'Metroverbinding Almere verdien je terug'

vrijdag 30 maart 2018
timer 3 min

Experimenten met andere manieren van vervoer dan de auto zijn rond de Zuidas van levensbelang. Vanaf eind dit jaar gaat de A10 daar voor tien jaar op de schop en ‘dat wordt een hel’, voorziet Carolien Gehrels, European Cities Director bij Arcadis.

Ook als Mobility as a Service (MaaS) de komende jaren aanslaat valt niet te ontkomen aan nieuwe ‘hardware’, de aanleg van nieuwe infrastructuur dus, aldus Gehrels op het Mobility Fast Forward Event op 28 maart in Utrecht.

Het streven is om vormen van alternatief vervoer te ontwikkelen. Een eerste kleinschalige proef met MaaS, geïnitieerd door enkele grote werkgevers op de Zuidas, was een succes. De deelnemers leverden de sleutel van hun leaseauto in en kregen in ruil daarvoor duizend euro mobiliteitstegoed. Dat was ruim voldoende. Gemiddeld besteedden de deelnemers zeshonderd euro. Misschien was mede daardoor de tevredenheid groot, maar de groep was zo klein dat er weinig conclusies aan kunnen worden verbonden. Een tweede grotere proef begint binnenkort met steun van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.

Nieuwe infrastructuur
Nieuwe infrastructuur is desondanks hard nodig. Gehrels denkt in de Amsterdamse context aan light rail en metro, een oost-westlijn bijvoorbeeld tussen Almere, Amsterdam en Schiphol. De aanleg van zo’n lijn vergt grote investeringen, vijf tot zes miljard euro, maar Gehrels is ervan overtuigd dat je die op de lange termijn terugverdient. Een metroverbinding met Almere is weliswaar in alle plannen tot dusver een verlieslatend project, maar dat komt vooral doordat de baten ervan bij andere partijen neerslaan: denk aan hogere prijzen voor grond en onroerend goed.

Gemeenten hebben veel te weinig oog voor de lange termijn, stelt Gehrels. Tussen 2006 en 2014 was ze wethouder in Amsterdam van onder meer Economische Zaken. “Gemeenten hebben in de afgelopen crisisperiode enorm op hun grondposities afgeschreven, terwijl diezelfde grond als gevolg van de economische hoogconjunctuur inmiddels al weer veel meer waard is.”

Sixhaven
Nog een gevolg van te veel voorzichtigheid is het besluit om het station Sixhaven aan de Noord-Zuidlijn niet af te bouwen. Volgens Gehrels heeft de gemeente daar nu al spijt van, want het gebied eromheen ontwikkelt zich razendsnel, terwijl het alsnog afbouwen van het station tientallen miljoenen euro’s zou gaan kosten. Wat haar betreft wordt er dan ook wat ‘opportunistischer gerekend’ en wordt er rekening gehouden met dergelijke verdieneffecten op de lange termijn. ‘Nu hebben we nieuwe colleges, nu hebben we het geld, dus ga aan de slag.”

Vergeten lijkt te worden dat ook de regio Rotterdam/Den Haag aan de metro zal moeten. Bovengronds is er gewoon te weinig ruimte. Er worden al zuinigjes plannen gemaakt. Persoonlijk begrijp ik de weerstand tegen dit soort ondernemingen niet. Het is net of je wel een (gezond) lichaam wilt, maar denkt dat je op bloedvaten wel kan bezuinigen. Van de zotte. De tijd zal het leren.

Het idee voor een metroverbinding tussen Schiphol en Lelystad Airport is op zich prima. Wel goed nadenken over het tracé. Via Asd. Z/O of Asd centraal / Noord en Markerwaard. In 1 uur van Schiphool naar Lelystad of omgekeerd zal zeker bijdragen aan de economische ontwikeling van de polder en bijdragen aan minder belasting van het wegennet en dito emissie uitstoot.

Als je iets aan emissie uitstoot wil doen moet je als overheid maatregelen treffen dat je burgers ontmoedigd worden om het vliegtuig te pakken voor continentale vluchten. Als alternatief snelle treinen bijvoorbeeld die betaalbaar zijn. Je bent ten slotte sneller van Amsterdam Centraal in Londen centrum met de trein dan met het vliegtuig. De prijs is de reden dat er veel meer mensen het vliegtuig pakken. DUS: Vliegen moet duurder, treinreizen goedkoper. Als dit doorgaat is Lelystad Airport helemaal niet nodig en dus ook de lightrail niet. Investeer dat geld in High-Speed Rails!

Ik heb nooit begrepen waarom men bij de ontwikkeling en bouw van Almere niet ook een metro heeft aangelegd. Doel was toen al om van Almere een grote stad te maken waar veel forensen gingen wonen. Komt men nu pas tot het inzicht dat een metro een goed alternatief?

De Flevolijn functioneert al als S-bahn. Met of zonder extra stations in Amsterdam (Rietlandpark, op termijn Haven-Stad) kun je zo'n metro-achtige lijn via CS van Almere naar Schiphol laten lopen met hoge frequentie, mits de intercity's en hogesnelheidstreinen via Zuid gaan.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

Een verkenning om ov en doelgroepenvervoer te integreren

3 aug om 13:48 uur
De samenwerking tussen de werelden van het doelgroepenvervoer en het openbaar vervoer kan beter, door beide…
Lees verder »

Rli wil integraler bereikbaarheidsbeleid

12 feb om 09:46 uurtimer3 min
Niet-infrastructurele oplossingen moeten een grotere rol spelen in het bereikbaarheidsbeleid van het Rijk. Dat…
Lees verder »

Waarom regie op energiehubs onmisbaar is

16 nov 2020 timer3 min
Technisch gezien zijn energiehubs prima te realiseren, maar organisatorisch liggen er grote uitdagingen. Daarom is…
Lees verder »

Met programmatisch denken verandert einddoel niet

6 nov 2020 timer13 min
De coronacrisis leidt niet tot structureel minder ov-gebruik, maar uiteindelijk tot ‘ander ov-gebruik’, zegt Bas…
Lees verder »

Ov en corona: hoe mondkapjes en luchtventilatie werken

22 jul 2020 timer6 min
Om de kans op coronabesmetting in het ov zoveel mogelijk te reduceren, kunnen ov-vervoerders denken aan het…
Lees verder »

Ingezonden: MaaS, nuttig maar overschat?

9 jul 2020 timer7 min
In het vorige nummer van OV-Magazine lazen we veel over de mogelijke oplossingen die MaaS biedt. Maar welke…
Lees verder »

Toekomstbeeld OV: opgave en knelpunten

7 mei 2020 timer9 min
Peter Schouten van SchoutenConsult over de rol van het ov in de groeiplannen van de stad en provincie Utrecht.
Lees verder »

Neem klantwensenpiramide als heilige graal

19 mrt 2020 timer8 min
In de afweging tussen auto of andere vervoerwijzen, is comfort voor de reiziger essentieel. Dat schrijft Hans…
Lees verder »