Overijssels Blauwnet: een keer inchecken

donderdag 19 oktober 2017
timer 2 min

Single check-in/check-out gaat definitief door op de Overijsselse regionale spoorlijnen. Vanaf 10 december rijden de treinen onder de verzamelnaam Blauwnet. Reizigers die overstappen van Keolis- op Arriva-treinen, hoeven niet meer uit- en weer in te checken. NS is welwillend om mee te doen, maar wacht de proef met de Valleilijn af.

Met de ingang van de nieuwe concessie, uitgevoerd door Keolis (voorheen Syntus), worden drie vervoerders actief op het spoor in Overijssel. “Dat maakt het er voor de reiziger niet makkelijker op en zorgt ook voor oponthoud in de spits”, erkent gedeputeerde Bert Boerman van de provincie Overijssel.

De OV-chipkaartpoortjes, -palen en de treinen van de regionale vervoerders Keolis en Arriva krijgen allemaal de blauwe provinciale ov-huisstijl, de kleur waarin de Vechtdallijnen (Zwolle–Emmen en Almelo–Hardenberg) al zijn uitgevoerd. Ook de treinen op de lijn Zutphen–Hengelo–Oldenzaal krijgen de blauwe huisstijl als vervanging van het rood dat nog een erfenis is van de concessie Twente. Het opstaptarief op de regionale lijnen (ook die naar Drenthe en Gelderland) vervalt.

Lees ook: Een keer in- en uitchecken op Overijsselse spoorlijnen

Terwijl de regionale spoorlijnen in Overijssel vlotjes lijken samen te werken, gaat het op de Valleilijn in Gelderland nog niet zo rap. Daar doen NS en Connexxion sinds maart dit jaar proeven met verschillende betaalmethoden, om single check-in/check-out kans van slagen te geven.

Gedeputeerde Boerman van de provincie Overijssel ziet dat project met belangstelling tegemoet. "Die resultaten kunnen we hopelijk gebruiken om NS en regionale lijnen in Gelderland ook te betrekken in Blauwnet."

Want NS is zeker welwillend om mee te doen, benadrukt hij, maar er liggen nog een aantal juridische en praktische bezwaren. "Zij hebben meer lijnen, meer data en meer producten. Dus dat heeft nogal wat voeten in de aarde. De ACM vindt daar ook de nodige dingen van."

Op een van die bezwaren stuitte de Valleilijn aanvankelijk ook: de vervoerders Connexxion en NS mochten geen bedrijfsgegevens uitwisselen van de Autoriteit Consument en Markt (ACM). "Nu zit Translink daartussen en mag het wel", licht Herman de Gooijer van Connexxion toe.

Bovendien, legt De Gooijer uit, is de provincie Overijssel opbrengstverantwoordelijke voor de regionale vervoerders in Overijssel. "Op de Valleilijn zijn wij de enige regionale vervoerder en is de provincie Gelderland niet financieel verantwoordelijk.”

 

Idee is goed, het gevolg niet. Meer bedrijven gaan dit elders zo doen. Nu komt er een lappendeken in Nederland van wel/niet samenwerkende vervoersbedrijven. Niet duidelijk voor de klant. De klant moet centraal staan: inchecken bij het begin van de reis, uitchecken aan het eind. De afrekening tussen de vervoerders moet op de achtergrond plaatsvinden.

Sterker: het zelfde moet gelden voor het vervoersmiddel zelf. Wat is tegenwoordig het verschil tussen een sprinter, sneltram of metro? Denk als klant!

Henk, heb je uberhaupt het artikel gelezen? Het wordt juist een lappendeken minder.. In plaats van drie incheckpalen op station Zwolle houd je er nu twee. Zowel Keolis als Arriva werken nu met één paal, enkel de NS heeft nog eigen palen.

@PERER
Uiteraard heb ik het gelezen. In andere woorden: de oplossing uit het artikel gaat mij niet ver genoeg. Eén in-/uitcheckpaal zou de norm moeten zijn.

Ter aanvulling: een halfzachte tussenoplossing als deze (goed bedoeld) vermindert de prikkel om het probleem in het geheel aan te pakken.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

Arriva mag op hoofdrailnet gaan rijden

16 sep om 14:50 uur
De Autoriteit Consument en Markt (ACM) geeft Arriva groen licht om drie nieuwe open access-treindiensten op het…
Lees verder »

Over de verschillende belangen rond datastandaarden

2 sep om 10:35 uurtimer10 min
Rond de ontwikkeling van Mobility as a Service spelen datastandaarden een grote rol. Maar hoe verhouden de…
Lees verder »

Bruno Bruins van HTM naar Keolis

31 aug om 12:55 uur
Bruno Bruins treedt per 1 september toe tot de Raad van Advies van Keolis. De oud-minister had op 31 augustus zijn…
Lees verder »

VRA: transitie door in Zaanstreek-Waterland

30 jul om 09:32 uur
De Vervoerregio Amsterdam heeft tijdens de coronacrisis niet stil gezeten, blikt voorzitter Egbert de Vries…
Lees verder »

Christel Mourik gaat MRDH leiden

19 jul om 11:13 uurtimer2 min
Christel Mourik, de huidige directeur ov van de Metropoolregio Rotterdam-Den Haag (MRDH), wordt per 1 september…
Lees verder »

Wilko Mol nieuwe CEO vervoerbedrijf EBS

7 jul om 09:53 uurtimer2 min
Wilko Mol vertrekt bij het OV-bureau Groningen Drenthe en volgt Wim Kurver op als CEO bij vervoerder EBS.
Lees verder »

Rijk steunt ov-sector tot september 2022

25 jun om 16:20 uurtimer3 min
De Rijksoverheid verlengt de financiële compensatie aan ov-bedrijven tot september 2022. Dankzij verlenging van de…
Lees verder »

Ov-sector positief gestemd richting 2040

18 jun om 10:33 uurtimer7 min
Ondanks dat het ov in bange tijden verkeert, zien verschillende Tweede Kamerleden en ov-experts de toekomst met…
Lees verder »