NS maakt bezwaar tegen Overijsselse lijnen

vrijdag 28 augustus 2015
timer 3 min

NS heeft bezwaar ingediend tegen de gunning van de spoorlijnen Zwolle–Kampen en Zwolle–Enschede aan Syntus. Het bedrijf ziet de samenloop tussen Wierden en Enschede niet zitten.

Dat bevestigt een woordvoerster van de provincie naar aanleiding van berichtgeving in de Twentsche Courant Tubantia. Het bezwaar werd vorige maand al ingediend. Gisteravond zijn Provinciale Staten ingelicht. Gedeputeerde Bert Boerman heeft op verzoek van NS een embargo aangehouden en de zaak proberen op te lossen. Dat is dus tot nu toe niet gelukt. Boerman laat weten dat het bezwaar van NS in eerste instantie pro forma was en dat het daarna inhoudelijk op de intensievere samenloop werd gegooid.

De concessie die Syntus in juni won, valt namelijk tussen Wierden en Enschede samen met het hoofdrailnet, waar NS rijdt. Volgens de provincie was afgesproken dat daarover overleg zou plaatsvinden, 'maar NS wil het gesprek niet aangaan'. Boerman noemt het opvallend, want ook in de bieding van NS zaten volgens hem extra treinen in de spits over het traject.

Een woordvoerder van Syntus bevestigt die gang van zaken rondom het overleg. "We hadden op 4 augustus samenloopoverleg in het provinciehuis in Zwolle, maar we werden door NS de deur gewezen. NS wilde alleen met de provincie praten." Hij noemt het 'bijzonder' dat NS niet in een nota van inlichtingen tijdens de concessie vragen heeft gesteld over de samenloop en pas nu dwars gaat liggen. "NS heeft bezwaar ingediend tegen de provincie met als doel, voorafgaand aan overleg, eenzijdig haar belangen veilig te stellen", klinkt het eensgezind uit zowel de mond van de provincie als Syntus.

Kampen-Zwolle-EnschedeGedeputeerde Staten hebben hun bezorgdheid uitgesproken. Ze zijn bang dat de concessie niet in 2017 kan ingaan, zoals de bedoeling is. Een eventuele vertraging en een gedwongen verlenging van de concessie aan NS zou de provincie veel geld kunnen kosten.

NS laat in een reactie weten dat juist zij degenen waren die het overleg wilden aangaan en dat zij ook degenen zijn geweest die het overleg van 4 augustus hebben gefaciliteerd. "Verder zijn er diverse telefonische overleggen geweest, dus we willen echt wel tot een oplossing komen, maar we willen wel een helder juridisch kader, aldus een woordvoerster. NS noemt de stap in een nieuwsbericht op haar website 'een formele kanttekening ... in het belang van de reiziger'. De provincie bestrijdt die lezing en zegt dat het overleg juist op hún initiatief is genomen.

"Tussen Wierden en Zwolle heeft ProRail een overbelastverklaring afgegeven. We willen weten hoe dat in de praktijk uitpakt", aldus de NS-woordvoerster. ProRail heeft volgens de provincie echter aangegeven dat extra treinritten in de spits naar verwachting zonder grote problemen kunnen worden ingepast.

Aanstaande dinsdag heeft de provincie opnieuw een samenloopoverleg georganiseerd, waarbij beide vervoerders zijn uitgenodigd.

zelf was ik ook zeer verbaasd dat ProRail de Provincie kennelijk groen licht had gegeven voor extra spitssneltreinen op de samenloop. ProRail mag immers alleen capaciteit toekennen aan een concessioneel gerechtigde. De Provincie is alleen concessieverlener voor de betreffende twee stoptreinen per uur Zwolle-Enschede. Dus hoe ProRail dan groen licht kan geven aan Overijssel voor extra spitssneltreinen was en is mij een raadsel. NS is daar toch Concessioneel Rechthebbende, me dunkt. Waarschijnlijk is eerder binnen ProRail alleen maar een normatieve capaciteitstoets uitgevoerd, en is verzuimd om te controleren of de Provincie Overijssel concessioneel wel bevoegd was om die extra (sneltrein)paden te plannen. Maar goed, ProRail zal zich nu wel weer formeel gaan verschuilen achter het feit dat dergelijke planningsvragen altijd onder voorbehoud van uiteindelijke toedeling zijn. Wat op zich ook waar is. Maar dat ProRail en betrokken adviseur Arcadis hier een forse steek hebben laten vallen in de advisering van Overijssel, dat lijkt toch wel erg waarschijnlijk...

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

RET zet voorlopig minder metro's in

13 sep om 14:37 uur
De RET rijdt sinds 13 september met een versoberde metrodienstregeling, omdat de Rotterdamse vervoerder kampt met…
Lees verder »

Bruno Bruins van HTM naar Keolis

31 aug om 12:55 uur
Bruno Bruins treedt per 1 september toe tot de Raad van Advies van Keolis. De oud-minister had op 31 augustus zijn…
Lees verder »

Leeuwarden sprint weer door naar Zwolle

26 aug om 14:47 uur
De Friese Sprinter vanuit Leeuwarden gaat vanaf 6 september twee keer per uur rechtstreeks naar Zwolle rijden.…
Lees verder »

IJssel-Vecht kost Keolis 2,9 miljoen

24 aug om 13:50 uur
Busvervoerder Keolis moet de provincies Overijssel, Gelderland en Flevoland een schadevergoeding van 2,9 miljoen…
Lees verder »

Twee nieuwe spitslijnen voor het Gooi

23 aug om 15:20 uur
Transdev Nederland rijdt per 23 augustus met twee nieuwe spitslijnen in de concessie Gooi- en Vechtstreek. Buslijn…
Lees verder »

‘De nieuwe infrastandaard is digitaal’

23 aug om 10:33 uur
Veel oude infrastructuur piept, kraakt en is nodig aan vervanging toe. De nieuwe standaard is ‘slim’ voor zowel…
Lees verder »

2020: meer dan een halvering van het aantal in- en uitstappers op stations

11 aug om 15:22 uurtimer3 min
Traditioneel maakt NS in de zomerperiode het aantal in- en uitstappers per station bekend voor een gemiddelde…
Lees verder »

Transdev financiert ZE-bussen via ING Lease

23 jul om 10:49 uurtimer3 min
Dankzij een innovatief financieringsmodel, kan Transdev de gehele busvloot van 59 stuks in de concessie Gooi- en…
Lees verder »