Koning opent Ebuscofabriek in Deurne
Koning Willem-Alexander heeft op donderdag 28 oktober de nieuwe fabriekshal van Ebusco in Deurne geopend. In de fabriek moeten 500 emissievrije Ebusco 3.0-bussen gebouwd worden in 2022. De assemblage van de 2.2-bussen blijft wel in China plaatsvinden.
Daarmee haalt de Nederlandse bussenbouwer de productie van de nieuwste generatie bussen volledig naar Nederland. In Deurne, de thuisbasis van Ebusco, wordt onder meer het casco van de bussen geproduceerd van een koolstofvezelcomposiet, waardoor de bussen 33 procent lichter in gewicht zijn. Voorheen vond de assemblage van de 2.2-bussen plaats in China, zo vertelde innovatiemanager Patrick Heuts eerder aan platform Biind. Het research and development gebeurde al wel op het hoofdkantoor in Deurne. Dit blijft ook zo, bevestigt een woordvoerder.
Tijdens de openingshandeling legde de Koning de eerste 3.0-bus aan de lader, waarvan de serieproductie nu gaat starten. Ook Steven van Weyenburg, staatssecretaris van IenW, en Henrik Holohei directeur-generaal Mobiliteit en Transport namens de Europese Unie, waren aanwezig bij deze opening.
De lichtgewicht Ebusco 3.0 werd in oktober 2019 gepresenteerd. Door het gebruik van verschillende vezelversterkte kunststoffen, zijn de bussen 33 procent lichter in gewicht dan voorganger Ebusco 2.2. De bussen hebben daarnaast een range van 500 kilometer op één accu. “Juist door af te stappen van de traditionele manier van denken zijn veiligheid, toepasbaarheid en comfort enorm toegenomen”, vertelde CEO Peter Bijvelds destijds. Voor de ontwikkeling van de bussen is ruimtevaarttechnologie gebruikt.
Lees ook: Ebusco 3.0: minder gewicht en grotere range
Het is niet het enige hoogtepunt voor Ebusco de afgelopen week. Een week eerder ging het bedrijf de beurs op. Met de beursgang wil de bussenbouwer de internationaal sneller kunnen groeien. Het bedrijf opende met 23 euro per aandeel en een totale waarde van 1,3 miljard euro.
Meer artikelen met dit thema
VRA: BRT is meer dan een snelle bus
28 sep om 12:05 uurBus Rapid Transit (BRT) is een actueel gespreksonderwerp. Ook bij de Vervoerregio Amsterdam wordt het herkend…
Elektrificatie busvervoer heeft invloed op toegankelijkheid
11 sep om 14:19 uurIn het Nederlandse ov is vrijwel elke bus een gelijkvloerse lagevloersbus. Dat verhoogt de toegankelijkheid…
Minder bushaltes alléén niet gelijk aan minder bereikbaarheid
14 aug om 11:16 uurDat steeds meer bushaltes verdwijnen is een feit. Maar dat betekent niet per se dat de bereikbaarheid…
HTM bestelt 95 e-bussen bij Daimler
10 jul om 09:45 uurDe Haagse stadsvervoerder HTM gaat medio 2024 rijden met 95 nieuwe eCitaro-stadsbussen van Daimler. Het gaat om…
Qbuzz gekozen voor busvervoer Zuid-Holland Noord
6 jul om 13:12 uurQbuzz wint busconcessie Zuid-Holland Noord en verzorgt komende 13 jaar het busvervoer in regio's Holland…
Bus rapid transit slaat nieuwe weg in
30 jun om 11:23 uurNaast lightrail wordt ook Bus rapid transit (brt) steeds meer geïntegreerd in modellen om de toekomst van het…
Autonoom vervoer krijgt vorm in Rotterdam
14 jun om 09:00 uurAan de oevers van de Maas, op een industrieterrein precies tussen Rotterdam en Schiedam, trekt een oudere…
Beperkte bereikbaarheid in beeld
11 mei om 09:15 uurVoor veel mensen in Nederland is bereikbaarheid vanzelfsprekend. Even op de fiets stappen om boodschappen te…
Reactie toevoegen