Ook GVB en Syntus gaan actuele ov-data leveren

donderdag 5 december 2013
timer 3 min

Directeur Stefan Hulman van 9292 rekent het als NDOV-loket niet tot zijn taak om EBS, GVB en Syntus achter de broek te zitten. Deze drie vervoerders leveren nog geen actuele data aan een van de twee NDOV-loketten; 9292 en OpenGeo. Daarmee reageert Hulman op kritiek van consortia die actuele ov-reisplanners bouwen. Door het ontbreken van data vallen er witte vlekken in de app’s die met hun actuele ov-reisplanners werken. Hulman erkent dat hij voor actuele reisadviezen van 9292 zoveel mogelijk actuele ov-data zou moeten verzamelen.

Nationale Data Openbaar Vervoer is een project van Rijk, provincies en stadsregio’s. Aanvankelijk zouden verschillende vervoerders via verschillende NDOV-loketten aan verschillende providers actuele ov-data leveren. Maar Hulman heeft met de vervoerders afgesproken dat zij hun ov-data alleen aan zijn shared service center leveren. Dat levert ze meteen weer door aan de beide NDOV-loketten van 9292 zelf en OpenGeo. Volgens Hulman werkt zo’n shared service center veel efficiënter: “Onze kosten zijn ongeveer anderhalve ton per jaar. Een redelijke inschatting zegt dan dat we voor de ov-sector een miljoen euro per jaar besparen.”

Creëert Hulman zo geen monopolie, want alle data lopen nu via zijn shared service center. En als dat eruit ligt, dan ligt ook het NDOV-loket van de Stichting OpenGeo eruit. Hulman: “Nee. Ruwe data hebben geen waarde. Want die zijn gratis en komen voor alle serviceproviders onder dezelfde omstandigheden beschikbaar, ook voor ons als 9292. Wij krijgen niets eerder of beter. Het shared service center is, net als de NDOV-loketten, een doos waar de data ingaan en onbewerkt weer uitgaan. Waardeontwikkeling of verrijking is niet aan de orde.”

EBS, GVB en Syntus bevestigen dat zij geen actuele ov-data leveren aan een NDOV-loket. “Dat is door onze vorige directeur zo besloten”, meldt Hans Boshuisen, manager Operationeel Planning van EBS. Hij heeft zijn hoop gevestigd op diens opvolger.

“Wij doen dit nu nog niet omdat onze focus altijd heeft gelegen op het bedienen van GOVI”, zegt het GVB. “GOVI levert een deel van deze data door aan OpenGeo.” GOVI staat voor Grenzeloze Openbaar Vervoerinformatie en is het project van ov-autoriteiten om infoschermen op straat en app’s op mobiele telefoons van actuele ov-data te voorzien. Het GVB is nu de stroom en kwaliteit van de data aan het verbeteren, vooral die van de metro. Ook kunnen de data straks naar meer dan één ontvanger. “Bij oplevering in het eerste kwartaal van 2014 bedienen we naast GOVI ook OpenGeo en 9292.”

Salesmanager Jan Smit van Syntus verwacht dat zijn bedrijf in januari of februari 2014 actuele data gaat leveren, alleen aan het shared service center van 9292.

 

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

De rol van cybersecurity in digitalisatie

14 okt om 14:13 uur
Nog te vaak denken mensen pas aan de (cyber)security aan het einde van een project. Het toepassen van ‘security-by…
Lees verder »

Reisgedrag blijft lastig voorspelbaar

12 okt om 15:38 uur
Al sinds het begin der ov-tijden is het voorspellen van reizigersstromen essentieel voor het aanbieden van goede…
Lees verder »

Hoe design bijdroeg aan R-net-succes

11 okt om 10:06 uur
  Ruim tien jaar geleden werd de basis gelegd voor de succesvolle productformule R-net. Tot 2028 sluiten steeds…
Lees verder »

Zeven op de tien reizigers weer in trein

3 sep om 09:54 uur
Nu in grote delen van het land de vakanties voorbij zijn, ziet NS dat zo’n zeventig procent van de reizigers weer…
Lees verder »

Over de verschillende belangen rond datastandaarden

2 sep om 10:35 uurtimer10 min
Rond de ontwikkeling van Mobility as a Service spelen datastandaarden een grote rol. Maar hoe verhouden de…
Lees verder »

Digitaal gemak kan ook een drempel zijn

27 aug om 09:31 uur
Op alle fronten wordt ons leven allengs digitaler - ook reizen met het ov regelen we veelal online. Een grote…
Lees verder »

Proef met servicemedewerkers op stations in Overijssel

11 aug om 15:19 uurtimer2 min
Keolis is gestart met een proef waarbij servicemedewerkers worden ingezet op de stations in Enschede, Hengelo en…
Lees verder »

Irias maakt data inzichtelijk met Ovit

6 jul om 11:47 uurtimer4 min
Data kunnen veel inzicht bieden. Maar hoe worden al die data nou eigenlijk overzichtelijk in kaart gebracht?…
Lees verder »