Overslaan stations een derde toegenomen

woensdag 3 december 2014
timer 2 min

Het aantal keren dat NS in 2013 een station oversloeg is met ruim een derde toegenomen in vergelijking met 2012. Dat blijkt uit cijfers van IenM en Rover.

Staatssecretaris Wilma Mansveld van IenM maakte gisteren bekend dat NS in 2013 om vertragingen in te lopen 3395 keer een station heeft overgeslagen. Dat is ruim 36 procent meer dan in 2012, toen NS volgens Rover 2488 keer een station voorbijreed. In 2011 gebeurde dat 2478 keer en in 2010 2281 keer.

Meest gedupeerd waren de reizigers die wilden uitstappen op station Arnhem Zuid (412 keer gepasseerd), Elst (412 keer) en Nijmegen Lent (411 keer). Op de vierde plaats van overgeslagen stations staat Utrecht Overvecht, dat NS 145 keer links liet liggen. Daarop volgen met ongeveer 80 keer gepasseerd in 2013 de stations Weesp, Gouda, Rotterdam Blaak en Hilversum Sportpark.

Bron: RTL Nieuws

Nijmegen Lent, Elst en Arnhem Zuid hebben de pech dat ze aan de IJssellijn Roosendaal–Zwolle liggen, met een groot aantal kruisingen en enkelsporige baanvakken. Inmiddels heeft ProRail een keervoorziening aangelegd bij station Wijchen. Daardoor kan NS vanaf volgend jaar december elk kwartier een Sprinter laten rijden tussen Arnhem en Wijchen. De Intercity stopt dan niet meer op de drie stations tussen Nijmegen en Arnhem. Overigens vindt de VVD dat Mansveld ervoor moet zorgen dat het overslaan van deze stations in het voorjaar al niet meer gebeurt.

Dat station Utrecht Overvecht relatief vaak wordt gepasseerd komt doordat anders de punctualiteit op het hoofdrailnet in gevaar komt. Bovendien is er op station Utrecht Centraal weinig tijd voor de treinen om te keren. Dat wordt beter na het herstructureren van de wissels rond Utrecht. Vanaf december volgend jaar moet er verbetering optreden.

Reizigers in de trein zullen eerder worden geïnformeerd in de trein, belooft Mansveld. Behalve omroepen dat een station zal worden overgeslagen, zal NS op het beeldscherm in de trein het betreffende station niet meer laten zien.

Begin 2015 stuurt de staatssecretaris het overzicht van overgeslagen stations in 2014 naar de Kamer.

NS-woordvoerder Eric Trinthamer over het overslaan van station tegenover Omroep Gelderland:

https://soundcloud.com/omroepgld/woordvoerder-ns

Mooi gebruik gemaakt van diverse tools, goed gedaan. Ook opvallend dat stations als Den Bosch en Leiden en Rotterdam Centraal een enkele keer voorbij wordt gereden. Rotterdam Centraal slechts 1x, maar ik kan mij er weinig bij voorstellen dat zulke grote stations voorbij worden gereden. Je kan er ook nauwelijks vergeten te stoppen, dat natuurlijk ook soms gebeurd (geen idee of die treinen ook inbegrepen zijn).

Heeft er ook mee te maken dat bij enkele stations men wegens omstandigheden, of miscalculatie op een middenspoor beland is, zoals bv een paar keer bij Haarlem. Waardoor je daar dus niet kunt uitstappen.
Het is ook meerdere keren voorgekomen dat een trein te lang was, of vanuit een wissel aan de achterzijde niet helemaal het perron raakte, waardoor, als daar bv mensen met een kinderwagen of vouwfiets moeten uitstappen, een probleem van 1 meter nog wat hoogte hebben bij uitstappen.

Ik heb 1 keer gehad 1 of 2 jaar geleden, dat Rotterdam Alexander voorbij gereden werd, maar dat had dan weer met een technisch mankement te maken. Ik meen dat ie nl niet meer weg kon rijden als ie stopte en daarom maar helemaal naar Rotterdam (z'n eindpunt) reed om daar dan maar kapot te staan.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

Lokale community verfraait station Deurne

2 jul om 08:23 uurtimer7 min
Wie Deurne binnenrijdt per trein wordt begroet door een metersgrote muurschildering. Het is de verdienste van…
Lees verder »

Station Assen in race voor architectuuraward

8 jun om 13:57 uurtimer1 min
Het treinstation van Assen is genomineerd voor de ‘Beste Gebouw van het Jaar’-award. In totaal zijn twaalf…
Lees verder »

NS-app toont lege P+R-plekken 19 stations

3 mei om 13:48 uurtimer2 min
De app en website van NS sinds 30 april op negentien treinstations of er nog parkeerplekken vrij zijn op de P+R-…
Lees verder »

Overstappunt stadsrand verbindt auto en ov

23 feb om 09:40 uurtimer3 min
Het ov wordt in meer steden een sterker middel voor de bereikbaarheid van de binnenstad. Als gevolg van de…
Lees verder »

Meer treinruimte op A'dam CS in 2030

27 jan om 16:03 uurtimer3 min
Op Amsterdam Centraal moet vanaf 2030 vanuit alle windrichtingen minimaal elke tien minuten een trein van en naar…
Lees verder »

Het recept voor regie

15 dec 2020 timer4 min
Zaterdag krijg je de schoonfamilie te eten en je moet koken. Na de uitgebreide kerstdiners, lunches en borrels bij…
Lees verder »

Perronbank van 130 meter krijgt opfrisser

14 dec 2020 timer1 min
De langste bank ter wereld voor treinreizigers op een perron is vernieuwd: de unieke bank met een lengte van maar…
Lees verder »

MIRT focust op aanpak stationsgebieden

27 nov 2020 timer4 min
De komende jaren gaan veel stationsgebieden op de schop, om er ov-knooppunten van te maken die zijn voorbereid op…
Lees verder »