‘MaaS neemt een vlucht in Nederland'

vrijdag 13 april 2018
timer 3 min

“Het idee van MaaS is niet nieuw, maar door technologische ontwikkelingen heeft het een vlucht genomen”, vertelt Deborah Nas, hoogleraar Strategic Design for Technology-based Innovation op de faculteit Industrieel Ontwerpen aan de TU Delft. En daardoor komen allerlei nieuwe partijen op de markt. Hoe overheden daarmee om kunnen gaan, vertelt Nas u tijdens de masterclass MaaS, op 5 juni in Amsterdam.

Na een tweetal eerdere, succesvolle masterclasses Deelfietsen, vindt Nas de tijd nu rijp om een masterclass over Mobility as a Service aan te bieden. “De deelfiets lost nog niets op grote schaal op - het is een onderdeel van MaaS. Daarom wil ik daar nu verder op inzoomen.”

Lees ook: Hoe voorkomen we deelfietsproblemen?

Gebruikersbehoefte
Nas, naast hoogleraar ook oprichter van strategisch innovatiebureau Sunidee, houdt zich bezig met strategische vraagstukken voor nieuwe markten. “Wat me opvalt is dat het in veel systemen gaat over economische of overheidsdoelen, maar bijna niet over de gebruiker.”

Volgens Nas moet de gebruiker centraler worden gesteld. Daarom doet haar bureau Sunidee momenteel onderzoek naar de kwalitatieve behoefte van de gebruikers. “We zien dat gebruikers een keuze maken voor een vervoermiddel op basis van hun korte- of langetermijnbehoefte.”

Zaken als kosten, tijd, zekerheid en comfort spelen daarin een doorslaggevende rol. “Als je een belangrijke werkafspraak hebt, kies je een andere reisoplossing dan wanneer je een dagje uit gaat. Dan neem je bijvoorbeeld een trein eerder, zodat je zeker weet dat je op tijd bent. Of kies je juist de auto.”

De nieuwe Nokia
Nederland is al heel ver met MaaS op ov-vlak: er is één chipkaart die werkt bij alle vervoerders. Maar daardoor treedt ook de ‘wet op de remmende voorsprong’ op, zegt Nas. “Niet-ov-bedrijven sluiten lastig aan. Toen die techniek werd bedacht, was een fysieke chipkaart een goede keuze. Maar tegenwoordig zou je liever iets digitaals kiezen. MaaS-partijen zijn webbased en willen mobiel blijven.”

Scandinavische landen zijn al veel verder met MaaS-oplossingen, gaat de hoogleraar verder. Met name Finland loopt voorop. “De overheid wil daar een soort van nieuwe Nokia creëren, door te innoveren met de focus op MaaS.” Een voorbeeld van zo’n Finse dienst is de app Whim, waarbij mensen een maandbundel kunnen kopen. “Het is een soort all-you-can-eat-abonnement. Voor bijvoorbeeld 500 euro per maand kun je alle soorten van vervoer gebruiken”, zeg Nas.

Andere bedrijven geloven niet zozeer in een maandbundel, maar in betalen per transactie, zoals de Nederlandse app Tranzer. Nas: “Welke abonnementsstructuur het beste werkt? We weten nog niet waar het heen gaat met MaaS, maar dat is ook juist zo leuk. Het kan nog alle kanten op!”

Masterclass
Over deze – en meer – ontwikkelingen vertelt Deborah Nas tijdens de masterclass MaaS, op 5 juni in Amsterdam. “Ik plaats MaaS in het tijdskader en wil laten zien welke kanten MaaS op kan gaan. Daarna zal ik inzoomen op verschillende innovaties die MaaS kunnen versnellen, de rollen die je in de keten kunt innemen en de verschillende businessmodellen die daarbij horen. Want de huidige aanbieders hebben MaaS als corebusiness, maar je kunt je afvragen wat er gebeurt als techreuzen als Google zich ermee gaan bemoeien.”

Deze masterclass is bedoeld voor vakambtenaren van overheden en mensen uit het bedrijfsleven. “Na afloop gaan mensen naar huis vol inspiratie en met kennis van kansen voor MaaS, waar ze wat mee kunnen in hun werk. Maar vooral: met een begrip voor gebruikers en een overzicht van alle partijen die in het speelveld actief zijn.”

Meer informatie vindt u op www.maasmasterclass.nl.

Finland is inderdaad de koploper wat MaaS betreft, maar ik kan me niet herinneren dat er ergens in Scandinavië al serieus werk van gemaakt wordt.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

Zeven op de tien reizigers weer in trein

3 sep om 09:54 uur
Nu in grote delen van het land de vakanties voorbij zijn, ziet NS dat zo’n zeventig procent van de reizigers weer…
Lees verder »

Over de verschillende belangen rond datastandaarden

2 sep om 10:35 uurtimer10 min
Rond de ontwikkeling van Mobility as a Service spelen datastandaarden een grote rol. Maar hoe verhouden de…
Lees verder »

Digitaal gemak kan ook een drempel zijn

27 aug om 09:31 uur
Op alle fronten wordt ons leven allengs digitaler - ook reizen met het ov regelen we veelal online. Een grote…
Lees verder »

Proef met servicemedewerkers op stations in Overijssel

11 aug om 15:19 uurtimer2 min
Keolis is gestart met een proef waarbij servicemedewerkers worden ingezet op de stations in Enschede, Hengelo en…
Lees verder »

Irias maakt data inzichtelijk met Ovit

6 jul om 11:47 uurtimer4 min
Data kunnen veel inzicht bieden. Maar hoe worden al die data nou eigenlijk overzichtelijk in kaart gebracht?…
Lees verder »

Nieuw platform om treinrondreis te boeken

7 mei om 12:26 uurtimer2 min
Treinrondreizen en stedentrips per trein moeten eenvoudiger boekbaar worden, vindt Hildebrand van Kuijeren. Daarom…
Lees verder »

Meld u aan voor de webinar Digitalisering

7 mei om 10:33 uurtimer2 min
Komende dinsdagochtend 11 mei organiseert OV-Magazine de webinar Digitalisering, met de probleemstelling hoe we de…
Lees verder »

Moet er een Inspectie Busvervoer komen?

8 apr om 09:43 uurtimer4 min
Toezicht en handhaving in het busvervoer zijn een verantwoordelijkheid van de Inspectie voor de Leefomgeving en…
Lees verder »