Opheffing stadsregio’s nu definitief

woensdag 17 december 2014
timer 3 min

De Eerste Kamer heeft gisteren, zoals verwacht, ingestemd met het opheffen van de zeven stadsregio’s. De regio’s Twente en Arnhem Nijmegen waren voorbereid.

Een meerderheid van VVD, PvdA en CDA in de Eerste Kamer stemde gisteren in met het voorstel van van minister Ronald Plasterk om de Wet Gemeenschappelijke Regeling Plus af te schaffen. Daarmee gaan de bevoegdheden voor het openbaar vervoer van drie stadsregio’s over naar twee metropoolregio’s (Amsterdam en Rotterdam-Den Haag) en van de overige vier stadsregio’s (Twente, Arnhem Nijmegen, Utrecht en Eindhoven) naar de provincies.

De afschaffing van de WGR-plus maakt een einde aan de verplichte samenwerking in zeven vervoerregio’s, later stadsregio’s, waartoe de regering in 1996 besloot om grootstedelijke problemen op te lossen. Daar zijn de stadsregio’s goed in geslaagd, bleek uit een evaluatie. Toch vond het kabinet een heldere bestuursstructuur van Rijk, provincie en gemeente belangrijker dan het handhaven van de goed functionerende maar ‘ondemocratische’ stadsregio.

Twee stadsregio’s buiten de Randstad, Twente en Arnhem Nijmegen, hadden zich al goed voorbereid op het besluit dat gisteren is genomen. Zij tonen zich tevreden met de deal die ze hebben gesloten met respectievelijk de provincies Overijssel en Gelderland. Eindhoven en Utrecht onderhandelen nog over de overgang van taken en personeel naar de provincies Noord-Brabant en Utrecht.

De mobiliteitstaken voor het regionale vervoer in de Stadsregio Arnhem Nijmegen gaan met ingang van 1 januari 2015 naar de provincie Gelderland. Omdat de stadsregio naast mobiliteit ook taken uitvoert op het gebied van economie, wonen en ruimtelijke ordening hebben de 20 deelnemende gemeenten zich gebogen over een nieuwe vorm van regionale samenwerking. In februari nemen ze een besluit over de oprichting van een gemeenschappelijk orgaan.

De Brede Doeluitkering van jaarlijks 80 miljoen euro en het personeel gaan over van de stadsregio naar de provincie Gelderland. De bestedingsafspraken die de stadsregio had gemaakt voor 2015 neemt de provincie over. Op 1 juli 2015 moet de transitie gereed zijn en wordt de stadsregio naar verwachting geliquideerd. Voor de reiziger verandert voorlopig niets.

Ook de provincie Overijssel en Regio Twente hebben de afgelopen maanden afspraken gemaakt over de overdracht van taken en personeel. Overijssel neemt alle verplichtingen over van de Regio Twente, waaronder de ov-concessie van Syntus in Twente. De verdeling van de ov-budgetten tussen West-Overijssel en Twente blijft tot 2021 ongewijzigd.

De mobiliteitmedewerkers van Regio Twente komen met ingang van 1 januari 2015 in dienst van de provincie Overijssel. De veertien wethouders verkeer en vervoer in Twente krijgen een adviserende rol in het provinciale vervoerbeleid in de regio. Ten slotte opent de provincie in het Twentehuis in Enschede ook nog een dependance met 20 flexplekken, die in februari feestelijk wordt geopend.

Lees ook: Stadsregio's zijn opheffing nabij en Documentaire over afscheid stadsregio's

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

Arriva mag drie treinen op hoofdrailnet rijden

16 sep om 14:50 uur
De Autoriteit Consument en Markt (ACM) geeft Arriva groen licht om drie nieuwe open access-treindiensten op het…
Lees verder »

Over de verschillende belangen rond datastandaarden

2 sep om 10:35 uurtimer10 min
Rond de ontwikkeling van Mobility as a Service spelen datastandaarden een grote rol. Maar hoe verhouden de…
Lees verder »

Bruno Bruins van HTM naar Keolis

31 aug om 12:55 uur
Bruno Bruins treedt per 1 september toe tot de Raad van Advies van Keolis. De oud-minister had op 31 augustus zijn…
Lees verder »

VRA: transitie door in Zaanstreek-Waterland

30 jul om 09:32 uur
De Vervoerregio Amsterdam heeft tijdens de coronacrisis niet stil gezeten, blikt voorzitter Egbert de Vries…
Lees verder »

Christel Mourik gaat MRDH leiden

19 jul om 11:13 uurtimer2 min
Christel Mourik, de huidige directeur ov van de Metropoolregio Rotterdam-Den Haag (MRDH), wordt per 1 september…
Lees verder »

Wilko Mol nieuwe CEO vervoerbedrijf EBS

7 jul om 09:53 uurtimer2 min
Wilko Mol vertrekt bij het OV-bureau Groningen Drenthe en volgt Wim Kurver op als CEO bij vervoerder EBS.
Lees verder »

Rijk steunt ov-sector tot september 2022

25 jun om 16:20 uurtimer3 min
De Rijksoverheid verlengt de financiële compensatie aan ov-bedrijven tot september 2022. Dankzij verlenging van de…
Lees verder »

Ov-sector positief gestemd richting 2040

18 jun om 10:33 uurtimer7 min
Ondanks dat het ov in bange tijden verkeert, zien verschillende Tweede Kamerleden en ov-experts de toekomst met…
Lees verder »