Nieuwbouw Friesenbrücke kan niet sneller

maandag 10 oktober 2016
timer 2 min

Voor 2020 rijden er geen treinen over de Friesenbrücke bij Weener. De provincie Groningen legt zich daarbij neer. Wel rijdt de trein vanuit Nederland vanaf 1 november weer door naar Weener.

Dat is de uitkomst van het overleg dat de provincie Groningen samen met de deelstaat Niedersachsen had met Deutsche Bahn in Berlijn. "Wat nu op tafel ligt is heel reëel. Ik heb niet de indruk dat het sneller kan", aldus de Groningse gedeputeerde Fleur Gräper.

De brug over de Ems bij Weener werd eind vorig jaar geramd door een kustvaarder. Drie van de zeven brugdelen werden daarbij ernstig beschadigd. Een brugdeel, het klapdeel, moet helemaal vervangen worden, de andere twee vereisen grondig herstel. Volgens Gräper duurt dat herstel tenminste tot 2020, vanwege de ruimtelijke en planologische procedures in Duitsland. "Er zijn in Duitsland veel meer beroep- en bezwaarmogelijkheden", aldus Gräper.

Daarbij komt dat het project behoorlijk complex is. De brug is een monument, het water in de Ems stroomt snel en er is sprake van druk scheepvaartverkeer. Onduidelijk is nog hoe de ondergrond eraantoe is. Gräper: "Blijkt die ook instabiel, dan kan er zomaar nog een jaar bouwtijd bovenop komen. Voor 2020 rijdt er dus geen trein vanuit Nederland door naar Leer."

"Het goede nieuws is in ieder geval dat de scenario's van een bouwtijd van 10 tot 12 jaar, waar in mei nog over gesproken werd, van tafel zijn", vervolgt Gräper. "En er wordt tegelijkertijd gekeken naar verbeteringen aan de brug." Zo moet de brug in de toekomst sneller open en dicht kunnen, zodat het spoor meer beschikbaar is en wordt de maximum snelheid over de brug verhoogd naar 120 kilometer per uur. Ook kijken de Duitsers naar een betere oplossing voor het uittakelen van de brug bij het passeren van een cruiseschip van de werf Meyer, iets stroomopwaarts.

Arriva gaat vanaf 1 november weer doorrijden naar Weener. "Dan hebben we in ieder geval weer een internationale spoorverbinding", concludeert Gräper nuchter.

Lees ook: Wunderline: doortreinen naar Bremen

Ik weet dat het bijkans vloeken in de kerk is, maar ik blijf nog maar weer 'es noemen dat er in Rotterdam een ongebruikte tweedehands Hefbrug aanwezig is, die ontwerptechnisch alle Meyer-schepen fluitend aankan. Met een flinke drijvende dok is ie daar zo heen te varen. Scheelt toch flink in bouwtijd en kosten. Maar goed: pragmatiek, historie en emotie gaan wel vaker niet zo goed samen. Rotterdam vs Duitsland is gevoelsmatig een lastig puntje. Anderzijds zou daarmee de monumentale Hef wel weer in volle glorie kunnenfunctioneren, sterker nog: zelfs hoger dan de huidige bouw. De Hef is namelijk indertijd "voorontworpen" op een verdere verhoging van de doorvaarthoogte. Dat zou bij Weener de hele boten-problematiek in 1 klap oplossen.

En het zou me niet verbazen als de meeste internationaal-maritiem denkende Rotterdammers vanuit het bekende credo "geen woorden maar daden" daar ook wel wat voor voelen. Een langzaam maar zeker wegroestend statisch momument is leuk, maar een momumentale brug als nieuw en in vol bedrijf, met megagrote schepen eronderdoor, is misschien nog wel veel mooier ! Het kan een toeristische attractie worden, en ik zie nog wel drommen Rotterdammers trots naar Weener komen voor "hun" brug.

Je bevindt je bij Weener in een wat achtergebleven gebied waar daarnaast ook een nog niet zo OV-vriendelijk-ingestelde mentaliteit heerst, (vooral in de dorpen, waar het NIMBY-syndroom het allergrootst is). Het heropenen van de lijn naar Aurich bijv. heeft nog altijd heel wat voeten in aarde, (in een deelstaat als Baden-Württemberg zou op een soortgelijke lijn al 5 jaar geleden de eerste trein hebben gereden). In dat soort gebieden heeft men zoiets van: "elke dag dat er geen trein door ons dorpje rijdt is mooi meegenomen!".

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

Nieuwe nachttrein A’dam – Praag op komst

9 apr om 10:41 uurtimer2 min
Een nieuwe nachttrein tussen Brussel, Amsterdam en Praag vanaf april 2022. Dat is het doel van de Nederlandse…
Lees verder »

Vlaanderen beëindigt monopolie De Lijn

26 mrt om 10:00 uurtimer5 min
Terwijl in Nederland de commissie-Brokx dertig jaar geleden het ov structureel veranderde*, staat het Vlaamse ov-…
Lees verder »

Regiojet gaat 's nachts naar Polen

8 feb om 14:35 uurtimer2 min
Het Tsjechische Regiojet slaat zijn vleugels verder uit met een nieuwe internationale nachttrein. Dit keer is…
Lees verder »

Impuls voor Europees nachttreinnetwerk

10 dec 2020 timer2 min
De ÖBB, DB, SBB en SNCF gaan samen een Trans-Europees nachttreinnetwerk ontwikkelen. Zij kondigden plannen aan…
Lees verder »

Aanbesteding Bentheimer Eisenbahn van start

25 sep 2020 timer2 min
De aanbesteding van de ‘Regiopa Express’, de treindienst tussen Bad Bentheim en Neuenhaus, is gestart. De dienst…
Lees verder »

Zweden besteedt nachttreindiensten aan

11 sep 2020 timer2 min
De Zweedse vervoerautoriteit Trafikverket start een aanbesteding voor internationale nachttreinen, die Zweden met…
Lees verder »

Zwitserse spoortunnel versnelt Europees ov

10 sep 2020 timer2 min
De Ceneri-basistunnel, een 15,4 kilometer lange spoortunnel in Zwitserland, is na 28 jaar geopend. De tunnel gaat…
Lees verder »

NMBS krijgt ETCS in 23 locomotieven

27 aug 2020 timer1 min
Spoorwegfabrikant Alstom installeert het Europese treinbeveiligingssysteem ETCS in 23 HLD77-locomotieven van…
Lees verder »