Reiziger voor eerst sinds 5 jaar positiever over De Lijn

vrijdag 18 februari 2022

Reizigers van de Vlaamse overheidsvervoerder De Lijn zijn voor het eerst sinds 2017 weer wat positiever over de vervoerder: het tevredenheidscijfers steeg van 58.4 procent (2020) naar 65,4 procent (2021). Maar dat ligt nog wel onder de doelstelling van 70 procent.

Dat blijkt uit de jaarlijkse tevredenheidsmeting van Ipsos in opdracht van het Departement Mobiliteit en Openbare Werken. Twee derde van alle bevraagden geeft De Lijn een tevredenheidsscore tussen 7 en 10 op 10. Ten opzichte van 2020 (tevredenheid 58,5 procent) is dit een significante stijging van nagenoeg 7 procent. In 2017 was nog 64 procent positief over De Lijn.

Alle cijfers naast elkaar

Bijna alle aspecten van de dienstverlening zijn gestegen tot boven de cijfers van 2017 en maken na een aantal jaar van daling nu de omgekeerde beweging. De tevredenheid over de stiptheid is gestegen, van 43 naar 50 procent. De ontevredenheid over de stiptheid daalde juist van 25 naar 20 procent.

De tweede belangrijkste factor voor de klant is de reisinformatie, die steeg van 55 naar 61 procent. Hiermee wordt de hoogste score voor reisinformatie behaald sinds de start van de huidige metingen. Dit komt mede door nieuwe halteborden en digitalisering.

De chauffeur scoort traditioneel altijd hoog bij de reizigers in de tevredenheidscijfers met 72 procent, wat een status quo betekent ten opzichte van 2021. De tevredenheid over drukte is in 2021 licht gestegen tegenover 2020, maar niet significant. Door de pandemie wordt meer belang gehecht aan persoonlijke ruimte. Op een drukke bus of tram kan dit extra oncomfortabel aanvoelen.

Imago

De Net promotor score (de mate waarin mensen De Lijn zouden aanbevelen bij vrienden en familie) is gestegen van -16 procent in 2020 tot +3 procent in 2021, en komt daarmee hoger uit dan de NPS in 2016. stijgt met 19 procent. Opvallende stijgers zijn de tevredenheid over stiptheid en de reisinformatie.

Ook het imago van De Lijn werd bevraagd tijdens deze meting. Dit cijfer steeg significant tot 50% ondervraagden die De Lijn een positief tot zeer positief imago toedichten. Na een aantal jaren van daling, ligt dit cijfer opnieuw hoger dan in 2016 (48,1 procent). 

Ambities liggen hoger

Lydia Peeters, Vlaams Minister van Mobiliteit en Openbare Werken, is enthousiast over de cijfers: “Ik ben blij dat al onze gezamenlijke inspanningen en de bijkomende extra investeringen hun vruchten beginnen af te werpen en nu erkend en geapprecieerd worden door de reiziger.”

Toch stelt Ann Schoubs, directeur-generaal van De Lijn, dat de Vlaamse vervoerder er nog lang niet is: “Vorig jaar lanceerden we al een traject om onze klant centraal te zetten in onze werking. Dit jaar werken we hier verder op door met al onze medewerkers.” De Lijn heeft voor 2022 een actieplan opgesteld om verder te werken aan de stiptheid en communicatie naar de reizigers

Visie Basisbereikbaarheid

In hoeverre de mobiliteitsvisie Basisbereikbaarheid bij kan dragen aan een hogere tevredenheid over het Vlaamse ov en het imago van De Lijn, is nog maar de vraag. Hierdoor gaat er in de aansturing van De Lijn veel veranderen. 

In de komende editie van OV-Magazine beschouwen we het Vlaamse ov-systeem met Dirk Lauwers (Universiteit Antwerpen), Kris Peeters (mobiliteitsexpert) en Peter Meukens (TreinTramBus) en mobiliteitsminister Lydia Peeters. Hierbij komt De Lijn uitvoerig aan bod.


Wilt u dit magazine op papier of digitaal thuis ontvangen? Neem dan een abonnement.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

person_outlineBlog

Twee lessen over veiligheid

29 nov om 11:41 uur

Onlangs was ik met een internationale groep collega-tramexperts te gast bij de gemeente Clichy-sous-Bois, een…

Lees verder »

‘Lopen belangrijk voor het openbaar vervoer’

22 nov om 12:06 uur

Hoewel er veel aandacht is voor de veiligheid van voetgangers, is er over de beloopbaarheid van haltes en…

Lees verder »

Tribus bouwt verder in Duitsland

9 nov om 11:54 uur

Busombouwer Tribus is in 24 jaar tijd opgeklommen tot een gevestigde naam in het Nederlands kleinschalig…

Lees verder »

Zeven Deense inspiratiebronnen rond flexvervoer

28 okt om 09:59 uur

In Denemarken spelen vergelijkbare uitdagingen als in Nederland, met dunne ov-lijnen en flexibele…

Lees verder »
flash_onNieuws

Lancering European Sleeper uitgesteld naar 2023

25 okt om 15:42 uur

De lancering van de eerste route van European Sleeper (tussen Brussel, Amsterdam, Berlijn en Praag) werd eerder…

Lees verder »

Op zoek naar rijdende treinen in Albanië

21 okt om 09:41 uur

Wie door Europa wil reizen met het ov ervaart veel hindernissen. Dat horen we vaker. Eén land spant daarbij de…

Lees verder »
person_outlineBlog

InnoTrans biedt genoeg stof tot nadenken

3 okt om 09:24 uur

In de week van 19 september werd dit jaar weer de grote internationale spoorbeurs InnoTrans in Berlijn gehouden…

Lees verder »
flash_onNieuws

Alstoms waterstoftreinen actief in Nedersaksen

1 sep om 15:38 uur

De Coradia iLint, de waterstoftrein van Alstom, wordt in Bremervörde in Nedersaksen ingezet op een traject met…

Lees verder »