Qbuzz nog 10 jaar in Groningen en Drenthe

vrijdag 13 juli 2018
timer 2 min

Qbuzz blijft tot 2029 de busvervoerder in Groningen en Drenthe. Het bedrijf belooft een sterke kwaliteitsverbetering, onder meer door schoner en slimmer te rijden en de reiziger meer te ontzorgen. Het bedrijf wil bij de start van de concessie 90 procent minder CO2-uitstoot realiseren.

OV-bureau Groningen Drenthe maakte op 12 juli bekend dat Qbuzz de concessie GD 2020 heeft gewonnen, die start op 15 december 2019 voor een periode van tien jaar. In totaal hadden drie vervoerders zich ingeschreven.

In het programma van eisen stelde het OV-bureau al dat de stadsdiensten in Emmen, Groningen en Assen grotendeels elektrisch moeten rijden. Qbuzz bood meer kwaliteit dan werd gevraagd, vertelt Fleur Gräper-Van Koolwijk, voorzitter van het OV-bureau Groningen Drenthe.

Duurzamer
Nieuwe, elektrische bussen moeten bijdragen aan emissievrij vervoer. Ook worden 22 waterstofbussen ingezet. Dit moet leiden tot 90 procent minder CO2-uitstoot. Daar waar de bussen niet vervangen worden door elektrische varianten, wordt de brandstof Hydrotreated Vegetable Oil (HVO) gebruikt. Dit is een vorm van biodiesel.

Reiziger ontzorgen
Verder wil Qbuzz de reiziger meer ontzorgen. De chauffeur krijgt een tablet waarmee hij de reiziger van actuele informatie kan voorzien. Ook kan de reiziger online een ticket kopen, dat digitaal kan worden gescand.

Innoveren
Ten slotte wil Qbuzz meer doen met data. Door dataverzameling en -analyse wil de vervoerder de dienstverlening snel en actueel kunnen bijsturen. De informatie wordt vervolgens als open data beschikbaar gesteld aan bijvoorbeeld studenten en app-bouwers.

Bezwaartermijn
De gunning is nog niet onherroepelijk, omdat nog een bezwaartermijn van 6 weken geldt voordat de gunning definitief wordt. Pas daarna wil vervoerder Qbuzz inhoudelijk op het aanbod ingaan.

Alles beter dan een terugkeer van Arriva die in de periode voor Qbuzz het OV aardig kapot had gemaakt met zijn lage frequenties en opheffen van lijnen.

Hallo Duitseleeuw daar ben ik helemaal met je mee eens, ik hoop dat Qbuzz het hele provincie Friesland, waar ik vandaan kom, ook overneemt van Arriva.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
Qbuzz nog 10 jaar in Groningen en Drenthe

Nederland 2014 Groningen Centrum Groningen omgeving Grote markt. Q-link is een HOV-systeem, ter vervanging van de tram die er niet kwam. Q Link verbindt verschillende P+R-terreinen die als een schil om Groningen liggen met de stad en de belangrijkste locaties (UMCG, Universiteit Zernike, Euroborg, Hoofdstation en Grote Markt). Het gaat om vier lijnen (blauw (3), lichtblauw 4), paars (5) en oranje(15)). Qbuzz rijdt al het busvervoer in Groningen en Drenthe. COPYRIGHT Chris Pennarts Blokland 82 3417 MR Montfoort The Netherlands+31653309747 info@chrispennarts.nl www.chrispennarts.nl. © Chris Pennarts

Meer artikelen met dit thema

RET zet voorlopig minder metro's in

13 sep om 14:37 uur
De RET rijdt sinds 13 september met een versoberde metrodienstregeling, omdat de Rotterdamse vervoerder kampt met…
Lees verder »

Bruno Bruins van HTM naar Keolis

31 aug om 12:55 uur
Bruno Bruins treedt per 1 september toe tot de Raad van Advies van Keolis. De oud-minister had op 31 augustus zijn…
Lees verder »

Leeuwarden sprint weer door naar Zwolle

26 aug om 14:47 uur
De Friese Sprinter vanuit Leeuwarden gaat vanaf 6 september twee keer per uur rechtstreeks naar Zwolle rijden.…
Lees verder »

IJssel-Vecht kost Keolis 2,9 miljoen

24 aug om 13:50 uur
Busvervoerder Keolis moet de provincies Overijssel, Gelderland en Flevoland een schadevergoeding van 2,9 miljoen…
Lees verder »

Twee nieuwe spitslijnen voor het Gooi

23 aug om 15:20 uur
Transdev Nederland rijdt per 23 augustus met twee nieuwe spitslijnen in de concessie Gooi- en Vechtstreek. Buslijn…
Lees verder »

‘De nieuwe infrastandaard is digitaal’

23 aug om 10:33 uur
Veel oude infrastructuur piept, kraakt en is nodig aan vervanging toe. De nieuwe standaard is ‘slim’ voor zowel…
Lees verder »

2020: meer dan een halvering van het aantal in- en uitstappers op stations

11 aug om 15:22 uurtimer3 min
Traditioneel maakt NS in de zomerperiode het aantal in- en uitstappers per station bekend voor een gemiddelde…
Lees verder »

Transdev financiert ZE-bussen via ING Lease

23 jul om 10:49 uurtimer3 min
Dankzij een innovatief financieringsmodel, kan Transdev de gehele busvloot van 59 stuks in de concessie Gooi- en…
Lees verder »