Dramatische start Eurobahn in Hengelo

dinsdag 16 januari 2018
timer 2 min

Wat een feestelijke start had moeten zijn, eindigde in een drama. De RB61 op het traject Hengelo-Bielefield reed zondag toch niet. Problemen in de bovenleidingspanning gooiden roet in het eten.

Eurobahn, een dochter van Keolis Deutschland, en Stadler, producent van de Stadler FLIRT-treinstellen, bleven beide sprakeloos achter. “We begonnen de dag met acht treinstellen en eindigden de dag met één werkende trein”, vertelt Marco Roos van Eurobahn. “Dan sta je echt met je handen in het haar: hoe kan dat nou? Het is een understatement om te zeggen dat het dramatisch verliep. We rijden al sinds begin januari testritten, toen werden geen problemen geconstateerd.”

Stroomspanning
Het bleek al snel dat de problemen zich voordoen in de bovenleidingspanning. In Bad Bentheim schakelen de treinen over van de Duitse 15.000 Volt wisselspanning naar de Nederlandse 1500 Volt gelijkspanning. “Als we de schakelaar overhalen, meet de Nederlandse stroomafnemer geen activiteit. Daardoor kan geen stroom worden afgeleverd en kan de trein dus ook niet rijden.”

Koffiedik kijken
Eurobahn en Stadler hebben nog geen flauw idee hoe het probleem is ontstaan. De treinen van het type Flirt van Stadler worden daarom onderzocht door de treinfabrikant in een werkplaats in Münster. “Pas als we de oorzaak weten, kunnen we weer testritten gaan maken”, aldus Roos. Wanneer de RB61 Hengelo–Bielefeld passagiers kan gaan vervoeren, is dus nog onbekend.

In de Duitse media meldt Eurobahn dat (volgens hen) exact zelfde treintype in volle vaart dezelfde grens voltage horde probleemloos neemt op traject Arnhem-Dusseldorf...

Apart.

"Was insofern wundert, als dass derselbe Triebwagentyp genau das auf der Strecke Düsseldorf - Arnheim reibungslos macht. Und das sogar bei voller Fahrt"

http://www.wn.de/Muensterland/3129955-Technische-Probleme-Grenzverkehr-Eurobahn-faehrt-nach-Hengelo-mit-dem-Bus

@Michiel: tijdens de testritten ging het wel goed, en 1 trein werkte nog steeds, zo staat hierboven te lezen. Dat maakt het probleem inderdaad buitengewoon merkwaardig.
Er is overigens technisch en procesmatig wel een majeur verschil met Emmerich: daar vindt de systeemwissel rijdend plaats bij een spanningssluis; in Bentheim daarentegen gebeurd dit tijdens stilstand, en wordt de spanning van de bovenleiding aldaar omgeschakeld.

... maar goed, je mag toch aannemen dat de oorzaak van dit probleem door de experts van Stadler binnen no-time opgehelderd wordt. Zo ingewikkeld kan het niet zijn.

Dat komt mede, omdat Nederland nog altijd met het aftandse 1500 Volt-gelijkstroom werkt. De Hongaarse ingenieur Kálmán Kandó was in 1927 al veel slimmer en voerde als eerste de wisselspanning op het Hongaarse Spoorwegnet door. Deze werd later opgeschaald naar 15 Kilovolt. Gevolg, daar heb je nooit draadbreuken, en andere storingen aan de bovenleiding. Voer hier minimaal 5000 Volt wisselspanning in en je kunt niet alleen moeiteloos op het Duitse net rijden, je krijgt ook een veel lagere stroomrekening en er is veel minder onderhoud aan de bovenleiding nodig. Het probleem is dat je er in Nederland niet over mag praten.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

RET zet voorlopig minder metro's in

13 sep om 14:37 uur
De RET rijdt sinds 13 september met een versoberde metrodienstregeling, omdat de Rotterdamse vervoerder kampt met…
Lees verder »

Zeven op de tien reizigers weer in trein

3 sep om 09:54 uur
Nu in grote delen van het land de vakanties voorbij zijn, ziet NS dat zo’n zeventig procent van de reizigers weer…
Lees verder »

Over de verschillende belangen rond datastandaarden

2 sep om 10:35 uurtimer10 min
Rond de ontwikkeling van Mobility as a Service spelen datastandaarden een grote rol. Maar hoe verhouden de…
Lees verder »

Bruno Bruins van HTM naar Keolis

31 aug om 12:55 uur
Bruno Bruins treedt per 1 september toe tot de Raad van Advies van Keolis. De oud-minister had op 31 augustus zijn…
Lees verder »

Digitaal gemak kan ook een drempel zijn

27 aug om 09:31 uur
Op alle fronten wordt ons leven allengs digitaler - ook reizen met het ov regelen we veelal online. Een grote…
Lees verder »

Leeuwarden sprint weer door naar Zwolle

26 aug om 14:47 uur
De Friese Sprinter vanuit Leeuwarden gaat vanaf 6 september twee keer per uur rechtstreeks naar Zwolle rijden.…
Lees verder »

IJssel-Vecht kost Keolis 2,9 miljoen

24 aug om 13:50 uur
Busvervoerder Keolis moet de provincies Overijssel, Gelderland en Flevoland een schadevergoeding van 2,9 miljoen…
Lees verder »

Twee nieuwe spitslijnen voor het Gooi

23 aug om 15:20 uur
Transdev Nederland rijdt per 23 augustus met twee nieuwe spitslijnen in de concessie Gooi- en Vechtstreek. Buslijn…
Lees verder »