Over uurtje Randstad is iedereen het eens

vrijdag 10 februari 2017
timer 3 min

Hoe houden we Nederland in de toekomst bereikbaar, leefbaar en concurrerend? Het was de kernvraag tijdens een debat in het Haags Openbaar Vervoermuseum over de toekomst van het ov.

Het debat was georganiseerd door de jongerenverenigingen van GVB, HTM, RET en NS. Aanleiding was, behalve de naderende verkiezingen, het investeringsplan van de vier bedrijven plus Qbuzz van afgelopen zomer. Een pleidooi voor duurzaam en flexibel openbaar vervoer, waarmee de reiziger in de Randstad binnen een uur zijn bestemming kan bereiken. Om dat mogelijk te maken zijn jaarlijks investeringen van minstens een miljard euro extra nodig.

Gefragmenteerd
Zoveel debat was daar niet eens over, al lieten de aanwezige (adspirant-)Kamerleden zich niet tot financiële toezeggingen verleiden. Dat er veel moet gebeuren om de Randstad de komende decennia bereikbaar te houden was en is voor iedereen duidelijk. Ook is er overeenstemming over dat de gefragmenteerde manier waarop nu naar mobiliteit wordt gekeken niet erg effectief is.

Meerdere deelnemers aan het debat pleitten ervoor om niet langer alleen naar mobiliteit te kijken, maar te komen tot één bereikbaarheidsfonds en liefst ook tot één minister die over bereikbaarheid, planologie en ruimtelijke ordening gaat. Alleen zo is te voorkomen dat er nog steeds woningbouwlocaties worden ontwikkeld die slecht op het ov zijn aangesloten.

Centrale aansturing
Wat ook helpt is een centralere aansturing van het ov, zoals dat in de Londense regio gebeurt door Transport for London en in het Ruhrgebied door het Verkehrsverbund Rhein-Ruhr. RET-directeur Pedro Peters: "Het veranderen van bestuurlijke structuren in Nederland is het moeilijkste wat er is, maar voor lightrailverbindingen die regiogrenzen overschrijden is meer centrale aansturing. Dat is veel belangrijker dan geld, er is geld zat."

NS wil light rail
Verrassend was dat ook NS-directeur Roger van Boxtel bekeerd is tot light rail, terwijl NS van oudsher toch een klassiek heavyrailbedrijf is. "We moeten in de Randstad onmiddellijk light rail aanleggen. Anders hebben we binnen een paar jaar infarcten op de weg én op de rail. We zijn eigenlijk al te laat. Als we nu beginnen duurt het nog tien jaar voor er iets ligt." Het grote voorbeeld is voor Van Boxtel Parijs, waar momenteel voor zo’n 35 miljard euro wordt geïnvesteerd in metro- en lightraillijnen rond de stad.

Vervoerders weggevaagd?
De vraag is ondertussen hoe de mobiliteit er over vijftien tot twintig jaar uitziet, met alle vormen van smart mobility die boven de markt hangen. Misschien zijn de huidige ov-bedrijven tegen die tijd weggevaagd door nu nog onbekende start ups, suggereerde iemand in de zaal. GVB-directeur Alexandra van Huffelen gelooft dat niet zo. "Waarom zouden we als GVB geen driverless cars gaan exploiteren? Dat is tenslotte ook een vorm van mobiliteit."

Weg met concessies
Om dat mogelijk te maken moet de huidige, strakke concessiesystematiek veranderen. Concessies van tien of vijftien jaar zijn alleen nog mogelijk wanneer niet alle punten en komma’s worden vastgelegd, maar wanneer de vervoerbedrijven ruimte krijgen om te innoveren. Een puur functionele concessie dus, waarin de bedrijven een zekere vrijheid krijgen om zelf te bepalen op welke manier ze in de gevraagde mobiliteit voorzien, per tram, bus, deeltaxi of – wie weet – zelfsturende voertuigen. Essentieel daarvoor is ontschotting van de verschillende budgetten die er nu zijn voor openbaar vervoer, scholierenvervoer en WMO-vervoer.

De Kamerleden hielden hun kruit droog, maar lieten zich door de zaal één concrete toezegging ontlokken: het eerste debat met de nieuwe minister van IenM moet een integraal bereikbaarheidsdebat worden en niet verzanden in de gebruikelijke discussies over het aanpakken van een knelpunt hier en een knelpunt daar. We gaan het zien.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Transdev eerste ov-bedrijf op hoogste trede Prestatieladder Socialer Ondernemen

23 apr om 14:24 uur

Transdev heet de hoogste trede van de Prestatieladder Socialer Ondernemen (PSO bereikt. Het bedrijf is het…

Lees verder »
descriptionArtikel

Bijna 100 miljoen voor elektrische treinen van en naar Zutphen en Hardenberg

16 apr om 15:36 uur

Tussen Almelo en Hardenberg en tussen Zutphen en Oldenzaal rijden nu nog dieseltreinen, maar daar lijkt…

Lees verder »
descriptionArtikel

Dit zijn de vakmensen van het ov

12 apr om 14:23 uur

In OV-Magazine 1/2019 presenteerde Marc Maartens de ‘vakmannen van het ov’. Nu de (vak)wereld enorm veranderd…

Lees verder »
descriptionArtikel

Amsterdamse kinderen weer gratis met de bus

12 apr om 11:01 uur

Kinderen van vier tot en met elf jaar kunnen tussen 20 juli 2024 en 5 januari 2025 weer gratis reizen met de…

Lees verder »
descriptionArtikel

VDL neemt bustak Van Hool over

9 apr om 08:53 uur

VDL Groep neemt de bus- en touringcarafdeling van het failliet verklaarde Van Hool over. Het Duitse Schmitz…

Lees verder »
descriptionArtikel

'Wees adaptief bij publieke mobiliteit’

5 apr om 09:45 uur

Dat het openbaar vervoer waarde heeft, zullen weinigen betwisten. De vraag is waar je voor het bepalen van die…

Lees verder »
descriptionArtikel

Geen vervolging treinongeval Voorschoten

2 apr om 16:56 uur

Het OM gaat niet over tot vervolging vanwege het treinongeval bij Voorschoten in april 2023. Onderzoek wijst…

Lees verder »
descriptionArtikel

Schiphol in gesprek met NS en ProRail

21 mrt om 14:56 uur

Schiphol wil met NS en ProRail in gesprek over de verstoring rondom de luchthaven. De luchthaven wil de recente…

Lees verder »