Reisadvies 9292 straks ook inclusief fiets en P+R

donderdag 18 april 2013
timer 2 min

9292 wil in 2015 ‘het nieuwe reisadvies’ klaar hebben dat helemaal is gebaseerd op de mobiele telefoon en actuele gegevens. Alle storingen en wijzigingen zijn dan zichtbaar in het reisadvies, kondigt het bedrijf aan in het jaarplan 2013 ‘Verbinden door te delen’.

Ook wordt het nieuwe reisadvies van 9292 multimodaal. Het maakt geen vergelijking met de auto, maar geeft wel aan waar reizigers onderweg het beste hun auto kunnen parkeren om verder te reizen met het ov. Dit jaar beginnen proeven met de fiets in de planner (Utrecht) en P+R in de planner (Rotterdam).

De manier waarop 9292 tot nu toe overstaptijden vaststelt is achterhaald, schrijft adviseur Tymon de Weger (inmiddels wethouder in de gemeente Lansingerland) in zijn trendonderzoek ‘Op weg naar Reisadvies 2.0’ in opdracht van 9292. “Het is nu technisch mogelijk om looproutes op grote stationscomplexen in elektronisch kaartmateriaal in te bouwen. Het reisadvies wordt zo veel betrouwbaarder, zodat de reiziger veel beter kan beoordelen of hij zijn aansluiting gaat halen. Dat kan veel tijd schelen en onzekerheid wegnemen. Loopnavigatie met behulp van pijlen of door aanwijzingen door een stem helpt de juiste route te vinden.”

In het nieuwe reisadvies komt er voor reizigers met een beperking, fiets, kinderwagen of zware koffer een module met de neutrale naam ‘barrièrevrij reizen’: hoe moet je lopen op een overstappunt? En kom je onderweg hellingen, liften, opstapjes, trappen en voertuigen met een lage instap tegen?

Een andere uitkomst van het trendonderzoek is dat het nieuwe reisadvies niet persoonlijk hoeft te worden. Reisgedrag hangt vooral af van haast, verstoringen en het weer. Rond 2015 is er een simpel basisadvies voor zekere situaties (alles rijdt op tijd), extra informatie bij onzekere situaties (vertragingen, stremmingen, rituitval) en een waarschuwing als zeker omslaat in onzeker. Reizigers willen zelf de regie voeren over een ingewikkelde ov-reis. Voor hun gevoel van zekerheid moeten ze dus zoveel mogelijk zelf kunnen kiezen uit alternatieven.

Na 2015 ziet 9292 mogelijkheden voor het toevoegen van andere extra’s aan het nieuwe reisadvies, zoals agenda’s en reizen afstemmen, interessante plekken aanwijzen (bezienswaardigheden, restaurants) en zitplaatsen kunnen reserveren.

9292 – dat eigendom is van NS, Connexxion en de stadsvervoerders – moet volgens De Weger eerlijk en onafhankelijk zijn. “9292 mag wel meer in die onafhankelijke rol gaan staan. Niet alleen reageren, maar ook acteren namens de reiziger richting vervoerders en overheden.”

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

Leeuwarden sprint weer door naar Zwolle

26 aug om 14:47 uur
De Friese Sprinter vanuit Leeuwarden gaat vanaf 6 september twee keer per uur rechtstreeks naar Zwolle rijden.…
Lees verder »

ZF versnelt elektrificatie met CeTrax

26 jul om 12:17 uurtimer4 min
In de elektrificatie van het busvervoer kiezen steeds meer busfabrikanten voor een elektrische aandrijflijn. ZF…
Lees verder »

Kabinet trekt 40 miljoen uit voor ZE-bussen

15 jul om 10:15 uurtimer2 min
Het kabinet trekt 40 miljoen euro uit voor schone en stille bussen, maakte staatssecretaris Van Veldhoven bekend…
Lees verder »

VDL-touringcar bewijst zich in het ov

13 jul om 11:59 uurtimer5 min
Bus- en coachfabrikant VDL voorziet in de toekomst meer plek voor touringcars op intercitylijnen in het…
Lees verder »

Metro-ongeval Spijkenisse: snelheid te hoog

12 jul om 10:58 uurtimer2 min
Vervoerder RET deed onderzoek naar de oorzaak van het metro-ongeval in Spijkenisse in november vorig jaar, waarbij…
Lees verder »

Lokale community verfraait station Deurne

2 jul om 08:23 uurtimer7 min
Wie Deurne binnenrijdt per trein wordt begroet door een metersgrote muurschildering. Het is de verdienste van…
Lees verder »

66% reizigers woont op fietsafstand station

21 jun om 10:27 uurtimer3 min
11,7 miljoen Nederlanders wonen binnen 15 minuten fietsen van een station. Dit blijkt uit een onderzoek door Breda…
Lees verder »

Station Assen in race voor architectuuraward

8 jun om 13:57 uurtimer1 min
Het treinstation van Assen is genomineerd voor de ‘Beste Gebouw van het Jaar’-award. In totaal zijn twaalf…
Lees verder »