Rechtstreekse trein Zwolle-Münster stap dichterbij

vrijdag 2 september 2022

Het Nederlands-Duitse samenwerkingsverband EuregioRail gaat een nieuwe fase in. De partners Euregio, provincie Overijssel en Zweckverband Nahverkehr Westfalen-Lippe maakten op 1 september bekend de samenwerking voort te zetten, nu de INTERREG-financiering per 30 september afloopt.

De komst van een rechtstreekse trein tussen Zwolle en Münster is al jarenlang een wens aan zowel Nederlandse als Duitse zijde. De afgelopen twee jaar onderzocht het samenwerkingsverband EUREGIO in het project EuregioRail, dat in 2018 werd gestart, de haalbaarheid van een doorgaande treinverbinding tussen de steden. Ook werd de haalbaarheid van Hengelo – Dortmund onderzocht. Dit leidde tot een spoorboekje richting toekomst.

Continuïteit

Het enige probleem: de Interreg-subsidie liep af en daarmee was de continuïteit van het samenwerkingsverband in gevaar. Maar regionale bestuurders van meerdere bestuurslagen langs de corridor Zwolle-Twente-Münster zien de potentie van EuregioRail en willen meer ruimtelijk economische samenwerking.

Daarom zetten zij de samenwerking voort en gaan samen optrekken om de benodigde financiering te krijgen. De provincie Overijssel, de Euregio, de regio's Zwolle en Twente, de Bezirksregierung Münster, de IHK Nordwestfalen en de steden Zwolle, Enschede en Münster willen ook een gezamenlijk ruimtelijk economisch beleid gaan voeren voor de as Zwolle-Twente-Münster.

Doorgetrokken spoorlijnen

De partners streven naar oplevering van een rechtstreekse, elektrische dubbelsporige grensoverschrijdende treinverbinding tussen Zwolle en Münster en Hengelo en Dortmund in 2032. Het streefbeeld in 2040 is twee rechtstreekse verbindingen per uur tussen Zwolle en Münster en één rechtstreekse verbinding tussen Dortmund en Hengelo.

De eerste lijn vereist wel elektrificatie op het tracé Münster – Enschede, waarbij het nog maar de vraag wie het stuk tussen Enschede en de Duitse grens voor zijn rekening neemt. Ook moet er een spanningssluis gebouwd worden, waarlangs de locomotief van de Duitse bovenleidingspanning (15.000 Volt wisselspanning) kan overschakelen op het Nederlandse systeem (1500 Volt gelijkspanning).

Zwolle-Münster leent zich prima voor exploitatie met treinstellen, dus waarom alleen een locomotief noemen bij de spanningssluis?

Ik juich deze verbeterde relatie toe doch ik blijf het hevig betreuren toen met de elektrificatiewerkzaamheden Zwolle - Wierden dat niet in een keer goed gedaan werd om deze dubbelsporig te maken ; dat zou ook een uitstekende mogelijkheid geweest zijnomtrent de verbinding met Berlijn via Flevoland

Steeds opnieuw komt hetzelfde probleem naar boven: de ontwerpschetsen zijn veel te duur. Dit is een uitermate hardnekkig adviseringsprobleem. Het wordt veroorzaakt doordat de spooradviseurs politieke en systeemtechnische wensbeelden ipv klant/markt-wensen centraal stellen. Dan kom je altijd uit op veel te dure ontwerpen - en moet het Rijk maar weer ff stevig bijpassen. Daarna volgt het tactische loven & bieden & handjeklap, en blijft er een uitgekleed annorexiaproject over - met garantie op reizigersellende & kostenoverschrijdingen. Zo gaat dit nu al decennia - met de heropening als een van de zeldzame uitzonderingen op dit hardnekkige bestuurlijke falen.

@kees boer : het antwoord is simpel. Omdat de geldbomen niet tot in de hemel groeien !
De gedachte om de Berlijntrein door Heino-Raalte-Nijverdal te laten rijden is sowieso een idiote: het is zo ongeveer de grootste omweg die denkbaar is, plus de grootste congestieproblematiek (Flevolijn is nu al mudvol), negatieve impact ountualiteit regiotreinen én een negatieve vervoerskundige waarde (minder klantpotentieel dan Amf of Ah & langere reistijd).
Railhobbyisten en professionele beleidsdromers staren zich technisch blind op de 200 km/u van de Hanzelijn. Ga maar es echt rekenen.

