Rituitval Hengelo – Bielefeld duurt voort

vrijdag 4 februari 2022

Volgens reizigersvereniging Rover rijdt de regionale Eurobahn-verbinding tussen Hengelo en Bielefeld nog steeds vaker niet dan wel. Reizigers hebben sinds de start in 2018 al te maken met rituitval door problemen in de omschakeling van de bovenleidingspanning.

De spoorverbinding werd in januari 2018 feestelijke geopend, maar dit feest eindigde in een drama: problemen in de bovenleidingspanning. In Bad Bentheim schakelen de treinen over van de Duitse 15.000 Volt wisselspanning naar de Nederlandse 1500 Volt gelijkspanning. Nadien zette vervoerder Eurobahn treinvervangend busvervoer in en werkt het in de werkplaatsen in Münster en Hamm aan verbeteringen, samen met voertuigfabrikant Stadler.

Maar volgens Rover dus zonder veel succes: de vereniging schat in dat zo’n 60 procent van deze treinen op Hengelo uitvalt. Omdat de regionale trein maar eens per uur rijdt, staat de reiziger vaak in de kou. Rover roept Eurobahn op nu echt met een oplossing te komen. Ook vraagt Rover welke maatregelen de provincie Overijssel als één van de opdrachtgevers neemt. “De reiziger heeft nu al vier jaar lang last van problemen op dit traject, dat vraagt om een ruimhartige compensatie van vertraging”, stelt Kees van Ramshorst namens Rover Overijssel. “Maar bovenal willen wij nu snel een structurele oplossing zijn zodat het vertrouwen van de reiziger hersteld kan worden.”

Meerdere oorzaken

In een reactie laat Eurobahn-woordvoerder Nicole Pizutti weten dat de problemen deels aan de bovenleidingspanning te wijten zijn: één voertuig is wegens technische problemen al sinds de zomer van 2021 uit de roulatie, terwijl twee exemplaren nog getest worden op de omschakeling in de bovenleidingspanning.

Maar daar bovenop wijst zij op de gevolgen van de coronapandemie, en dan met name de vierde golf (omikron). Dit leidt niet alleen tot ziekteverzuim onder het personeel, maar bovendien ook tot leveringsproblemen van nieuw materieel. Zolang de situatie duurt wordt busvervoer tussen Bad Bentheim en Hengelo ingezet.
 

Misschien kan Eurobahn eens kijken bij Arriva (Drielandentrein) en tot-voor-kort-Abellio (Arnhem-Düsseldorf). Ook type Flirt...

We zijn Europa, waarom is er dan geen standaard boven leiding spanning in heel Europa dan heb je deze problemen ook niet.
En ben het ook eens met Chris Laarman

