NS en ÖBB flirten over nachttrein A'dam

woensdag 13 juni 2018
timer 2 min

“We hebben allebei naar rechts geswipet”, zegt woordvoerder Ton Boon van NS International verheugd. Want de Oostenrijkse spoorwegmaatschappij ÖBB en NS zijn in gesprek om de nachttrein naar Amsterdam in ere te herstellen. Optimisten praten over Nederlandse aansluiting op het internationale nachttreinnet 2020, Boon houdt een slag om de arm.

Het hangt volgens Boon namelijk af van een aantal factoren. “We moeten een businesscase maken, collega’s opleiden, de treinen toelaten op het net, we hebben opstartcapaciteit nodig. Noem maar op. Het is dus geen voorbehoud, maar zoiets kost gewoon tijd.” Bij Eurostar en Thalys is dat ook het geval.

In de lift
Er is NS veel aan gelegen om de nachttrein in ere te herstellen, nadat Deutsche Bahn in augustus 2016 de stekker uit het nachttreinnet trok. Het internationale treinverkeer zit in de lift en dat merkt NS International: steeds meer consumenten verkiezen de trein boven het vliegtuig, zegt Boon.

NS meet maandelijks de stemming onder de reizigers in een marktbarometer. “Het aantal internationale reizigers dat de trein overweegt als vervoermiddel, schommelde altijd rond de 30 procent. In mei was dat 50 procent.” In een jaar tijd werden bij NS International bovendien 15 tot 20 procent meer tickets verkocht, vertelt Boon.

Met de Eurostar naar Londen, de Thalys naar Lille – vanaf 2019 naar Parijs – en de ICE naar Frankfurt heeft NS al genoeg voorbeelden van goedlopende internationale treinverbindingen. “Dus dan weet je eigenlijk al: de businesscase gaat bij toekomstige internationale reizen ook goed lopen.“

Rollend materieel
In december 2017 hintte ÖBB-woordvoerder Bernhard Rieder nog op een samenwerking, als Nederlandse partners het rollend materieel leveren. Dat gaat NS niet doen, zegt Boon. “Wij zijn niet gespecialiseerd in nachttreinen, de ÖBB heeft er al een boel van rondrijden. Die kan dat beter." Maar, benadrukt hij, de gesprekken zijn gestart. “We moeten er samen het beste van maken.”

Een wat raar bericht, "de nachttrein in ere herstellen".
Er reden tot voor anderhalf, twee jaar nachttreinen van Amsterdam naar Kopenhagen, Berlijn, Praag, Zürich en München. Nu komt er misschien een nieuwe, andere nachttrein naar Wenen en Innsbruck. Daarmee komt de oude nachttrein echter niet terug. Ik kan uit ervaring vertellen dat je als voormalig gebruiker van de nachttrein Amsterdam-Zürich verbazend weinig hebt aan een nachttrein Amsterdam-Innsbruck/Wenen. Zürich-Wenen is bijna 8 uur treinen, Zürich-Innsbruck 3 1/2.
Hartelijke groet uit Olten (Zwitserland).

Twan, het klinkt misschien l*llig, maar je kunt nou eenmaal ineen vroeg stadium niet iedereen naar de zin maken. Nederland heeft niks en krijgt - als alles tenminste doorgaat - weer 2 verbindingen terug. Je kunt met de nachttrein naar München en daar op een EC naar Zürich stappen (of anders eerst met de dagtrein naar Hannover en daar op de nachttrein overstappen). Anders gaat er een dik uur later gaat er ook een IC-bus van Isar naar Limmat. Maar... zeg nooit nooit, als mensen nou met zo'n allen ervoor gaan zorgen het vliegtuig wat te vermijden, komt er vanzelf vraag naar een Kurswagen Amsterdam-Zürich. Kijk maar naar de Tsjechien, die laten een eigen wagen meerijden met een doorgaande trein Praag-Linz en laten deze vervolgens aan de Weense Walvis Budapest-Zürich koppelen.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

Vlak de internationale bus niet uit

14 nov 2023

Vaak noemen we de internationale trein als alternatief voor het vliegtuig op korte afstanden. Maar de…

Lees verder »

Lokaal ov, een lokale zaak?

10 okt 2023

We hebben het steeds minder over ov en ov-concessies en vaker over publieke mobiliteit en publieke…

Lees verder »
descriptionArtikel

Frankrijk overweegt onbeperkt ov-reizen tegen vast maandelijks tarief

5 sep 2023

In navolging van het succesvolle Duitse model overweegt Frankrijk de invoering van een maandelijks ov-…

Lees verder »
flash_onNieuws

De Lijn rijdt nieuwe trams in Antwerpen

30 jan 2023

De Vlaamse vervoerder De Lijn is per maandag 30 januari gestart met de exploitatie van negen nieuwe trams,…

Lees verder »
flash_onNieuws

Lelylijn opgenomen in transportnetwerk EU

5 dec 2022

De Lelylijn is opgenomen in het trans-Europese transportnetwerk TEN-T van de Europese Unie. Europa onderkent…

Lees verder »
person_outlineBlog

Twee lessen over veiligheid

29 nov 2022

Onlangs was ik met een internationale groep collega-tramexperts te gast bij de gemeente Clichy-sous-Bois, een…

Lees verder »

‘Lopen belangrijk voor het openbaar vervoer’

22 nov 2022

Hoewel er veel aandacht is voor de veiligheid van voetgangers, is er over de beloopbaarheid van haltes en…

Lees verder »

Tribus bouwt verder in Duitsland

9 nov 2022

Busombouwer Tribus is in 24 jaar tijd opgeklommen tot een gevestigde naam in het Nederlands kleinschalig…

Lees verder »