Reizigersverlies door knip in A'dam Noord

woensdag 19 oktober 2016
timer 2 min

22 procent van de reizigers in Waterland overweegt serieus een andere reismogelijkheid dan de bus als ze moeten overstappen. Dat voornemen wordt bevestigd door de tijdelijke afsluiting van de IJtunnel afgelopen zomer.

Vervoerder EBS voerde een enquête uit naar aanleiding van het vervoersplan 2018 voor Amsterdam. Een van de meest in het oog springende aanpassingen is dat 70 procent van de bussen die nu nog door de IJtunnel naar het Centraal Station rijden voortaan eindigt op het Buikslotermeerplein, bij het toekomstige metrostation Noord. 30 procent rijdt nog wel door. Reizigers moeten met de Noord/Zuidlijn verder de stad in.

Van de 2700 respondenten zei 34 procent in het vervolg in Noord over te stappen. 30 procent zou ervoor kiezen om in Waterland (vooral Ilpendam) op een bus te stappen die wel doorrijdt naar het Centraal Station. 22 procent overweegt serieus om een ander vervoermiddel te kiezen, waarbij de auto het meest werd genoemd als alternatief.

Lees ook het interview met wethouder Litjens: 'Begrip voor het onbegrip'

Dat de concessie Waterland een eenzijdige concessie is, blijkt ook uit de cijfers. Maar liefst 91 procent van alle ondervraagden had Amsterdam als eindbestemming. Driekwart moet in het centrum zijn; slechts 2 procent heeft Noord als eindbestemming, 7 procent reist verder met de trein.

Dat een beperkte bereikbaarheid van het Centraal Station leidt tot minder populariteit van de bus, bleek ook al afgelopen zomer. In juli en augustus moesten de bussen omrijden vanwege werkzaamheden in de IJtunnel. "Toen hadden we een inkomstenverlies op de OV-chipkaart van 10 tot 15 procent", zegt EBS-directeur Wim Kurver. "En dan hebben we de abonnementhouders nog niet eens in beeld. Daar schrokken we van."

Hoewel hij niet verwacht dat de volle 22 procent van de reizigers in 2018 de bus gaat mijden, denkt Kurver wel een daling te zien zodra de 30/70-knip een feit is. "Dat zal leiden tot een inkomstendaling. Die rekening zal uiteindelijk betaald moeten worden. En dat zal niet door ons zijn."

Lees ook: 'Knip Amstelveenlijn is een kwestie van wennen'

Mooi! Het wordt tijd dat vervoerders, verkeerdkundigen *en* Movares gaan inzien hoe belangrijk en essentieel de rechtstreekse verbinding is. In de afgelopen jaren zijn "lightrail", "hoogfrequent" en "corridor" als walhalliaanse systeemutopieen gezien, en dat klopt gewoon niet. De kritische keuzereiziger heeft echt de pestpokkesch#rfthekel aan overstappen.
Accepteer dat nu eindelijk eens als KLANTrealiteit, en hou nu eindelijk eens op met het doordrammen van aanbodsgerichte systeemtechnische ontwerpideologieen waar beleidsambtenaren en congresorganisatoren zo dol op zijn, maar klant en markt niks van moeten hebben. De reiziger betaalt uw boterham....

Maarten Verwey

Overstap is de achilleshiel van het OV !!

Het is ongehoord zoals de waterlandse bevolking geconfronteerd wordt met een aan EBS oplegd dictaat van de 70/30 verhouding: De metro moet vol ongacht het reisdoel binnen Amsterdam. Overstappen op een halte, die of niet tijdig gereed is op een haltes die naast een drukke autoroute ligt.
Lees mijn interview in het Noord Hollands Dagblad van woensdag 9 november j.l. in het Waterland katern.

Maarten Verwey , oud Staenlid van Noord-Holland voor D66

Overstap is achilleshiel van het OV

Correctie: niet woensdag 9 nov. Maar dinsdags 8 november in NHD Waterland katern.
Zie hier boven
Sorry,
M.Verwey

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
Reizigersverlies door knip in A'dam Noord

Nederland 12 januari 2012. Edam. EBS Public Transportation BV (kortweg: EBS) is een vervoersmaatschappij op het gebied van regionaal openbaar vervoer in Nederland. EBS werd in 2010 opgericht als onderdeel van de Israelische Egged Group om te kunnen meedingen naar concessies in het Nederlandse openbaar vervoer. De naam EBS staat voor Egged Bus Systems, wat verwijst naar het moederbedrijf Egged. EBS startte op 11 december 2011 met busvervoer in de concessie Waterland, dat tot die datum werd uitgevoerd door Arriva. Hiervoor zijn bij Scania 211 bussen geleased, die voldoen aan de hoogste emissienormen.[1] Bussen van EBS rijden door Noord-Holland. Bussen van EBS zijn voorzien van wifi, extra beenruimte. In de spits rijden er veel meer bussen. R-net Door de in het OV-bureau Randstad samenwerkende overheden wordt een hoogwaardig netwerk van bus-, tram-, metrolijnen en treinverbindingen(Sprinter) voor het hoogwaardig openbaar vervoer in de Randstad ontwikkeld: R-net. Dit lijnennetwerk moet voldoen aan een aantal kwaliteitscriteria en aan de productformule. Hierin staan betrouwbaarheid, snelheid en goede voorzieningen voor de reiziger centraal. COPYRIGHT Chris Pennarts Blokland 82 3417 MR Montfoort +31653309747 info@chrispennarts.nl www.chrispennarts.nl. © Chris Pennarts

Meer artikelen met dit thema

RET zet voorlopig minder metro's in

13 sep om 14:37 uur
De RET rijdt sinds 13 september met een versoberde metrodienstregeling, omdat de Rotterdamse vervoerder kampt met…
Lees verder »

Bruno Bruins van HTM naar Keolis

31 aug om 12:55 uur
Bruno Bruins treedt per 1 september toe tot de Raad van Advies van Keolis. De oud-minister had op 31 augustus zijn…
Lees verder »

Leeuwarden sprint weer door naar Zwolle

26 aug om 14:47 uur
De Friese Sprinter vanuit Leeuwarden gaat vanaf 6 september twee keer per uur rechtstreeks naar Zwolle rijden.…
Lees verder »

IJssel-Vecht kost Keolis 2,9 miljoen

24 aug om 13:50 uur
Busvervoerder Keolis moet de provincies Overijssel, Gelderland en Flevoland een schadevergoeding van 2,9 miljoen…
Lees verder »

Twee nieuwe spitslijnen voor het Gooi

23 aug om 15:20 uur
Transdev Nederland rijdt per 23 augustus met twee nieuwe spitslijnen in de concessie Gooi- en Vechtstreek. Buslijn…
Lees verder »

‘De nieuwe infrastandaard is digitaal’

23 aug om 10:33 uur
Veel oude infrastructuur piept, kraakt en is nodig aan vervanging toe. De nieuwe standaard is ‘slim’ voor zowel…
Lees verder »

2020: meer dan een halvering van het aantal in- en uitstappers op stations

11 aug om 15:22 uurtimer3 min
Traditioneel maakt NS in de zomerperiode het aantal in- en uitstappers per station bekend voor een gemiddelde…
Lees verder »

Transdev financiert ZE-bussen via ING Lease

23 jul om 10:49 uurtimer3 min
Dankzij een innovatief financieringsmodel, kan Transdev de gehele busvloot van 59 stuks in de concessie Gooi- en…
Lees verder »