Impasse in streekvervoer: nieuwe stakingen

maandag 7 mei 2018
timer 2 min
Na de landelijke staking in het streekvervoer van vorige week, wordt morgen weer in vier regio’s gestaakt. Het hete hangijzer: de te hoge werkdruk. Vakbond FNV wil alleen in gesprek als ze zwart-op-wit krijgt dat de werkdruk omlaag gaat, terwijl werkgeversorganisatie VWOV die eisen te gortig vindt.

 

FNV en CNV roepen buschauffeurs morgen op te staken in de regio’s Arnhem/Nijmegen, Twente en Utrecht. Spoorvakbond VVNC vraagt chauffeurs in regio Groningen en Twente te staken. “Zolang de werkgevers geen concreet perspectief bieden, gaan we door met staken”, waarschuwt Mariëtte van Dijk van vakbond FNV. “We zullen per week bekijken in welke regio’s dat is.”

Meer pauze
Volgens Van Dijk hebben de buschauffeurs te maken met een te krappe dienstregeling. “Tussen de ritten is nauwelijks tijd om te plassen of even te rusten. En sta je in de file of heeft een klant een vraag, dan ben je de pauze al kwijt”. Daarom willen de vakbonden voor iedere 2,5 uur een extra pauze van 5 minuten.

Onredelijk
VWOV-woordvoerder Tanja Copal vindt dat te ver gaan: “Iedereen is het erover eens dat de chauffeurs fatsoenlijk hun werk moeten kunnen doen, maar deze eis is onredelijk. Omgerekend komt dan neer op een loonsverhoging van 4 procent, bovenop de 8,3 procent verhoging in drie jaar die al geëist wordt.”

Daarom heeft de werkgeversorganisatie voorgesteld om bemiddelaars in te zetten, die zonder vast voorwaarden een verkenning doen. “De FNV wil dat alleen als wij van tevoren aan die eis voldoen”, zegt Copal. “Maar als we dat doen, zou een bemiddelaar helemaal niet nodig zijn. Dus dat is ook onredelijk.”

In gesprek
De VWOV heeft de vakbonden inmiddels wel uitgenodigd om in gesprek te gaan over de cao-eisen, maar daarop zijn zij nog niet ingegaan, zegt Copal. FNV-woordvoerder Van Dijk laat weten dat ook niet te doen: “We willen niet praten om het praten, maar een perspectief krijgen. Zolang dat er niet komt, gaan we door met staken.”

Op dit moment hebben beide partijen nog geen oplossing om de impasse te doorbreken.

Belachelijk, het kost mij gewoon 2x8 uur en komt er dan ook nog eens 8 uur bij...24 uur aan snipperuren, het wordt tijd voor een auto.
Ik ben toch goed voor € 1700,- per jaar aan inkomsten, zo jaag je mensen wel uit het openbaar vervoer, lijnen die worden geschrapt, belbus van de één op de andere dag weg, met als alternatief 2,5x duurdere optie!

Kortom, net zolang doorgaan met staken tot je je zin krijgt, er zijn grenzen...

Net zoals meneer luit..omdat ik geen andere mogelijkheid heb om anders naar het werk te gaan...nu al 3x 8u aan snipperuren ingelost....en dat gaat voor mij een probleem worden extra omdat ik dit jaar eindelijk op verlate huwelijksreis zou gaan.... snap wel dat jullie willen staken en dat er wat noet veranderen...maar waarom moeten de passagiers hier onder leiden.....en ook ik heb betaal voor een maandabbonement...nu dan toch 3 dagen niet kunnen reizen dus gebruik maken van de dienst waarvoor betaalt vind het erg jammer?

Wat is een vakbond zónder stakingen?? .... Alternatief is , koop een zuinige auto. Ga per bromfiets of de tegenwoordig opgaande lijn van electische fietsen, en snellere sportfietsen. Waarom moet de klant altijd tussen hamer en aambeeld, en z.g. acties door vervoerders op personen verhaalt worden die part nog deel hebben aan soms koppige opgezette conflicten. Vakbonden kennen ook een leegloop van leden. De bonden werken contraproductief, en kennen aan hun fantasie geen andere acties. Het is actie-armoede. Bovendien doet de bond er het zwijgen toe bij werkwilligen die er zeer zeker zijn. De busmaatschappijen doen door dit soort acties hun eigen ruiten ingooien. Het aantal passagiers zal uitgezonderd schoolgaanden sterk afnemen. Zodra deze studenten rijvaardig worden in kunde en inkomsten zullen zij het openbaar vervoer de rug toekeren. Nu al zijn de files op onze wegen groeiende.

Alleen staken in het nadeel van de werkgever, dan kiest deze al snel eieren voor zijn geld. Dus gewoon rijden maar dan wel GRATIS.

OV stakingen zijn vervelend, maar niet het einde van de wereld. Er zijn genoeg alternatieven, zoals www.ikgabeamen.nl

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Grote investeringen in bereikbaarheid Zuid-Holland

15 nov om 14:38 uur

Het Rijk, de Metropoolregio Rotterdam/Den Haag, Provincie Zuid-Holland en de gemeentes Den Haag en Rotterdam…

Lees verder »
NS shutterstock
person_outlineBlog

Blog: Vier handvatten voor Kamerdebat NS-concessie

22 aug om 12:13 uur

In 2024 loopt de concessie van NS voor het hoofdrailnet af. Het vorige kabinet heeft besloten om NS onderhands…

Lees verder »
Lijn 40 RET
flash_onNieuws

RET neemt tweede serie zero emissiebussen in gebruik

17 mei om 14:47 uur

In Schiedam, Maassluis en Rotterdam rijden nu ook zero emissiebussen op lijnen die eerder nog werden bediend…

Lees verder »

Daimler ziet toekomst in zero emissie

15 feb om 09:52 uur

Overheden gaan de komende jaren investeren in gedegen en kwalitatieve zero emissiebussen, verwacht Joost van…

Lees verder »
flash_onNieuws

NS wil IC Brussel 40 minuten versnellen

14 feb om 10:45 uur

NS onderzoekt onder het reizigerspanel van de vervoerder het animo om de Intercity Brussel met veertig minuten…

Lees verder »
flash_onNieuws

DB Regio en Alstom testen batterijtrein

25 jan om 11:55 uur

De regionale afdeling van vervoerder Deutsche Bahn (DB) en treinfabrikant Alstom zijn een proef gestart met een…

Lees verder »
flash_onNieuws

Gelderland reserveert 30 miljoen voor RegioExpres

13 jan om 15:12 uur

Een spoorverdubbeling tussen Didam en Doetinchem-De Huet maakt de komst van de Achterhoekse RegioExpres…

Lees verder »
NS vaker en sneller naar Zee- en Friesland
flash_onNieuws

NS gaat vaker en sneller naar Zeeland

10 dec 2021 timer3 min
NS staat voor de grootste wijziging in de dienstregeling in jaren, zo zegt het zelf. Het gaat in 2022 onder meer…
Lees verder »