Holland Travel Ticket komt deze zomer

dinsdag 12 april 2016
timer 3 min

Het Holland Travel Ticket is naar verwachting per 1 juni beschikbaar. Deze ov-dagkaart voor toeristen is dan geldig bij alle elf vervoerders, inclusief NS. Er komt een dalurenvariant (na 9 uur en in het weekend) voor 39 euro en een variant waarmee ook in de spits mag worden gereisd, voor 59 euro.

De precieze datum van introductie is nog onzeker. Eric Janse de Jonge, voorzitter van het Nationaal Openbaar Vervoer Beraad, verwacht 1 juni of 1 juli. Dan is het toeristenseizoen al enigszins op gang. Vorig jaar beloofde minister Kamp van Economische Zaken de toeristenbranche al dat er een dergelijke kaart zou worden gerealiseerd. Waarom kan het niet sneller? Janse de Jonge: “Alle vervoerders op een lijn krijgen kost gewoon tijd. Verder moeten alle systemen in heel Nederland worden aangepast. Je moet met de kaart alle poortjes door en overal kunnen in- en uitchecken. Dat is technisch een opgave.”

De verdeling van de opbrengsten van de kaart was volgens Janse de Jonge niet zo’n punt. De vervoerders gebruiken een vaste verdeelsleutel die ook geldt bij andere dagkaarten. Angst voor ‘kannibalisatie’ van andere kaarten door de nieuwe kaart is er niet. De gewone dagkaarten voor de trein – zeker in de actieaanbiedingen bij Blokker en Hema – zijn goedkoper. Ook de regionale toeristenkaarten concurreren niet met het Holland Travel Ticket.

In eerste instantie is het Holland Travel Ticket een proef van een jaar. Voor introductie is namelijk geen marktonderzoek gedaan, dus er zijn veel vragen over de potentie van de kaart. Janse de Jonge: “We hadden een beetje haast. De toeristenbranche en de minister wilden dit heel graag geregeld zien. Als je eerst marktonderzoek wilt doen, ben je zo weer een jaar verder.”

De evaluatie na een jaar moet aan het licht brengen of de kaart echt een gat in de markt is, zoals de toeristenbranche vermoedt. Janse de Jonge: “We willen weten waar toeristen naar toe reizen met de kaart. Helpt de kaart bijvoorbeeld om Amsterdam te ontlasten? Dat is ook een doel van de kaart. En gaan er dankzij de kaart meer toeristen naar Giethoorn of Rotterdam?”

De kaart lijkt op een eenmalige chipkaart (een CT-kaartje) met daarop de tekst Holland Travel Ticket. Het aanbieden van de kaart past in een breder pakket om het Nederlandse openbaar vervoer voor toeristen toegankelijker te maken. Zo komt er naast extra voorlichting voor toeristen op Schiphol ook een OV-reiswinkelwebsite speciaal voor buitenlandse toeristen. Dan wordt het voor buitenlandse toeristen mogelijk via internet, vóór aankomst al, een Holland Travel Ticket te bestellen. Net zoals dat nu voor een bezoek aan London kan met de Oyster Card.

Kamerbrief over het Holland Travel Ticket van staatssecretaris Dijksma.

Tot mijn verbazing zag ik dat er een dagticket voor ov komt voor buitenlanders. Wat een geweldig idee. Echter de prijs is wel erg hoog. 59 euro per dag. In het buitenland kost zo'n ov kaart 45 euro maar dan voor 3 dagen. Voor bijvoorbeeld Rome of Barcelona. Ik vind het in ieder geval ontzettend duur.

Maar de kaartjes die u noemt zijn voor in steden, dit kaartje is voor heel Nederland. Qua oppervlakte natuurlijk vele malen groter dan steden als Barcelona of Rome, hoewel uw vergelijking begrijpelijk is, vind ik het toch een tamelijk scheve.

Wanneer je een stad bezoekt doe je dat een halve of zelfs een hele dag. Zoals in Rotterdam, daar kan je wel een hele dag vertoeven. Wandelen, kopje koffie, dingen bezichtigen, lunchen. Een mooie boottocht maken. Misschien dat er dan nog tijd is om een andere stad te bezoeken, maar dan wordt het ren je rot. Want je bent ook nog reistijd kwijt.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

De rol van cybersecurity in digitalisatie

14 okt om 14:13 uur
Nog te vaak denken mensen pas aan de (cyber)security aan het einde van een project. Het toepassen van ‘security-by…
Lees verder »

Reisgedrag blijft lastig voorspelbaar

12 okt om 15:38 uur
Al sinds het begin der ov-tijden is het voorspellen van reizigersstromen essentieel voor het aanbieden van goede…
Lees verder »

Hoe design bijdroeg aan R-net-succes

11 okt om 10:06 uur
  Ruim tien jaar geleden werd de basis gelegd voor de succesvolle productformule R-net. Tot 2028 sluiten steeds…
Lees verder »

Zeven op de tien reizigers weer in trein

3 sep om 09:54 uur
Nu in grote delen van het land de vakanties voorbij zijn, ziet NS dat zo’n zeventig procent van de reizigers weer…
Lees verder »

Over de verschillende belangen rond datastandaarden

2 sep om 10:35 uurtimer10 min
Rond de ontwikkeling van Mobility as a Service spelen datastandaarden een grote rol. Maar hoe verhouden de…
Lees verder »

Digitaal gemak kan ook een drempel zijn

27 aug om 09:31 uur
Op alle fronten wordt ons leven allengs digitaler - ook reizen met het ov regelen we veelal online. Een grote…
Lees verder »

Proef met servicemedewerkers op stations in Overijssel

11 aug om 15:19 uurtimer2 min
Keolis is gestart met een proef waarbij servicemedewerkers worden ingezet op de stations in Enschede, Hengelo en…
Lees verder »

Irias maakt data inzichtelijk met Ovit

6 jul om 11:47 uurtimer4 min
Data kunnen veel inzicht bieden. Maar hoe worden al die data nou eigenlijk overzichtelijk in kaart gebracht?…
Lees verder »