Reizigersverlies door knip in A'dam Noord

woensdag 19 oktober 2016
timer 2 min

22 procent van de reizigers in Waterland overweegt serieus een andere reismogelijkheid dan de bus als ze moeten overstappen. Dat voornemen wordt bevestigd door de tijdelijke afsluiting van de IJtunnel afgelopen zomer.

Vervoerder EBS voerde een enquête uit naar aanleiding van het vervoersplan 2018 voor Amsterdam. Een van de meest in het oog springende aanpassingen is dat 70 procent van de bussen die nu nog door de IJtunnel naar het Centraal Station rijden voortaan eindigt op het Buikslotermeerplein, bij het toekomstige metrostation Noord. 30 procent rijdt nog wel door. Reizigers moeten met de Noord/Zuidlijn verder de stad in.

Van de 2700 respondenten zei 34 procent in het vervolg in Noord over te stappen. 30 procent zou ervoor kiezen om in Waterland (vooral Ilpendam) op een bus te stappen die wel doorrijdt naar het Centraal Station. 22 procent overweegt serieus om een ander vervoermiddel te kiezen, waarbij de auto het meest werd genoemd als alternatief.

Lees ook het interview met wethouder Litjens: 'Begrip voor het onbegrip'

Dat de concessie Waterland een eenzijdige concessie is, blijkt ook uit de cijfers. Maar liefst 91 procent van alle ondervraagden had Amsterdam als eindbestemming. Driekwart moet in het centrum zijn; slechts 2 procent heeft Noord als eindbestemming, 7 procent reist verder met de trein.

Dat een beperkte bereikbaarheid van het Centraal Station leidt tot minder populariteit van de bus, bleek ook al afgelopen zomer. In juli en augustus moesten de bussen omrijden vanwege werkzaamheden in de IJtunnel. "Toen hadden we een inkomstenverlies op de OV-chipkaart van 10 tot 15 procent", zegt EBS-directeur Wim Kurver. "En dan hebben we de abonnementhouders nog niet eens in beeld. Daar schrokken we van."

Hoewel hij niet verwacht dat de volle 22 procent van de reizigers in 2018 de bus gaat mijden, denkt Kurver wel een daling te zien zodra de 30/70-knip een feit is. "Dat zal leiden tot een inkomstendaling. Die rekening zal uiteindelijk betaald moeten worden. En dat zal niet door ons zijn."

Lees ook: 'Knip Amstelveenlijn is een kwestie van wennen'

Mooi! Het wordt tijd dat vervoerders, verkeerdkundigen *en* Movares gaan inzien hoe belangrijk en essentieel de rechtstreekse verbinding is. In de afgelopen jaren zijn "lightrail", "hoogfrequent" en "corridor" als walhalliaanse systeemutopieen gezien, en dat klopt gewoon niet. De kritische keuzereiziger heeft echt de pestpokkesch#rfthekel aan overstappen.
Accepteer dat nu eindelijk eens als KLANTrealiteit, en hou nu eindelijk eens op met het doordrammen van aanbodsgerichte systeemtechnische ontwerpideologieen waar beleidsambtenaren en congresorganisatoren zo dol op zijn, maar klant en markt niks van moeten hebben. De reiziger betaalt uw boterham....

Maarten Verwey

Overstap is de achilleshiel van het OV !!

Het is ongehoord zoals de waterlandse bevolking geconfronteerd wordt met een aan EBS oplegd dictaat van de 70/30 verhouding: De metro moet vol ongacht het reisdoel binnen Amsterdam. Overstappen op een halte, die of niet tijdig gereed is op een haltes die naast een drukke autoroute ligt.
Lees mijn interview in het Noord Hollands Dagblad van woensdag 9 november j.l. in het Waterland katern.