Oplossing:je hebt géén last van verschillende vormen van oa gelijk-wisselspanning: ziet via;youtube.nl (tik in) Erster wasserstoff-Zug der Welt|RON TV ziet via;opwegmetwaterstof.nl datum:Alstrom en Sam werken samen aan waterstoftrein voor Italië:datum 10-8-2020 Linde bouwt's werelds eerdse tankstation voor waterstoftreinen:datum 22-9-2020 op rails en waterstof door Oostenrijk:datum 18-01-2022 Toyota levert brandstofcellen voor waterstoftrein.En dat zou een oplossing kunnen zijn,in de gezamelijke inkoop van de waterstof-treinen.En kan gebruik worden in héél de EU gebonden landen,maar dan moet wel de uitrol van het tanken van waterstof,versneld worden.En als alternatief waar geen boven-leidingen aanwezig zijn.En ook de vervanger van de dieselaangedreven treinen,voor minder CO2 uitstoot.In mijn familie zijn div trein-machinisten die rijden van Rotterdam naar div landen binnen in Europa,waar de treinen met een bovenleiding automatisch omschakelen van 1500 volt gelijkstroom naar 3000 volt gelijkstroom in Belgie en naar wisselstroom naar bijv in Duitsland/Oostenrijk etc.En die verandering van de verschillende stroomnet-spanningen worden automatich omgeschakeld door de aanwezige transformatoren en gelijk-richters,in de Elektrische Treinen.Transformatoren werken alleen via wisselstroom,om de spanning te verhogen of te niveleren naar een lagere waarde.Ziet via youtube.nl (tik in) hitec: Das stromnetz von morgen:geeft weer het verschil in wissel/gelijkstroom.En ziet via youtube.nl (tik in) Nikola Tesla: de ontdekker van het
machnetisme/wisselstroom/inductie-motor/kracht-stroom tranformatoren/draadloze energie overdracht/energie zuinige lampen.Hij was zijn tijd ver vooruit,en we hebben het vooral te danken,wisselstroom-spanning ontdekking.En vooral in de EU gebonden landen,is er totaal géén eenheid,en vooral het eigen-belang heeft altijd een voorkeur(tik in) Fyra Treinen en neem kennis dat die blamage ingekochte hoge-snelheids-treinen,weer een set-up hebben gekregen door een van de beste treinenbouwers de Japanse Hitachi,door Hitachi Italie en rijden weer zoals bedoelt al die Hoge-Snelheids-Treinen door Italie/Ziet via: Hitachi.com hofleverancier van de Engelse/Schotse Spoorwegen>en dat de politiek in Nederland ook moeten laten bouwen,dan waren héél veel Trein-problemen van een andere hoog-staande technisch=betrouwbare ontwerp geweest.,een totale verkeerde aankoop,en wie zijn de verantwoordelijke!,en wie moeten de kosten weer betalen,de inwoners van Nederland.en verdisconteerd in onze Belasting-bijdrage.Het is er moedeloos van te worden,als voormalig techncus,in die verkeerde besluitvormingen.Maar ja het zal mijn tijd wel duren als 77 jarige Senioor.

aanvulling: ziet via Google.nl (tik in) Wisselstroom treinen en zap naar pag 3 en neem kennis van:Het spoor veroudert,tijd voor een nieuwe bovenleiding-Sync.nl datum 8 dec. 2006:geeft weer het verschil tussen wisselstroom/gelijkstroom,inzake de verschillende tractie's.Via youtube.nl (tik in) SWR Eisenbahn Romantik:geeft weer voor de geinteresserde lezers,een al jaren durende Trein/modellen TV programma,met alles wat met treinen te maken heeft.Via deze Duitse Deelstaat TV zender.Verder weest dienstbaar en waakzaam .

laat je treinen produceren bij de beste treinen-bouwers uit Japan:ziet via youtube.nl (tik in) The creation of Trains Part-Hitachi(tik in) The creation of Tranis Part 2-Hitachi(tik in)Engineering connections(Richard Hammond)-Bullet Train|Science Dokumentory|Reel Truth Science(tik in) Japan Bullets Trains maintenance Routine-clip from NHK World documentary(tik in) Tech it out:China to set a new speed record in ground Transportion:geeft weer de nieuwste Chinese Maglev Train:door een liniaire inductie motor,en door de liniaire veld-verplaatsing,kan deze een speed halen van 600/km/h.En dat had ook in Nederland de Randstad kunnen ontlasten,zoals ik al eerder heb aangegeven,en nu staan vooral in de Randstad dagelijks miljoenen auto-rijders etc. vast en al jarenlang.En wat kost dat per dag,aan verloren uren(stilstand)En de extra aanleggen van de autowegen,maar dat lost heel weinig op,gezien er steeds meer inwoners(inwoners aantal) de komende jaren zich ook moeten verplaatsen.En rekening-rijden zal ook niet de oplossing zijn.Het had zo mooi kunnen zijn,de Maglev zweef-magneet-trein,wat wel werkt in het buitenland.

