie?”, vertelt GVB-directeur Bart Schmeink. “Het stedelijk ov was een bal op de golven van de zee. Het ging over marktconformiteit, DRU-prijzen, efficiency en bonus/malus. Vanaf nu staat de reiziger weer op één.”

Tot nu toe eindigde het GVB altijd bij de slechtste drie vervoerders in de jaarlijkse en landelijke Klantenbarometer van het Kennisplatform Verkeer en Vervoer. Schmeink wil op alle fronten beter scoren.

“Nederland is het dichtstbevolkte land ter wereld. Dan moet je als sector de ambitie hebben om het beste openbaar vervoer ter wereld te bieden. En als bedrijf het beste vervoer van het land. We moeten onszelf voortdurend blijven ontwikkelen, verbeteren en spiegelen aan anderen. En niet onze neus ophalen voor een klein bedrijf als Taxi Centrale Renesse dat altijd goed scoort. Niet arrogant maar nederig zijn.”

“Het beste product kun je alleen maken met de beste werknemers. Vandaar dat het GVB bij de beste vijf werkgevers van Amsterdam moet gaan behoren. Nu staan we al verrassend in de top-10. Onze cao is goed. We gaan onze professionaliteit vergroten met meer flexibiliteit en betere ontplooiing. Mensen moeten kunnen doorgroeien en hun ei kwijt kunnen.”

Groei is nodig om de opbrengsten te verhogen en de kosten te drukken. Schmeink: “Vooral de groep reizigers onder de 40 die is opgegroeid met het openbaar vervoer en bewuste keuzes maakt, moeten we binnenhalen.” Een trekker wordt de Noord/Zuidlijn die in 2017 opengaat. De metrostations bieden een prettiger verblijf en er komen meer winkeltjes. “Een beetje zoals NS dat doet, maar dan op een kleinere schaal en met een meer lokale invulling.”

Uiteindelijk is het streven een subsidieloze exploitatie, eventueel aangevuld met arrangementen voor bijvoorbeeld studenten, forensen en ouderen.

Schmeink: “De kostendekking van het GVB is 60 procent. De exploitatie van de metro is zelfs winstgevend. Met tram en bus gaan we feederen op de Noord/Zuidlijn. Die nieuwe ruggengraat wordt een krachtige hefboom voor hogere opbrengsten en lagere kosten, zodat we minder afhankelijk worden van subsidies. Tegen mijn personeel zeg ik: je boterham komt niet uit Den Haag of van de Stadsregio Amsterdam, die zit achter je in de tram of de bus.”

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
GVB wil geen subsidie meer

© Chris Pennarts

Meer artikelen met dit thema

VRA: transitie door in Zaanstreek-Waterland

30 jul om 09:32 uur
De Vervoerregio Amsterdam heeft tijdens de coronacrisis niet stil gezeten, blikt voorzitter Egbert de Vries…
Lees verder »

Christel Mourik gaat MRDH leiden

19 jul om 11:13 uurtimer2 min
Christel Mourik, de huidige directeur ov van de Metropoolregio Rotterdam-Den Haag (MRDH), wordt per 1 september…
Lees verder »

Wilko Mol nieuwe CEO vervoerbedrijf EBS

7 jul om 09:53 uurtimer2 min
Wilko Mol vertrekt bij het OV-bureau Groningen Drenthe en volgt Wim Kurver op als CEO bij vervoerder EBS.
Lees verder »

Rijk steunt ov-sector tot september 2022

25 jun om 16:20 uurtimer3 min
De Rijksoverheid verlengt de financiële compensatie aan ov-bedrijven tot september 2022. Dankzij verlenging van de…
Lees verder »

Ov-sector positief gestemd richting 2040

18 jun om 10:33 uurtimer7 min
Ondanks dat het ov in bange tijden verkeert, zien verschillende Tweede Kamerleden en ov-experts de toekomst met…
Lees verder »

'We moeten nu doorpakken en vooroplopen’

14 jun om 14:03 uurtimer10 min
Toen Thea de Vries ruim een jaar geleden startte als secretaris-directeur bij de Vervoerregio Amsterdam, had ze…
Lees verder »

Amsterdam breekt concessie toch niet open

10 jun om 17:00 uurtimer2 min
De plannen om de stadsconcessie in Amsterdam vervroegd open te breken en te verlengen, zijn van de baan. Wel heeft…
Lees verder »

Boodschap aan nieuw bewindspersoon IenW

4 jun om 09:52 uurtimer9 min
Ja, Stientje van Veldhoven heeft veel bereikt, vooral gezien haar budgettaire beperkingen. Maar echte keuzes zijn…
Lees verder »