Maarten Verwey , oud Staenlid van Noord-Holland voor D66

Overstap is achilleshiel van het OV

Correctie: niet woensdag 9 nov. Maar dinsdags 8 november in NHD Waterland katern.
Zie hier boven
Sorry,
M.Verwey

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
Reizigersverlies door knip in A'dam Noord

Nederland 12 januari 2012. Edam. EBS Public Transportation BV (kortweg: EBS) is een vervoersmaatschappij op het gebied van regionaal openbaar vervoer in Nederland. EBS werd in 2010 opgericht als onderdeel van de Israelische Egged Group om te kunnen meedingen naar concessies in het Nederlandse openbaar vervoer. De naam EBS staat voor Egged Bus Systems, wat verwijst naar het moederbedrijf Egged. EBS startte op 11 december 2011 met busvervoer in de concessie Waterland, dat tot die datum werd uitgevoerd door Arriva. Hiervoor zijn bij Scania 211 bussen geleased, die voldoen aan de hoogste emissienormen.[1] Bussen van EBS rijden door Noord-Holland. Bussen van EBS zijn voorzien van wifi, extra beenruimte. In de spits rijden er veel meer bussen. R-net Door de in het OV-bureau Randstad samenwerkende overheden wordt een hoogwaardig netwerk van bus-, tram-, metrolijnen en treinverbindingen(Sprinter) voor het hoogwaardig openbaar vervoer in de Randstad ontwikkeld: R-net. Dit lijnennetwerk moet voldoen aan een aantal kwaliteitscriteria en aan de productformule. Hierin staan betrouwbaarheid, snelheid en goede voorzieningen voor de reiziger centraal. COPYRIGHT Chris Pennarts Blokland 82 3417 MR Montfoort +31653309747 info@chrispennarts.nl www.chrispennarts.nl. © Chris Pennarts

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

ChristenUnie:'500 miljoen per jaar voor ov'

22 nov om 14:36 uur

In de week voorafgaand aan de verkiezingen interviewt OV-Magazine, in samenwerking met Vervoerregio Amsterdam,…

Lees verder »
descriptionArtikel

'Beter ov past bij de grote uitdagingen in Nederland'

21 nov om 10:49 uur

 

In de week voorafgaand aan de verkiezingen interviewt OV-Magazine, in samenwerking met Vervoerregio…

Lees verder »
flash_onNieuws

Tariefstijgingen ov in 2024 definitief van de baan

20 nov om 14:37 uur

Afgelopen vrijdag 17 november maakte staatssecretaris Heijnen officieel bekend dat 300 miljoen euro beschikbaar…

Lees verder »
descriptionArtikel

GroenLinks-PvdA: 'Het ov moet weer betaalbaar zijn'

16 nov om 16:23 uur

In de week voorafgaand aan de verkiezingen interviewt OV-Magazine, in samenwerking met Vervoerregio Amsterdam,…

Lees verder »
descriptionArtikel

D66: 'Van verkokerd ov naar publieke mobiliteit'

15 nov om 14:16 uur

In de week voorafgaand aan de verkiezingen interviewt OV-Magazine, in samenwerking met Vervoerregio Amsterdam,…

Lees verder »
descriptionArtikel

Kom naar het Grote OV-verkiezingsdebat

3 nov om 15:50 uur

Waar het in de debatten en verkiezingsprogramma’s veel gaat over de thema’s bestaanszekerheid, klimaat en de…

Lees verder »
flash_onNieuws

BBB: ‘Omslag nodig in hoe we ov organiseren’

3 nov om 09:03 uur

Tijdens het Grote OV-verkiezingsdebat op dinsdag 7 november gaan diverse kandidaat-Tweede Kamerleden in gesprek…

Lees verder »
flash_onNieuws

Zes politici verrassend eensgezind tijdens Grote Mobiliteitsdebat

2 nov om 15:50 uur
Zes politieke partijen vinden dat bereikbaarheid een belangrijk onderdeel van een volgend coalitieakkoord moet…
Lees verder »