zou het de bekende BLACK-OUT kunnen wezen?.Uitval van het Wisselstroom-trein,netwerk.Die door de stroom-bekende net-stroom-providers aan de NS wordt geleverd.En daarna door gelijk-richters weer omgezet naar gelijkstroom.Het spoor is veroudert,gezien de 1500 gelijkstroom die de treinen moeten voortbewegen.Had men jaren geleden al moeten aanpassen naar 3000 volt gelijkstroom.Voor een betere tractie,en de elektrische treinen kunnen op een baanvak dichter achter elkaar kunnen rijden.Gezien het enorme vermogen op de trein in beweging te zetten,en het blijven rijden.Het bekende probleem bij 1500 volt gelijkstroom,als de treinen op het zelfde baanvak te dicht achter elkaar rijden,dan staan de trein-boven-leidingen rood-gloeiend.Volgens de wet van ohm U=I X R Spanning= ampare x weerstand.De Duitse spoorwegen hebben een eigen energie-centrale in KÖLN.Daarom kan er zoals ik al eerder beaamden,een totale Black-out ontstaan.Of dit nu de reden is,is mij nog niet bekend,Als de zuivere 50 Hz wisselspanning gaat veranderen,dan kan er een plaatselijke of een totale black-out ontstaan.Ziet via: youtube.nl (tik in) Mit der Energiewende in den Black-out,geeft weer wat in Duitsland al regelmatig aan de hand is.Duitsland kent nu al een enorme energie-probleem,het uitschakelen van de kolen-mijnen,en van div.kernfusie-centrale's.Zelfs héél in heel de EU gebonden lidstaten,kan een totale BLACK-OUT ontstaan.Op naar de volgende BLACK=OUT.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

VRA: BRT is meer dan een snelle bus

28 sep om 12:05 uur

Bus Rapid Transit (BRT) is een actueel gespreksonderwerp. Ook bij de Vervoerregio Amsterdam wordt het herkend…

Lees verder »
flash_onNieuws

Vanaf 2025 sneller en vaker per trein naar Brussel

15 aug om 10:46 uur

Het aantal intercity’s tussen Nederland en Brussel verdubbelt vanaf 2025, als de nieuwe hoofdrailnetconcessie…

Lees verder »
flash_onNieuws

CROW brengt 74 grensoverschrijdende ov-lijnen in beeld

27 jul om 11:19 uur

Kennisplatform CROW heeft deze zomer voor de tweede keer grensoverschrijdende ov-lijnen in beeld gebracht in…

Lees verder »
flash_onNieuws

HTM bestelt 95 e-bussen bij Daimler

10 jul om 09:45 uur

De Haagse stadsvervoerder HTM gaat medio 2024 rijden met 95 nieuwe eCitaro-stadsbussen van Daimler. Het gaat om…

Lees verder »
descriptionArtikel

‘Toegankelijkheid verankerd in dna van NS’

27 jun om 11:14 uur

Voor NS is een ‘bereikbaar Nederland voor iedereen’ een belangrijke missie. Toegankelijkheidsmanager Mariska…

Lees verder »
flash_onNieuws

Arriva wil van Groningen naar Parijs

8 jun om 14:46 uur
Vervoerder Arriva heeft een aanvraag ingediend bij de Autoriteit Consument en Markt (ACM) om vanaf juni 2026…
Lees verder »
descriptionArtikel

Verbazing over voorgenomen Eurostar-pauze

6 jun om 10:23 uur
De hogesnelheidstrein Eurostar zal vanaf juni 2024 zeven tot elf maanden niet meer rijden tussen Amsterdam…
Lees verder »
descriptionArtikel

Blog: Oplossing voor verdwijning van bushaltes?

2 mei om 13:26 uur
Bushaltes verdwijnen steeds vaker uit dorpen, omdat buslijnen worden gestrekt. Een bepaalde groep reizigers wordt…
Lees verder »