NS maakt bezwaar tegen Overijsselse lijnen

vrijdag 28 augustus 2015
timer 3 min

NS heeft bezwaar ingediend tegen de gunning van de spoorlijnen Zwolle–Kampen en Zwolle–Enschede aan Syntus. Het bedrijf ziet de samenloop tussen Wierden en Enschede niet zitten.

Dat bevestigt een woordvoerster van de provincie naar aanleiding van berichtgeving in de Twentsche Courant Tubantia. Het bezwaar werd vorige maand al ingediend. Gisteravond zijn Provinciale Staten ingelicht. Gedeputeerde Bert Boerman heeft op verzoek van NS een embargo aangehouden en de zaak proberen op te lossen. Dat is dus tot nu toe niet gelukt. Boerman laat weten dat het bezwaar van NS in eerste instantie pro forma was en dat het daarna inhoudelijk op de intensievere samenloop werd gegooid.

De concessie die Syntus in juni won, valt namelijk tussen Wierden en Enschede samen met het hoofdrailnet, waar NS rijdt. Volgens de provincie was afgesproken dat daarover overleg zou plaatsvinden, 'maar NS wil het gesprek niet aangaan'. Boerman noemt het opvallend, want ook in de bieding van NS zaten volgens hem extra treinen in de spits over het traject.

Een woordvoerder van Syntus bevestigt die gang van zaken rondom het overleg. "We hadden op 4 augustus samenloopoverleg in het provinciehuis in Zwolle, maar we werden door NS de deur gewezen. NS wilde alleen met de provincie praten." Hij noemt het 'bijzonder' dat NS niet in een nota van inlichtingen tijdens de concessie vragen heeft gesteld over de samenloop en pas nu dwars gaat liggen. "NS heeft bezwaar ingediend tegen de provincie met als doel, voorafgaand aan overleg, eenzijdig haar belangen veilig te stellen", klinkt het eensgezind uit zowel de mond van de provincie als Syntus.

Kampen-Zwolle-EnschedeGedeputeerde Staten hebben hun bezorgdheid uitgesproken. Ze zijn bang dat de concessie niet in 2017 kan ingaan, zoals de bedoeling is. Een eventuele vertraging en een gedwongen verlenging van de concessie aan NS zou de provincie veel geld kunnen kosten.

NS laat in een reactie weten dat juist zij degenen waren die het overleg wilden aangaan en dat zij ook degenen zijn geweest die het overleg van 4 augustus hebben gefaciliteerd. "Verder zijn er diverse telefonische overleggen geweest, dus we willen echt wel tot een oplossing komen, maar we willen wel een helder juridisch kader, aldus een woordvoerster. NS noemt de stap in een nieuwsbericht op haar website 'een formele kanttekening ... in het belang van de reiziger'. De provincie bestrijdt die lezing en zegt dat het overleg juist op hún initiatief is genomen.

"Tussen Wierden en Zwolle heeft ProRail een overbelastverklaring afgegeven. We willen weten hoe dat in de praktijk uitpakt", aldus de NS-woordvoerster. ProRail heeft volgens de provincie echter aangegeven dat extra treinritten in de spits naar verwachting zonder grote problemen kunnen worden ingepast.

Aanstaande dinsdag heeft de provincie opnieuw een samenloopoverleg georganiseerd, waarbij beide vervoerders zijn uitgenodigd.

zelf was ik ook zeer verbaasd dat ProRail de Provincie kennelijk groen licht had gegeven voor extra spitssneltreinen op de samenloop. ProRail mag immers alleen capaciteit toekennen aan een concessioneel gerechtigde. De Provincie is alleen concessieverlener voor de betreffende twee stoptreinen per uur Zwolle-Enschede. Dus hoe ProRail dan groen licht kan geven aan Overijssel voor extra spitssneltreinen was en is mij een raadsel. NS is daar toch Concessioneel Rechthebbende, me dunkt. Waarschijnlijk is eerder binnen ProRail alleen maar een normatieve capaciteitstoets uitgevoerd, en is verzuimd om te controleren of de Provincie Overijssel concessioneel wel bevoegd was om die extra (sneltrein)paden te plannen. Maar goed, ProRail zal zich nu wel weer formeel gaan verschuilen achter het feit dat dergelijke planningsvragen altijd onder voorbehoud van uiteindelijke toedeling zijn. Wat op zich ook waar is. Maar dat ProRail en betrokken adviseur Arcadis hier een forse steek hebben laten vallen in de advisering van Overijssel, dat lijkt toch wel erg waarschijnlijk...

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Beperkte bereikbaarheid in beeld

11 mei om 09:15 uur

Voor veel mensen in Nederland is bereikbaarheid vanzelfsprekend. Even op de fiets stappen om boodschappen te…

Lees verder »
flash_onNieuws

FlixBus mag nachtlijn starten op A'dam Centraal

8 mei om 17:17 uur

Langeafstandsbusvervoer FlixBus startte 11 mei de dagelijkse nachtlijn N75 naar Berlijn vanaf de IJzijde op…

Lees verder »
-
flash_onNieuws

CNV kondigt vijfdaagse staking streekvervoer aan

30 jan om 14:19 uur

Werknemers in het streekvervoer leggen vanaf 6 februari wederom het werk neer. De staking betreft…

Lees verder »

De klantvraag is gewijzigd – nu het ov-product nog

12 jan om 12:06 uur

Bleef tijdens de coronacrisis het ov-niveau nog grotendeels op peil (door extra subsidie vanuit IenW) terwijl…

Lees verder »
descriptionArtikel

Nachttrein Groningen - Schiphol 20 januari van start

9 jan om 12:01 uur

Feestvierders uit bijvoorbeeld Zwolle, Assen of Almere die in Amsterdam of Groningen willen stappen en…

Lees verder »
descriptionArtikel

Eerste nachttrein arriveerde dit weekend vanaf Maastricht op Schiphol

20 dec 2022

De eerste nachttreinverbinding in open toegang is van start gegaan. De Arriva nachttrein arriveerde vanaf…

Lees verder »
descriptionArtikel

Noord-Nederland presenteert ov-Ontwikkelagenda 2040

13 dec 2022

Noord-Nederland heeft haar plannen voor een betere ov-bereikbaarheid gebundeld in de zogenoemde Ontwikkelagenda…

Lees verder »
descriptionArtikel

Grote investeringen in bereikbaarheid Zuid-Holland

15 nov 2022

Het Rijk, de Metropoolregio Rotterdam/Den Haag, Provincie Zuid-Holland en de gemeentes Den Haag en Rotterdam…

Lees verder »