Kamervragen over Zeeuwse Intercity

woensdag 25 november 2015
timer 1 min

De PvdA heeft Kamervragen gesteld over de langzame Intercity in Zeeland. Die stopt tussen Bergen op Zoom en Vlissingen op elk station, met een lange reistijd tot gevolg.

in de laatste editie van OV-Magazine pleit Lex Boersma voor de herinvoering van een snelle Intercity naar Vlissingen die alleen nog stopt in Goes, en Middelburg. De overige stations zouden dan bediend kunnen worden door pendelbusjes of een snelbus over de Oude Rijksweg. Ook stelt Boersma in het stuk een nieuw intercitystation Het Scheld voor tussen Bergen op Zoom en Goes, waar reizigers makkelijk zouden kunnen overstappen op een snelbus naar Antwerpen.

Intercity_Zeeland_kaart

De PvdA-Kamerleden Duco Hoogland en Albert de Vries hebben naar aanleiding van het pleidooi van Boersma kamervragen (.pdf) gesteld aan staatssecretaris Dijksma. Ze willen weten of de minister zich kan vinden in de getallen die Boersma noemt en of ze bereid is tot een nader onderzoek met de regio of het pleidooi een haalbare kaart is. Ook willen ze weten of de kosten die NS bespaart bij de regio terecht kunnen komen, aangezien de busdienst voor kosten van de provincie zou zijn. Ook Omroep Zeeland besteedt vandaag aandacht aan het pleidooi.

Oppurtunisme en gebrek aan kennis en visie vieren weer hoogtij. Eerst wilde de politiek persee dat de IC overal gaat stoppen, terwijl diezelfde politiek eerder nog eiste dat de reistijden naar de Landsdelen niet slechter mochten worden. Dat is onverenigbaar, maar dat negeren we dan maar doodleuk effe. Ook bij de Hoofdrailnetconcessie geen opmerkingen of zorgen vanuit de Kamer. Ik vraag me steeds meer af of kamerleden wel beseffen dat hun verantwoordelijkheid verder gaat dan kamervragen stellen over de laatste hype.

Het kernprobleem hierachter is overigens dat er geen landsdelige spoorbereikbaarheidsvisie a la Rail21 meer is. We hebben alleen nog maar PHS voor de randstad-corridors. Hierdoor is er geen landsdelige planvorming meer en worden bereikbaarheids- en infracapaciteitsproblemen pas merkbaar als ze zich voordoen.

Beste Arco en Lex, ga met elkaar ergens in een Zeeuws dorp een pintje biologisch Emelisse bier drinken, zou ik zeggen. De politiek leeft van de hypes. De waarheid van gisteren is de onzin van vandaag en omgekeerd.. Er zijn miljarden euro's verspild met de HSL en de Fyra..Politiek sneuvelde staatssecretaris Wilma Mansveld. Het ligt nu achter ons en laten we eens, met bezinning kijken naar de kansen en uitdagingen. Begin 2016 ga ik zelf in het puntje van Zeeuws-Vlaanderen wonen en ik ben benieuwd of ik noodgedwongen automobilist moet worden of dat het OV voor mij aantrekkelijk wordt vanwege mijn frequente reizen naar Den Haag.
Ik beschouw de visie van Lex Boersma als een uitdaging, niet als waarheid.
Graag zou ik per trein en snelle bus reizen. Of dat nu Connexxion is of FlixBus zal zijn, ik vind het okay. Niet botte marktwerking moet het uitgangspunt zijn, maar kwaliteit, de wensen en beleving van de klanten middels persoonlijk contact moeten centraal staan.

@Hans: ik beschouw het artikel van Lex ook als een uitdaging, en deze heb ik beantwoord met een plan dat wel binnen de huidige HRN-concessie past en direct te realiseren is.
Over politiek en hypes gesproken: daar zijn twee goede medicijnen tegen, en ze heten 1) kennis op het juiste niveau en 2) 'landsdelige OV-bereikbaarheidsvisie'.
Qua 1: iedereen kan politici helpen, hulp wordt doorgaans zeer gewaardeerd!
Qua 2: Sinds Rail21 is er geen landsdelige spoorbereikbaarheidsvisie meer geweest. Dat zet de deur open voor onsamenhangende brokstukken die het landsdelige OV-klantbelang niet of gebrekkig dienen, zoals Fyra, Benutten&Bouwen, PHS, LMCA, ERTMS en... de huidige Intercityboemel naar Zeeland.

Over hypes gesproken.... kan iemand mij nu eens uitleggen waarom Leiden niet weer een halteplaats wordt voor de Beneluxtrein? Het zou, zelfs met inbegrip van Belgie, na Amsterdam en Rotterdam het drukste station zijn qua reizigersaantallen. Een aantal jaren geleden is er camerabeveiliging ingevoerd met als argument dat er zo veel expats van dat station gebruik maken.

@TCW: da's toch niet zo moeilijk? Het idee was om de Beneluxverbinding sneller te maken. Gelet op de korte afstand en het grote aantal treinen Leiden - Den Haag HS valt voor die keuze wel wat te zeggen. Verder kan Leiden veilig op topsnelheid gepasseerd worden (door de vrijliggende middelsporen) en, ook niet onbelangrijk, scheelt het overslaan van Leiden in de spits een enorme klap aan korte-afstands-forensen in de Benelux.
Je bewering over het aantal passagiers gaat overduidelijk niet over het aantal Int-passagiers (=relevant in deze), maar over het totale aantal in/uitstappers (=niet relevant).

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Dit zijn de vakmensen van het ov

12 apr om 14:23 uur

In OV-Magazine 1/2019 presenteerde Marc Maartens de ‘vakmannen van het ov’. Nu de (vak)wereld enorm veranderd…

Lees verder »
descriptionArtikel

'Wees adaptief bij publieke mobiliteit’

5 apr om 09:45 uur

Dat het openbaar vervoer waarde heeft, zullen weinigen betwisten. De vraag is waar je voor het bepalen van die…

Lees verder »
descriptionArtikel

Tweede Kamer wil dat provincies en gemeenten zelf ov-bedrijven oprichten

14 mrt om 12:18 uur

Een meerderheid van de Tweede Kamer wil dat provincies en gemeenten zelf ov-bedrijven kunnen oprichten, zodat…

Lees verder »
descriptionArtikel

In 2023 ruim 15 procent meer ingecheckt in het openbaar vervoer

26 feb om 10:22 uur

In 2023 werd er 1,1 miljard keer ingecheckt in het openbaar vervoer: 15,5 procent vaker dan in 2022. Het aantal…

Lees verder »
descriptionArtikel

Ook in 2024 gratis ov-kaartjes voor Amsterdamse minima

20 feb om 14:22 uur

De Vervoerregio Amsterdam wil het initiatief met gratis anderhalfuurs-kaartjes voor minimagezinnen in de regio…

Lees verder »
descriptionArtikel

Een kijkje in de keuken bij … VDL Bus & Coach

15 feb om 16:36 uur

Als salesmanager openbaar vervoer bij VDL Bus & Coach is Sjef Maas verantwoordelijk voor de verkoop van…

Lees verder »

Lokaal ov, een lokale zaak?

10 okt 2023

We hebben het steeds minder over ov en ov-concessies en vaker over publieke mobiliteit en publieke…

Lees verder »

Balanceren tussen sociale en technische bereikbaarheid

9 okt 2023

De rol van traditioneel ov in Nederland (per bus, trein, tram en metro) verandert. Recente projecten en…

Lees verder »