Scheidend ambassadeur Europees Jaar van het Spoor: “Nu momentum voor de Internationale trein”
“Als we de Europese treinverbindingen willen verbeteren, moeten we niet blijven overleggen, maar doorpakken. Er is nu momentum voor de internationale trein.” Dat is één van de adviezen van Wim van de Camp, die Nederland het afgelopen jaar vertegenwoordigde als ambassadeur van het European Year of Rail. Op 9 mei overhandigde hij zijn eindrapport aan staatssecretaris Vivianne Heijnen, tijdens het eerste live-'Future of Rail event' van Railforum sinds de coronacrisis.
Redactie
Van de Camp refereert met zijn stelling aan het coalitieakkoord waarin staat dat Europees vervoer per trein zo snel mogelijk een goed alternatief moet worden voor vliegen. “Daar moeten we niet te lang over praten, maar het gewoon gaan regelen.” Hoe? Door met een Europese blik naar de internationale treinverbindingen te kijken. “We moeten de grenzen weg durven te denken. Pas dan ontstaat een echt Europees spoorwegnet,” aldus Van de Camp.
Toegang tot boekingssystemen
Wat echt anders moet is de ticketing. “In Europa is het nog steeds ingewikkeld om kaartjes te kopen voor internationale treinreizen. Nationale vervoerders zijn terughoudend om elkaar of andere partijen toegang te geven tot hun boekingssystemen, waardoor het voor de consument ingewikkeld is om een internationale treinreis te boeken.”
Mental shift
Ook pleit Van de Camp voor het verplaatsen van goederenvervoer van de weg naar het spoor. Ook deze modal shift staat in het coalitiekakkoord. Van de Camp vertaalt zijn bevindingen naar: het wegnemen van grensbarrières, doorzetten van digitalisering en inzetten op een ‘mental shift’ bij verladers.
Staatssecretaris Heijnen
Van de Camp verwerkte zijn aanbevelingen in een eindverslag dat hij op 9 mei aanbood aan staatssecretaris Vivianne Heijnen. Haar reactie: “Ik vind dat we in Europees verband aan de slag moeten met zijn aanbevelingen. Dat vraagt nauwe samenwerking en het lef om door te zetten. Een aantal Europese collega’s heb ik al gesproken met anderen staan ontmoetingen op de agenda.”
Europese verbindingen als basis
Wim van de Camp reisde het afgelopen jaar onder meer met de Klimaattrein naar Glasgow en met de Connecting Europe Express van Bentheim via Amersfoort, Amsterdam, Rotterdam en Roosendaal naar Antwerpen. Hij sprak op verschillende bijeenkomsten over de toekomst van het Europese spoor en lobbyde in Brussel voor internationaal spoorvervoer.
Tip
Van de Camp heeft nog een concrete tip: “Het zou goed zijn als de treinverbindingen tussen de grote Europese steden de basis zouden vormen van alle dienstregelingen in Europa. Nu worden die verbindingen pas als laatste ingepast in de nationale dienstregelingen waardoor er maar beperkte ruimte voor de internationale lijnen is en de kans op vertragingen toeneemt. Maar als je met de internationale verbindingen begint en daarna de nationale intercity-verbindingen inpast en dan de rest, krijg je een veel aantrekkelijker internationaal aanbod. Dit vraagt wel echt een andere manier van denken en het is de vraag of dit tot stand kan komen zonder ingrijpen vanuit de Europese Commissie.”

Wim van de Camp overhandigde op 9 mei zijn eindrapport aan staatssecretaris Vivianne Heijnen van IenW
Meer artikelen met dit thema
Alstom moderniseert NMBS-locomotieven met ETCS-technologie
24 apr om 12:15 uurAlstom haalt een nieuw contract binnen voor de modernisering van de NMBS-vloot. Dit contract omvat de…
‘Toon geen kleine vertragingen meer op boordcomputers’
24 apr om 09:52 uurTijdens de cao-onderhandelingen in het streekvervoer bleek dat veel buschauffeurs een hoge werkdruk ervaren.…
NS-Intercity ICNG maakt eerste reis
20 apr om 11:38 uurWoensdag konden reizigers voor het eerst instappen in de Intercity Nieuwe Generatie (ICNG) van NS. Op het…
‘Innovaties beginnen vanuit een ander perspectief'
7 apr om 10:00 uurMarco te Brömmelstroet werd binnen, maar vooral buiten de mobiliteitswereld bekend vanwege het boek Het recht…
Treinongeluk Voorschoten; 30 gewonden en 1 dode
4 apr om 10:24 uurOp het traject Leiden – Den Haag is in de nacht van 3 op 4 april rond 3.30 uur een nachttrein van NS gebotst op…
Belgische potentie voor de nachttrein
3 apr om 11:08 uurNa NS ontstond ook bij de Belgische spoorwegen (NMBS) hernieuwde interesse in de nachttrein. Om de toekomstige…
In vier stappen meer grip op mobiliteitsarmoede
9 feb om 11:18 uurHoewel de aandacht voor mobiliteitsarmoede groeit, experimenteren overheden nog hoe ze ermee moeten omgaan.…
Irias verbetert toegankelijkheid ov-haltes met data
2 feb om 09:24 uurIn het Bestuursakkoord Toegankelijkheid OV 2022-2032 is afgesproken dat reisinformatie eenvoudiger en…
Eens met wim van de camp.al heel lang bepleit hij int spoorvervoer. Maar steeds zijn nationale belangen die dit tegenhouden. Frankrijk heeft dit wel goed op orde. Ook met zwitserland, Oostenrijk is het goed zaken doen maar Duitsland en belgie dus weer niet. Ook de overkoepelende eu treinorganisatie verkeert in een diepe winterslaap.
Ingediend door Ronald van onselen op vr, 13/05/2022 - 20:33
Reactie toevoegen