Regio Arnhem-Nijmegen zet in op HOV

vrijdag 20 december 2019
timer 3 min

De gemeenten Arnhem en Nijmegen en de provincie Gelderland werken in drie tranches aan een HOV-netwerk met twaalf corridors. Van vier corridors is het plan inmiddels uitgewerkt, begin 2020 wordt het bestuurlijk geaccordeerd.

Het netwerk van HOV-lijnen is nodig om de regio bereikbaar te houden, verduidelijkt Alexander Uil, senior bestuursadviseur Mobiliteit bij de gemeente Arnhem. Het aantal inwoners groeit en er is een opgave om 16.000 extra woningen te bouwen (binnenkort worden daar afspraken met het Rijk over gemaakt), terwijl er na voltooiing van de A15 geen grootschalige infrastructuur meer bijkomt.

De HOV-plannen zijn een initiatief dat onafhankelijk is van de nieuwe concessie Rijn-Waal die in december 2022 ingaat, maar de plannen worden wel ‘meegegeven’ aan de inschrijvers.

Vier voorstellen

Voor de eerste vier regionale corridors ligt er nu een concreet voorstel met de verwachte reizigersaantallen, het gewenste aantal DRU’s en de infrastructurele aanpassingen die nodig zijn. Het gaat om Druten – Beuningen – Nijmegen (lijnen 12, 85 en 89), Zevenaar – Arnhem (lijn 60), Arnhem – Lingewaard – Nijmegen (lijn 300) en Velp – Arnhem – Elst – Nijmegen (lijn 331). Ook voor twee binnenstedelijke corridors is er een voorstel, voor de lijnen 2, 5 en 6 in Arnhem en lijn 10 (de Heyendaalshuttle naar de universiteit) in Nijmegen.

Verdere plannen

In 2020 volgt de tweede tranche, in 2021 de derde. De plannen worden als wensen ingebracht bij het bestek voor de nieuwe aanbesteding van de concessie Rijn-Waal. De eerste knelpunten worden voordien al aangepakt. “We doen dat omdat ook het huidige lijnennet ervan profiteert. In 2020 wordt er in Arnhem vier miljoen euro besteed aan infrastructuurmaatregelen voor het openbaar vervoer,” vertelt Uil.

Dat is nog maar het begin: “In totaal zijn er enkele tientallen miljoenen nodig om de infra voor alle corridors op orde te brengen. De provincie stelt dat geld de komende jaren gefaseerd beschikbaar. Bovendien zijn we met de provincie in gesprek over extra exploitatiebudget.”

Trolley 2.0

Uiteraard ziet Arnhem een rol voor de trolley 2.0 met IMC (in motion charging) in het HOV-netwerk. De raad nam eind november een motie aan om de trolley 2.0 in het Programma van Eisen voor de nieuwe concessie op te nemen. Bovendien staat in het document met de gemeentelijke wensen en eisen: “Alle huidige trolleybussen moeten voor aanvang van de nieuwe concessie door de concessiehouder worden vervangen door Trolley IMC, mits dit op dat moment technisch mogelijk is.”

Lees ook: ‘Koester je bovenleidingnet’

Terecht, vindt Uil: “Het is het meest efficiënte systeem voor zero emissie op de HOV-corridors, de trolley is de ultieme mix tussen rijdend en stilstaand laden.“ Voor de lijnen waarop de trolley 2.0 niet inzetbaar is, vormen bussen op waterstof volgens de gemeente een goed alternatief.

Nu nog een reactivering van de spoorlijn Nijmegen - Kleef. In Duitsland wordt al gewerkt aan de verbinding naar Kleef, nu Nederland nog. Als Groesbeek niet wil meewerken, delen ze die gemeente maar in bij Nijmegen. Of bestaat er voor het linkse bestuur in Nijmegen geen buitenland?

Wat zou IMC betekenen?
Het antwoord is soms, "Google is your best friend", maar een goed artikel zou de noodzaak daartoe niet moeten hebben.
Verder goed nieuws dat er ook HOV in andere gebieden dan de Randstad aandacht krijgen. Ik heb een tijd in Veghel gewerkt en het viel mij op hoe druk het op de as Eindhoven/Apeldoorn is. Dat verdient inderdaad aandacht.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

flash_onNieuws

Nieuwe ParkShuttle rijdt na drie jaar weer

6 dec om 09:41 uur

Na drie jaar uit dienst te zijn geweest, rijdt de ParkShuttle sinds maandag 5 december weer. Het autonome…

Lees verder »

Veiligheidseisen zetten rem op proeven automatisch vervoer  

15 nov om 15:04 uur

Nederland heeft de ambitie voorop te lopen met de ontwikkeling van automatisch vervoer, maar complexe…

Lees verder »
descriptionArtikel

Grote investeringen in bereikbaarheid Zuid-Holland

15 nov om 14:38 uur

Het Rijk, de Metropoolregio Rotterdam/Den Haag, Provincie Zuid-Holland en de gemeentes Den Haag en Rotterdam…

Lees verder »
flash_onNieuws

Trein ramt bus bij Bergen op Zoom; geen gewonden

17 okt om 14:29 uur

Op een spoorovergang in Bergen op Zoom heeft een trein een bus geramd, die na zijn dienst op weg was naar de…

Lees verder »
person_outlineBlog

InnoTrans biedt genoeg stof tot nadenken

3 okt om 09:24 uur

In de week van 19 september werd dit jaar weer de grote internationale spoorbeurs InnoTrans in Berlijn gehouden…

Lees verder »
flash_onNieuws

Tien verbeterde trolleys 2.0 naar Arnhem

20 sep om 11:06 uur

De provincie Gelderland heeft tien nieuwe trolleybussen besteld bij voertuigproducent Solaris, die vanaf 2024…

Lees verder »
flash_onNieuws

Digitale beveiliging voor VIRM-dubbeldekkers

16 sep om 11:00 uur

In opdracht van NS gaat Siemens Mobility 176 dubbeldekkers voorzien van het digitale veiligheidssysteem ETCS (…

Lees verder »

'Ov-branche kan méér met milieueffecten'

8 sep om 09:58 uur

In het ov draait ‘duurzaamheid’ vooral om de emissie van voertuigen. Maar meer milieueffecten zijn van belang…

Lees verder »