Nieuwe ov-planner voor apps komt na de zomer

dinsdag 14 mei 2013
timer 3 min

Eind augustus moet er een actuele en multimodale ov-routeplanner zijn die aanbieders van app’s kunnen gebruiken voor reisadviezen aan hun klanten. Dat is het doel van het ‘project Multimodale Reisinformatie’ van het ministerie van Infrastructuur en Milieu (IenM) en vijf regio’s: Arnhem-Nijmegen, Groningen-Assen, Maastricht, Noord-Brabant en Twente. Initiatiefnemer is de provincie Noord-Brabant.

De reisplanners van 9292 en NS zijn gebaseerd op de algoritmes van de gebroeders Tulp uit 1991. Die planners hebben allebei beperkingen. De planner van 9292 neemt alle vormen van openbaar vervoer mee in het reisadvies, maar is statisch. Dat wil zeggen dat omleidingen, vertragingen en stremmingen er niet in zijn verwerkt. De planner van NS heeft die verstoringen wel, maar neemt de bus, tram, metro en ferry weer niet mee in het reisadvies. Verder is er de OpenTripPlanner van Go About, een prototype dat NS en TomTom gebruiken voor hun website FileWissel. Die planner is wél multimodaal maar alleen actueel voor auto en trein.

Uit een marktconsultatie van IenM en de vijf regio’s bleek vorig jaar dat er wel twee Nationale Databanken Openbaar Vervoer (9292 en OpenGeo) voor ruwe actuele data in aanbouw zijn, maar dat actuele en multimodale ov-routeplanners voor innovatieve app’s ontbreken. 9292 en NS delen onder maatschappelijke druk weliswaar steeds meer ruwe ov-data, maar stemmen hun planners als ‘unique selling point’ alleen af op eigen klanten.

De ideale ov-routeplanner neemt automatisch verstoringen mee en geeft zo nodig alternatieven. Verder moet de gebruiker een halte, knooppunt of lijn kunnen omzeilen, bijvoorbeeld als er rook hangt in de Schipholtunnel of als Utrecht Centraal plat ligt. Al het voor- en natransport moet erin zitten: auto, (OV-)fiets, elektrische fiets, lopen en taxi. En tot slot moet je voorkeuren kunnen instellen: is er een toilet aan boord, kan er een rolstoel mee?

De nieuwe ov-routeplanner moet een miljoen adviezen per dag kunnen geven. Later moet hij ook zijn te combineren met fiets- en autoplanners. Het streven van IenM en de vijf regio’s is een meer volwassen informatiemarkt waarbij de ov-reizigers meer te kiezen krijgen.

De overheden hebben gekozen voor een pre-commercial procurement. Daarbij investeren en ontwikkelen markt en overheid gezamenlijk. “Die methode is overgewaaid uit de Verenigde Staten”, zegt opdrachtgever Gerbrand Klijn van de provincie Noord-Brabant. “We houden geen aanbesteding, maar gaan vrijer met elkaar om.” IenM betaalt uit het ‘programma Beter Benutten’ maximaal 125.000 euro mee aan een werkende ov-routeplanner.

De deelnemende marktpartijen aan het project zijn de bureaus Goudappel Coffeng en TNO, de softwarebouwers Andes, Bradon, Calendar42, Go About, HP, KinkrSoftware, Logica, Mecatran, OpenTripPlanner en OV info en de twee NDOV’s 9292 en OpenOV/OpenGeo.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Een derde van de NS-treinen wordt verlengd

6 dec om 12:12 uur

Een derde van de treinen wordt verlengd vanaf 11 december. Dan start de dienstregeling van 2023. In het weekend…

Lees verder »

Drie vervoerders en opdrachtgever innoveren samen

2 dec om 09:35 uur

Als vervoerders met dezelfde opgaven bezig zijn en tegen dezelfde problemen aanlopen, ligt het voor de hand een…

Lees verder »
flash_onNieuws

Regionaal ov in 2021 licht in de lift

14 nov om 16:58 uur

Terwijl in het tweede coronajaar, 2021, meer nachtbussen en spitslijnen verdwenen, steeg het reizigersvervoer…

Lees verder »
flash_onNieuws

Stijgende kilometerprijs 2023 baart ov-regio’s zorgen

18 okt om 16:12 uur

De Metropoolregio Rotterdam Den Haag (MRDH) maakte vorige week bekend de landelijk vastgestelde prijsstijging…

Lees verder »

Hoe ervaren niet-ov-reizigers het ov?

11 okt om 09:17 uur

Onderzoek- en adviesbureau Moventem onderzocht de tevredenheid over het openbaar vervoer onder álle inwoners…

Lees verder »

Goed zicht op haltes: kies voor HIB 360

10 okt om 12:28 uur

Alle halte-informatie onder een knop? Voorzien van zo’n twintig scherpe 360-graden foto’s per halte? Met een…

Lees verder »

‘Regionale spreidingsafspraken effectiever dan landelijke’

7 okt om 12:23 uur

Landelijke spreidingsafspraken met onderwijsbonden werden halverwege 2020 met gejuich ontvangen in ov-land.…

Lees verder »

Aandacht nodig voor digitalisering in ov

26 sep om 09:41 uur

Hoewel veel reizigers er de vruchten van plukken, kan digitalisering in het ov sommigen ook voor problemen…

Lees verder »