RET neemt tweede serie zero emissiebussen in gebruik

De nieuwe RET-bussen uit de 1500-serie rijden op de lijnen 33, 38, 40 en 44 en laden tussentijds op Rotterdam Centraal
In Schiedam, Maassluis en Rotterdam rijden nu ook zero emissiebussen op lijnen die eerder nog werden bediend met dieselvoertuigen. In totaal stromen er bij de RET dit jaar 42 nieuwe ZE-bussen in, bovenop de 55 die er al sinds 2019 rijden.
De nieuwe bussen hebben net als de vorige serie zero emissievoertuigen een moderne inrichting met een parket-look vloer en frisse bekleding. Ze beschikken daarnaast over USB-laadpunten voor reizigers, hebben pinautomaten geschikt voor contactloos betalen en de mogelijkheid om behalve met de OV-chipkaart in de toekomst ook met andere betaalmiddelen, zoals de bankpas en smartwatch, in- en uit te checken. De bussen zijn aanmerkelijk stiller dan de dieselvoertuigen van de RET en trekken geleidelijker, zonder schakelen, op.
Zero emissielijnen
De zero emissie bussen uit de vorige, 1400-serie, worden ingezet op de lijnen waar tot voor kort nog dieselvoertuigen reden. Het gaat om lijn 126 in Maassluis, de lijnen 51, 53, 54, 126 in Schiedam, lijn 42 in Rotterdam-West en lijn 40 tussen Rotterdam en Delft. De nieuwe bussen uit de 1500-serie rijden op de lijnen 33, 38, 40 en 44. Bussen op deze lijnen laden tussentijds op Rotterdam Centraal.
Laadinfra
In Schiedam zijn extra laadpunten aangelegd. In de loop van dit jaar komt ook de laadinfrastructuur op de Herenwaard, Capelsebrug en de busvestigingen Krimpen aan den IJssel en Sluisjesdijk gereed. De verwachting is dat in de loop van de zomer ook zero emissiebussen rijden vanaf de busgarages Krimpen aan den IJssel en Sluisjesdijk. Vanaf daar doen ze Rotterdam-Zuid, Krimpen aan den IJssel en Capelle aan den IJssel aan. Op dat moment zijn alle 42 bussen uit de tweede serie zero emissie bussen in gebruik, naast de al eerder in dienst genomen 55 uit de eerste serie en de twee waterstofbussen van de RET.
100% zero emissie busvloot in 2030
De invoering van de nieuwe bussen is onderdeel van de geleidelijke overgang naar een volledige zero emissie busvloot in 2030. De instroom van de nieuwe bussen gaat gepaard met de uitstroom van oude dieselbussen. Tussen 2024 en 2029 volgen de laatste twee nieuwe series bussen.
Meer artikelen met dit thema
‘Energiehubs gaan over organisatiestructuren’
20 mrt om 15:33 uurOm de energietransitie te versnellen zijn energiehubs potentieel interessant, denkt duurzaamheidsdirecteur…
VDL onderzoekt hergebruik busbatterijen
14 mrt om 10:20 uurVDL Bus & Coach en energiebedrijf RWE geven batterijen uit de 43 VDL-bussen die sinds 2016 in Eindhoven…
Brandveiligheid staat voorop bij Volvo Bus
7 mrt om 09:02 uurVolvo Bus ontwikkelt in een eigen laboratorium batterijsystemen voor zijn elektrische bussen en besteedt…
ACM brengt nieuwe Arriva-lijnen stap dichterbij
6 mrt om 11:43 uurArriva is een stap dichterbij toetreding tot het hoofdrailnet in 2025, waar NS momenteel nog alleen rijdt. De…
NS verkoopt Britse tak Abellio na 20 jaar
6 mrt om 11:28 uurNS heeft na twintig jaar de Britse tak van spoordochter Abellio verkocht aan het Britse management. De…
CaetanoBus vertrouwt op waterstof
2 mrt om 15:09 uurZo'n anderhalf jaar geleden betrad het Portugese busbedrijf CaetanoBus, onder het merk Toyota Caetano, de…
Ticketverkoop European Sleeper van start
20 feb om 12:17 uurDe eerste nachttrein van European Sleeper op het traject Brussel – Amsterdam – Berlijn gaat op donderdag 25 mei…
CNV kondigt vijfdaagse staking streekvervoer aan
30 jan om 14:19 uurWerknemers in het streekvervoer leggen vanaf 6 februari wederom het werk neer. De staking betreft…
Reactie toevoegen