Nieuwe ov-planner voor apps komt na de zomer

dinsdag 14 mei 2013
timer 3 min

Eind augustus moet er een actuele en multimodale ov-routeplanner zijn die aanbieders van app’s kunnen gebruiken voor reisadviezen aan hun klanten. Dat is het doel van het ‘project Multimodale Reisinformatie’ van het ministerie van Infrastructuur en Milieu (IenM) en vijf regio’s: Arnhem-Nijmegen, Groningen-Assen, Maastricht, Noord-Brabant en Twente. Initiatiefnemer is de provincie Noord-Brabant.

De reisplanners van 9292 en NS zijn gebaseerd op de algoritmes van de gebroeders Tulp uit 1991. Die planners hebben allebei beperkingen. De planner van 9292 neemt alle vormen van openbaar vervoer mee in het reisadvies, maar is statisch. Dat wil zeggen dat omleidingen, vertragingen en stremmingen er niet in zijn verwerkt. De planner van NS heeft die verstoringen wel, maar neemt de bus, tram, metro en ferry weer niet mee in het reisadvies. Verder is er de OpenTripPlanner van Go About, een prototype dat NS en TomTom gebruiken voor hun website FileWissel. Die planner is wél multimodaal maar alleen actueel voor auto en trein.

Uit een marktconsultatie van IenM en de vijf regio’s bleek vorig jaar dat er wel twee Nationale Databanken Openbaar Vervoer (9292 en OpenGeo) voor ruwe actuele data in aanbouw zijn, maar dat actuele en multimodale ov-routeplanners voor innovatieve app’s ontbreken. 9292 en NS delen onder maatschappelijke druk weliswaar steeds meer ruwe ov-data, maar stemmen hun planners als ‘unique selling point’ alleen af op eigen klanten.

De ideale ov-routeplanner neemt automatisch verstoringen mee en geeft zo nodig alternatieven. Verder moet de gebruiker een halte, knooppunt of lijn kunnen omzeilen, bijvoorbeeld als er rook hangt in de Schipholtunnel of als Utrecht Centraal plat ligt. Al het voor- en natransport moet erin zitten: auto, (OV-)fiets, elektrische fiets, lopen en taxi. En tot slot moet je voorkeuren kunnen instellen: is er een toilet aan boord, kan er een rolstoel mee?

De nieuwe ov-routeplanner moet een miljoen adviezen per dag kunnen geven. Later moet hij ook zijn te combineren met fiets- en autoplanners. Het streven van IenM en de vijf regio’s is een meer volwassen informatiemarkt waarbij de ov-reizigers meer te kiezen krijgen.

De overheden hebben gekozen voor een pre-commercial procurement. Daarbij investeren en ontwikkelen markt en overheid gezamenlijk. “Die methode is overgewaaid uit de Verenigde Staten”, zegt opdrachtgever Gerbrand Klijn van de provincie Noord-Brabant. “We houden geen aanbesteding, maar gaan vrijer met elkaar om.” IenM betaalt uit het ‘programma Beter Benutten’ maximaal 125.000 euro mee aan een werkende ov-routeplanner.

De deelnemende marktpartijen aan het project zijn de bureaus Goudappel Coffeng en TNO, de softwarebouwers Andes, Bradon, Calendar42, Go About, HP, KinkrSoftware, Logica, Mecatran, OpenTripPlanner en OV info en de twee NDOV’s 9292 en OpenOV/OpenGeo.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

Zeven op de tien reizigers weer in trein

3 sep om 09:54 uur
Nu in grote delen van het land de vakanties voorbij zijn, ziet NS dat zo’n zeventig procent van de reizigers weer…
Lees verder »

Over de verschillende belangen rond datastandaarden

2 sep om 10:35 uurtimer10 min
Rond de ontwikkeling van Mobility as a Service spelen datastandaarden een grote rol. Maar hoe verhouden de…
Lees verder »

Digitaal gemak kan ook een drempel zijn

27 aug om 09:31 uur
Op alle fronten wordt ons leven allengs digitaler - ook reizen met het ov regelen we veelal online. Een grote…
Lees verder »

Proef met servicemedewerkers op stations in Overijssel

11 aug om 15:19 uurtimer2 min
Keolis is gestart met een proef waarbij servicemedewerkers worden ingezet op de stations in Enschede, Hengelo en…
Lees verder »

Irias maakt data inzichtelijk met Ovit

6 jul om 11:47 uurtimer4 min
Data kunnen veel inzicht bieden. Maar hoe worden al die data nou eigenlijk overzichtelijk in kaart gebracht?…
Lees verder »

Nieuw platform om treinrondreis te boeken

7 mei om 12:26 uurtimer2 min
Treinrondreizen en stedentrips per trein moeten eenvoudiger boekbaar worden, vindt Hildebrand van Kuijeren. Daarom…
Lees verder »

Meld u aan voor de webinar Digitalisering

7 mei om 10:33 uurtimer2 min
Komende dinsdagochtend 11 mei organiseert OV-Magazine de webinar Digitalisering, met de probleemstelling hoe we de…
Lees verder »

Moet er een Inspectie Busvervoer komen?

8 apr om 09:43 uurtimer4 min
Toezicht en handhaving in het busvervoer zijn een verantwoordelijkheid van de Inspectie voor de Leefomgeving en…
Lees verder »