Planner wordt slimmer van gebruikersdata

vrijdag 22 december 2017
timer 3 min

Wat begon als een app waar weinig mensen echt tevreden over waren, is uitgegroeid tot een van de beste reisplanners van Nederland. Maar NS wil meer. Een persoonlijke reisassistent waarvoor de data van reizigers nodig zijn. "Als je je data deelt kunnen we je optimaal helpen." 

De kraamkamer van de steeds groter wordende lijst nieuwe functies in de NS Xtra Reisplanner zit op de eerste verdieping van het NS-kantoor tussen spoor 4 en 5 op Utrecht Centraal. In een hipsterachtige ruimte wordt code geklopt, getest, bijgeschaafd en, als alles klopt, uitgebracht. Het is een klein team, zeven man – ‘nee, geen vrouwen helaas’ – onder leiding van de Amsterdamse oud-politieman Piet Middelkoop (62). “We zijn geen sekte, maar we kennen elkaar van haver tot gort”, zo omschrijft Middelkoop zijn team. Het eerste product dat ze opleverden? Het virtuele blauwe klapperbord: “In anderhalve week gemaakt.”

Een half jaar bewijzen 
De reisplanner is zijn kindje. In 2009 werd de eerste versie op de markt gebracht, nog gebouwd door een externe partij. Dat was geen succes. “Dus hebben we hem intern gehaald”, aldus Middelkoop. De online strategie van NS wierp z’n vruchten af, maar dat had een ongunstig bijeffect. “Iedereen wilde wat van de internetafdeling. Er waren simpelweg te veel prioriteiten. In 2011 ben ik naar m’n baas gestapt. Ik wilde een zak met geld, een groep met mensen en een half jaar om me te bewijzen. Anders zou ik vertrekken.” Middelkoop zit er nog steeds.

Lees ook: M-Lab breidt uit met Innovatiestudio

Arend 
Inmiddels is NS Xtra aan versie 5.0 toegekomen, codenaam Arend. De eerste letter van het alfabet, aangezien deze versie een nieuw begin markeert, en niet toevallig de naam van de eerste locomotief die in Nederland reed. Middelkoop: “We wilden hem eerst Albatros dopen, maar dat bleek de bijnaam van de Fyra. Vonden we toch niet zo’n goed idee.” De ambities met de compleet opnieuw opgebouwde planner zijn niet gering. Middelkoop en zijn team willen de beste reisplanner van Nederland neerzetten, ook voor andere vervoerwijzen. Zo laat de planner nu ook de actuele busposities op de kaart zien en zijn voor- en natransport (ov, lopen, fietsen of auto) apart te definiëren. Bovendien slaat de app voorkeuren op op basis van eerder gemaakte keuzes.

Vertrouwen 
Maar Middelkoop wil een stapje verder. “Reizigersdata hebben we nu nog niet.” Die wil NS in versie B – of het nu Buffel of Bison wordt – wel graag om een beter product aan te bieden. “We willen de reisplanner maken tot een persoonlijke reisassistent die je de hele reis begeleidt”, aldus Middelkoop. Maar daarvoor is wel nodig dat je als reiziger inlogt en je reishistorie deelt. “We zitten echt te wachten totdat die klant kan inloggen.” Maar wat als mensen dat niet willen? Middelkoop kan het zich bijna niet voorstellen. “Het is een kwestie van vertrouwen. Het is het een of het ander: als je je data deelt, kunnen we je optimaal helpen.”

Innovatietrein 
Sinds kort is het M-Lab met een aantal vierkante meters uitgebreid. De nieuwe Innovatiestudio richt zich op zogeheten proof of concepts. In het eerste kwartaal van 2018 moet er een speciale Innovatietrein op het spoor verschijnen waarin de concepten in de praktijk worden getest. “Denk daarbij aan beacons bij de Railcatering, zodat je kan zien waar de verkoper van drankjes en snacks is, of de mogelijkheid om te chatten met je medereizigers of met de hoofdconducteur.” Alle concepten uit de koker van het Innovatielab zijn op de ‘9+-ervaring’ gericht. Deze zitten in de top van de zogenaamde klantwensenpiramide (zie pagina 38), die gericht zijn op beleving.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

De rol van cybersecurity in digitalisatie

14 okt om 14:13 uur
Nog te vaak denken mensen pas aan de (cyber)security aan het einde van een project. Het toepassen van ‘security-by…
Lees verder »

Reisgedrag blijft lastig voorspelbaar

12 okt om 15:38 uur
Al sinds het begin der ov-tijden is het voorspellen van reizigersstromen essentieel voor het aanbieden van goede…
Lees verder »

Hoe design bijdroeg aan R-net-succes

11 okt om 10:06 uur
  Ruim tien jaar geleden werd de basis gelegd voor de succesvolle productformule R-net. Tot 2028 sluiten steeds…
Lees verder »

Zeven op de tien reizigers weer in trein

3 sep om 09:54 uur
Nu in grote delen van het land de vakanties voorbij zijn, ziet NS dat zo’n zeventig procent van de reizigers weer…
Lees verder »

Over de verschillende belangen rond datastandaarden

2 sep om 10:35 uurtimer10 min
Rond de ontwikkeling van Mobility as a Service spelen datastandaarden een grote rol. Maar hoe verhouden de…
Lees verder »

Digitaal gemak kan ook een drempel zijn

27 aug om 09:31 uur
Op alle fronten wordt ons leven allengs digitaler - ook reizen met het ov regelen we veelal online. Een grote…
Lees verder »

Proef met servicemedewerkers op stations in Overijssel

11 aug om 15:19 uurtimer2 min
Keolis is gestart met een proef waarbij servicemedewerkers worden ingezet op de stations in Enschede, Hengelo en…
Lees verder »

Irias maakt data inzichtelijk met Ovit

6 jul om 11:47 uurtimer4 min
Data kunnen veel inzicht bieden. Maar hoe worden al die data nou eigenlijk overzichtelijk in kaart gebracht?…
Lees verder »