Krijgt het Duitse 9-euroticket een vervolg?

maandag 8 augustus 2022

In Duitsland kon u deze zomer voor 9 euro per maand onbeperkt met het ov, ter compensatie van de gestegen leefkosten. Nu het einde in zicht komt, klinkt de vraag: kan dit behouden blijven?

Bron: Volkskrant

In juni besloot de Duitse regering het openbaar vervoer drie maanden lang vrijwel gratis te maken: van juni tot en met augustus kan iedereen voor 9 euro per maand heel Duitsland onbeperkt doorreizen. Dat wil zeggen: met het regiovervoer, niet met de luxe intercity’s. Sindsdien gutst het beelden van overvolle treinen, vrolijke studenten en klagende forenzen. Het 9-euroticket bleek een vloek en een zegen: leuk om de hele hete zomer te reizen voor een prikkie, jammer dat de rest van Duitsland dat ook doet. Nu eind augustus het feest voorbij is, rijst de vraag: is een doorstart mogelijk, wellicht in een beter doordachte versie?

Compensatie regeling

Het 9-euroticket is onderdeel van een pakket maatregelen om burgers te compenseren voor de stijgende leefkosten door de oorlog in Oekraïne. Zo zijn ook benzine en diesel tijdelijk veel goedkoper en krijgen werkende Duitsers eenmalig 300 euro belasting terug.

'Het 9-euroticket - een vloek en een zegen'

Voor een opvolger van het 9-euroticket doen verschillende proefballonnetjes de ronde. 9 euro per maand is niet houdbaar, zegt de regering: elke maand moet er bijna een miljard euro aan belastinggeld bij. Maar misschien kan het voor 69 euro per maand, zeggen de Duitse vervoersorganisaties. Of tenminste in Berlijn voor 365 euro per jaar, zegt de hoofdstedelijke CDU. Of, zoals regeringspartij De Groenen vrijdag voorstelde: 29 euro per maand voor je eigen regio, 49 euro per maand voor heel het land. ‘Het 9-euroticket is een enorm succes’, aldus Duitslands derde partij. Dat hangt er zeer van af wie je het vraagt. Driekwart van de Duitsers vindt het ticket ‘een aantrekkelijk aanbod’. Het probleem zit hem in niet in de prijs, maar in de uitvoering. Een hele trits studenten op het traject Berlijn - Hamburg (4,5 uur, één keer overstappen) zegt innig te hopen dat ze voor een prikkie naar festivals kunnen blijven reizen en ook families op weg naar de noordelijke kust jubelen over de spotprijs.

Maar het is nogal druk in de trein. Heel druk. En heel warm. Bij vertrek is er geen zuchtje frisse lucht. De ramen kunnen niet open en de airco lijkt uit te staan. Zwetende vakantiegangers met zware rugzakken schuifelen zijwaarts door het gangpad. 

Begin augustus kocht ik dit ticket en heb er al drie lange dagen treinen opzitten met in de laatste week van augustus nog 1 dag te gaan. Voor mij was het een mooie kans om nog eens oude plekjes te bezoeken, zoals de beroemde rit langs de Rijn van Bonn via Koblenz naar Mainz. Heel eerlijk waar gezegd moest daarvoor regelmatig wel een overvolle trein geaccepteerd worden met opvallend vaak defecte toiletten, maar ja wat wil je voor 9 Euro per maand. Voor mij dus een succes en als er een opvolger komt voor een duurdere, maar nog steeds aantrekkelijke prijs, zal ik er graag gebruik van maken.

Ik reis graag comfortabel. Dus ik mijd overvolle treinen (ook steden)
Nee, dat 9 euro ticket is niet zo aan mij besteed en reis liever 1e klas als niet-autobezitter.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

Vlak de internationale bus niet uit

14 nov om 15:43 uur

Vaak noemen we de internationale trein als alternatief voor het vliegtuig op korte afstanden. Maar de…

Lees verder »

Lokaal ov, een lokale zaak?

10 okt om 10:47 uur

We hebben het steeds minder over ov en ov-concessies en vaker over publieke mobiliteit en publieke…

Lees verder »
descriptionArtikel

Frankrijk overweegt onbeperkt ov-reizen tegen vast maandelijks tarief

5 sep om 12:03 uur

In navolging van het succesvolle Duitse model overweegt Frankrijk de invoering van een maandelijks ov-…

Lees verder »
flash_onNieuws

De Lijn rijdt nieuwe trams in Antwerpen

30 jan om 11:01 uur

De Vlaamse vervoerder De Lijn is per maandag 30 januari gestart met de exploitatie van negen nieuwe trams,…

Lees verder »
flash_onNieuws

Lelylijn opgenomen in transportnetwerk EU

5 dec 2022

De Lelylijn is opgenomen in het trans-Europese transportnetwerk TEN-T van de Europese Unie. Europa onderkent…

Lees verder »
person_outlineBlog

Twee lessen over veiligheid

29 nov 2022

Onlangs was ik met een internationale groep collega-tramexperts te gast bij de gemeente Clichy-sous-Bois, een…

Lees verder »

‘Lopen belangrijk voor het openbaar vervoer’

22 nov 2022

Hoewel er veel aandacht is voor de veiligheid van voetgangers, is er over de beloopbaarheid van haltes en…

Lees verder »

Tribus bouwt verder in Duitsland

9 nov 2022

Busombouwer Tribus is in 24 jaar tijd opgeklommen tot een gevestigde naam in het Nederlands kleinschalig…

Lees verder »