NS test nieuwe tienminutentreinen mét reizigers

donderdag 2 september 2021

Vanaf woensdag 8 september gaat NS veertien woensdagen lang testritten rijden met nieuwe tienminutentreinen, die in de nieuwe dienstregeling 2022 worden opgenomen. Reizigers kunnen alvast mee aan boord.

Het gaat om de Intercity Rotterdam – Den Haag – Schiphol en Schiphol – Nijmegen, die in de nieuwe dienstregeling zes keer per uur gaan rijden. Ook gaat de eerste tienminutensprinter met een frequentie van zes keer per uur rijden, namelijk tussen Rotterdam en Dordrecht.

Het effect van de testen op de rest van de dienstregeling is minimaal, stelt NS. De IC Brussel rijdt de hele dag naar Amsterdam Centraal in plaats van naar Den Haag HS. Ook zal de sprinter Hoofddorp – Hoorn Kersenboogerd in de spits langer moeten wachten op station Zaandam. Lokaal kunnen aansluitingen op bus, tram en metro veranderen.

Capaciteitsuitbreiding

Volgens NS betekent het een aanzienlijke verbetering voor de reiziger, die zijn weg naar de trein weer vaker weet te vinden. Van vier naar zes treinen per uur betekent namelijk vaker kans op een zitplek én minder lang wachten als je de trein mist. Tijdens het testrijden kunnen reizigers al gebruikmaken van deze treinen.

President-directeur Marjan Rintel laat weten dat al op korte termijn capaciteitsuitbreiding op het spoor nodig is. "De ongekende bouw van honderdduizenden woningen vraagt om mobiliteit die meegroeit.” Wel is dit pas een deel van de oplossing, waarschuwt ze. Er is ook nieuwe infrastructuur nodig.

Veranderde infrastructuur

Aan de tienminutentreinen gingen jaren van voorbereidingen vooraf: zo moest ProRail sporen verdubbelen, zijn inhaalsporen aangebracht, wissels verwijderd en legde de infrabeheerder extra energievoorzieningen aan. Op diverse stations waren extra perrons nodig en diverse overwegen zijn door tunnels vervangen. Ook zijn langs het traject extra camera’s geplaatst en extra maatregelen getroffen om storingen sneller te kunnen verhelpen. Zo kunnen treinen op een hogere frequentie rijden.

Tijdens de testritten moeten eventuele kinderziekten nog uit het systeem gehaald worden. Reizigers kunnen wel alvast gebruik maken van de nieuwe tienminutentreinen. Op die manier kunnen elke woensdag verbeteringen worden doorgevoerd, zodat de treinen in de nieuwe dienstregeling goed van start kunnen gaan.

Uitstekend - Marjan Rintel heeft gelijk - NS moet de groeie in spoorpassagiers voor zijn, met betere dienstverlening en vermeerdering van beschibare zitplaatsen en keuzemogelijkheden.

Goede zaak, de invoering van de Tienminutentrein! Vandaag op die manier van Utrecht naar Rotterdam gereisd, voor de afwisseling via Schiphol dus. Wel moet NS deze verbinding pas vanaf Amsterdam Zuid aangeven met de eindbestemming Rotterdam, en niet op de eerder bediende stations. Dit om misverstand, het onbedoeld mijden van deze trein of het juist ongewild omreizen te voorkomen. Iemand met een beetje geografische kennis zou zoiets zomaar kunnen overkomen. Dit geldt ook voor enkele andere omrijverbindingen: Venlo-Dordt (ook via Schiphol) in de weekends en Hoorn-Amsterdam via Alkmaar en Haarlem. Dus uitgaan van de reiziger en niet van hoe de trein een merkwaardige route rijdt, die op zichzelf niet onlogisch is omdat er overlappende verbindingen mee geboden worden.

Ik vraag af in hoeverrre wordt Driebergen- Zeist op genomen en op het traject Arnhem - Nijmegen moet nog ruimte overblijven voor de diensten Zutphen - Den Bosch en straks ook voor een dienst Arnhem - Limburg als de elektricicatie op de Maaslijn klaar is

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Schiphol in gesprek met NS en ProRail

21 mrt om 14:56 uur

Schiphol wil met NS en ProRail in gesprek over de verstoring rondom de luchthaven. De luchthaven wil de recente…

Lees verder »
descriptionArtikel

Nieuwe treinen voor MerwedeLingelijn vanaf 2027

18 mrt om 13:34 uur

QBuzz en de provincie Zuid-Holland investeren vanwege de invoering van ERTMS in nieuwe treinen voor de …

Lees verder »
descriptionArtikel

Tot 2030 overlast voor treinreizigers, Amersfoort deze zomer amper bereikbaar

4 mrt om 16:28 uur

Treinreizigers ervaren vanaf dit jaar tot aan 2030 meer overlast door spoorwerkzaamheden. ProRail verwacht dat…

Lees verder »
descriptionArtikel

NS toont rode cijfers, treinkaartjes duurder in 2025

27 feb om 12:35 uur

De jaarcijfers van NS laten geen positief beeld zien. In 2023 was het operationele verlies 191 miljoen euro.…

Lees verder »
descriptionArtikel

NS: Pittig jaar voor de boeg

26 jan om 08:48 uur

NS waarschuwt treinreizigers voor een 'pittig jaar', vanwege geplande werkzaamheden, vertragingen en…

Lees verder »
descriptionArtikel

Spoordijken misschien niet goed genoeg voor zwaardere en langere treinen

11 dec 2023

Er is meer onderzoek nodig naar de stabiliteit van spoordijken om zeker te weten dat deze grond het groeiende…

Lees verder »
descriptionArtikel

Onderzoek: ook inwoners Randstad zien Lelylijn wel zitten

2 okt 2023

Adviesbureau Decisio en onderzoeksbureau Populytics bevroegen 11.000 Nederlandse inwoners via een…

Lees verder »
flash_onNieuws

Vanaf 2025 sneller en vaker per trein naar Brussel

15 aug 2023

Het aantal intercity’s tussen Nederland en Brussel verdubbelt vanaf 2025, als de nieuwe hoofdrailnetconcessie…

Lees verder »