NS, Huges en De Beer vrijgesproken

donderdag 21 december 2017
timer 3 min

De rechtbank in 's-Hertogenbosch heeft ex-NS-topman Timo Huges, oud Veolia-baas René de Beer en voormalig directeur Annemarie Zuidberg vrijgesproken van fraude in de affaire Limburg. Er is volgens de rechtbank onvoldoende bewijs.

Het OM had forse straffen geëist tegen Huges (12 maanden) en De Beer (8 maanden). NS moest volgens het OM een boete van 3 miljoen euro betalen. Maar de rechtbank laat geen spaan heel van het bewijs dat het OM aanleverde.

Lees ook: Huges: Mijn rol was klein in Limburg

Constructie via adviesbureau niet per se strafbaar
NS wilde koste wat kost de concessie Limburg binnenslepen, om zo te voorkomen dat een concurrent toegang zou krijgen tot een deel van het hoofdrailnet. Het bedrijf diende daarom een laag bod in. Bovendien, maakten NS en De Beer volgens het OM gebruik van een schijnconstructie, waarbij de De Beer als ex-Veoliatopman onder zijn concurrentiebeding uit kon komen.

Volgens de rechtbank is er geen onduidelijkheid over de intentie van NS om de openbare aanbesteding binnen te halen en was duidelijk dat daarbij behoefte was aan iemand met regionale kennis. De Beer werd daarvoor benaderd om te kijken of hij voor een overstap voelde. Dat bleek het geval. Volgens de rechtbank werd mogelijk het non-concurrentiebeding overtreden en kan er zelfs sprake zijn van onrechtmatig handelen van onder meer Qbuzz richting Veolia. Maar dat  betekent nog niet zonder meer dat het handelen ook strafbaar is. Daarvoor is nodig dat het handelen valt binnen een delictsomschrijving uit het wetboek van Strafrecht. Dat is hier niet het geval, aldus de rechtbank. Het OM heeft niet kunnen aantonen dat de afspraak opgezet was om te mislijden.

Omkoping niet bewezen
Ook kan De beer ook niet worden veroordeeld voor het “doen of nalaten in zijn betrekking, te weten in de uitoefening van zijn functie als directeur van Veolia', aangezien hij niet meer voor Veolia werkte. Dat het OM stelt dat De Beer ook na zijn vertrek bij Veolia verplichtingen had vanwege het non-concurrentiebeding, is volgens de rechtbank een ontoelaatbare uitbreiding van de wettekst.

"Los van de vraag of de man tijdens of na zijn contract met Veolia in strijd met zijn geheimhoudingsplicht bedrijfsvertrouwelijke informatie bekend heeft gemaakt, is niet aangetoond dat dit te maken had met het aanbod om over te stappen naar de NS c.q. het aanbestedingsteam van Qbuzz", schrijft de rechtbank in het vonnis. "Uit het opsporingsonderzoek blijkt niet dat Qbuzz als tegenprestatie van hun aanbod van de directeur verwachtte dat hij bedrijfsvertrouwelijke informatie van Veolia zou delen met het aanbestedingsteam waarvan hij deel zou gaan uitmaken."

Geen schending geheimhoudingsplicht
Het OM wordt niet-ontvankelijk verklaard in de vervolging voor schending van de geheimhoudingsplicht. Een personeelsmanager van Veolia deed weliswaar aangifte bij de politie, maar niet is gebleken dat zij ook gerechtigd was om klacht te doen en aan te geven dat strafvervolging gewenst was.

NS-top vertrok om Limburg
Toen de malversaties aan het licht kwamen, was het einde verhaal voor de bieding van NS en vrijwel de gehele NS-top. De concessie werd gegund aan de nummer 2, Arriva. Een serie rechtszaken en bezwaarprocedures volgden. De strafzaak wordt gezien als het sluitstuk van de hele affaire. Eerder werd NS nog beboet door de Autoriteit Consument en Markt tot 40 miljoen euro boete.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

1 miljard extra voor IenW is niet genoeg

23 sep om 13:21 uur
De Rijksoverheid begroot voor 2022 een bedrag van 10,3 miljard euro voor Infrastructuur en Waterstaat. Dat is 1…
Lees verder »

Mondkapje blijft voorlopig verplicht in ov-voertuigen

15 sep om 09:54 uur
Met het vervallen van de anderhalvemeterregel per 25 september, hoeven reizigers niet langer een mondkapje te…
Lees verder »

Koninklijke onderscheiding voor bedenker OV-fiets

26 apr om 12:15 uurtimer4 min
Ronald Haverman (55), de bedenker van de OV-fiets, heeft op maandag 26 april een Koninklijke onderscheiding…
Lees verder »

Eringa vertrekt per direct bij Transdev

5 mrt om 16:35 uurtimer2 min
Pier Eringa stopt per direct als topman van Transdev Nederland, omdat zijn taken wegens de coronacrisis behoorlijk…
Lees verder »

Het jaar 2020 samengevat in 11 artikelen

18 dec 2020 timer5 min
Bij het eind van het jaar horen lijstjes. En OV-Magazine houdt van lijstjes. Daarom vatten wij het bijzondere ov-…
Lees verder »

Studenten kunnen spitsmijden tot augustus

13 nov 2020 timer2 min
De landelijke spreidingsafspraken tussen ov-sector en het onderwijs zijn verlengd tot 1 augustus 2021, laat Pedro…
Lees verder »

Wob-verzoek afgewezen; OpenGeo in beroep

22 okt 2020 timer3 min
Stichting OpenGeo deed een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur (wob) over de totstandkoming van de…
Lees verder »

Vitale sector (?)

31 jul 2020 timer3 min
Met het afkondigen van de intelligente lockdown begin maart werd tegelijkertijd een aantal sectoren van vitaal …
Lees verder »