De oliedomme vergissing die bij Zwolle-Wierden werd begaan vonden we op de Maaslijn ook terug. Bij dit soort situaties moet je eerst richten op algehele verdubbeling en dan pas op electrificatie. Bij de Maaslijn is de apoorlijn in een strak pak gegoten met verdubbelingen waar ze nu nodig zijn. Straks blijkt dat de vervoersvraag stijgt en het aanbod niet toereikend is, of er ontstaan grotere vertragingen, waarbij door gebrek aan uitwijkmogelijkheden het daar aanschuifelen en op tegenliggers wachten geblazen wordt met als dieptepunt dat er alsnog verdubbeld moet gaan worden (en dat is bij eenmaal geëlektrificeerde lijnen automatisch stukken duurder!). Nu de accutrein. waterstoftrein en snelladen op tussenstations of knooppunten in opmars is, is de noodzaak tot electrificatie veel kleiner geworden.

Niet via Zwolle voor de Berlijntrein:
- Route is langer en daardoor niet de snelste
- Amersfoort is een belangrijk station voor de Berlijntrein. Tevens missen we een versnelling van Twente-Utrecht en verder. Via Zwolle is alleen voor de richting Amsterdam interessant.
- Drukte op traject Hengelo-Wierden wordt niet opgelost, eerder groter, omdat er nu 2 snelle treinen per uur Zwolle-Enschede komen.
- Ambitie: In Duitsland hebben ze voor het traject Ams-Ber treinen gekocht met Vmax=230. Er zijn plannen voor treinen Vmax=300. In Nederland moeten we ook minimaal 250 km/u gaan rijden.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Bijna 100 miljoen voor elektrische treinen van en naar Zutphen en Hardenberg

16 apr om 15:36 uur

Tussen Almelo en Hardenberg en tussen Zutphen en Oldenzaal rijden nu nog dieseltreinen, maar daar lijkt…

Lees verder »
descriptionArtikel

Idee voor meer sociale interactie wint wedstrijd van Rover en NS

8 apr om 14:46 uur

Rover organiseerde de wedstrijd Reizigerscadeau in samenwerking met NS om iets te doen voor treinreizigers,…

Lees verder »
descriptionArtikel

NS en ProRail onder verscherpt toezicht gesteld

4 apr om 13:28 uur

NS en ProRail komen onder verscherpt toezicht. Reizigersorganisatie Rover riep hier eerder al toe op en nu…

Lees verder »
descriptionArtikel

Geen vervolging treinongeval Voorschoten

2 apr om 16:56 uur

Het OM gaat niet over tot vervolging vanwege het treinongeval bij Voorschoten in april 2023. Onderzoek wijst…

Lees verder »
descriptionArtikel

Schiphol in gesprek met NS en ProRail

21 mrt om 14:56 uur

Schiphol wil met NS en ProRail in gesprek over de verstoring rondom de luchthaven. De luchthaven wil de recente…

Lees verder »
descriptionArtikel

Nieuwe treinen voor MerwedeLingelijn vanaf 2027

18 mrt om 13:34 uur

QBuzz en de provincie Zuid-Holland investeren vanwege de invoering van ERTMS in nieuwe treinen voor de …

Lees verder »
descriptionArtikel

Tot 2030 overlast voor treinreizigers, Amersfoort deze zomer amper bereikbaar

4 mrt om 16:28 uur

Treinreizigers ervaren vanaf dit jaar tot aan 2030 meer overlast door spoorwerkzaamheden. ProRail verwacht dat…

Lees verder »
descriptionArtikel

NS toont rode cijfers, treinkaartjes duurder in 2025

27 feb om 12:35 uur

De jaarcijfers van NS laten geen positief beeld zien. In 2023 was het operationele verlies 191 miljoen euro.…

Lees verder »