Stadler: Ongeluk Dalfsen was uitzonderlijk

vrijdag 18 maart 2016
timer 3 min

Het treinongeval in Dalfsen waarbij 23 februari een machinist om het leven kwam, was een uitzonderlijk geval. De veiligheid van de GTW staat niet ter discussie. Dat zegt Stadler in een uitgebreide reactie op het ongeval.

Volgens Stadler-bestuurder Alois Stralinger komt het niet vaak voor dat een cabine van de trein gerukt wordt. Hij inspecteerde samen met een team van Stadler vorige week het treinwrak dat op dit moment in een Arriva-loods in Meppel staat. "Je ziet een duidelijke breuklijn, waar de cabine is afgescheurd door brute kracht", aldus Starlinger, "De trein raakte een hoogwerker, dat is wat anders dan een vrachtwagen. Het zwaartepunt van een hoogwerker ligt erg laag, waardoor de cabine als het ware naar boven is afgescheurd." Ook het feit dat de trein, terwijl hij de hoogwerker voor zich uitschoof, nog een bovenleidingsportaal ramde, kan debet zijn aan de uitzonderlijke schade.

https://twitter.com/BNR/status/702122556195741697

Starlinger wijst op een vergelijkbaar ongeluk met een Veolia-GTW in Houthem-St-Gerlach in december 2009. Daar ramde de trein een vrachtwagen, maar beschermde de cabine de machinist wel voldoende. "Onze treinen voldoen aan de strengste veiligheidsnormen", zegt Starlinger. "Zelfs in de VS, waar de normen voor botsveiligheid nog een stuk hoger liggen, voldoen we ruimschoots."

Zowel de GTW als de FLIRT3 vangt de eerste klap op met de koppeling; is dat niet voldoende, dan vangen de stootbumpers de rest van de energie op. Bij een serieuze botsing volgen nog een lage en hoge kreukelzone. De machinist zit beschermd achter een dikke stalen plaat. De FLIRT3 heeft bovendien nog extra botsabsorptievermogen via de koppeling tussen de bakken. Starlinger: "Dat hebben we bij de FLIRT gedaan, omdat die aanzienlijk langer en dus ook zwaarder kan zijn."

stadler-botsveiligheid

De Stentor (Blendle, +) zette dit weekend vraagtekens bij de veiligheid voor de machinist bij de Stadler-treinen en inventariseerde een aantal treinongelukken waarbij de machinist om het leven kwam. Vakbond VVMC wil nader onderzoek naar de veiligheid voor de machinist op de bok. Volgens Starlinger staan de incidenten op zichzelf, maar was telkens een menselijke fout de oorzaak. "Tachtig procent van de ongelukken kunnen we van tevoren testen. Maar je kan niet alles uitsluiten. Je kan een trein wel ontwerpen als een tank, maar dan wil niemand meer met de trein."

De Onderzoeksraad voor veiligheid doet nog onderzoek naar de toedracht van het ongeval in Dalfsen. Intussen heeft NS bekend gemaakt dat de eerste van de 58 bestelde FLIRT3's binnenkort naar Nederland zullen komen voor testritten. Ze zullen vanaf december in de dienstregeling worden ingezet. De GTW wordt niet meer doorontwikkeld.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
Stadler: Ongeluk Dalfsen was uitzonderlijk

Nederland 2013 Station Dalfsen. Arriva neemt het treinvervoer op de spoorlijnen Zwolle - Emmen en Almelo - Marienberg, de zogenoemde Vechtdallijnen, over van NS en Connexxion. Dit is de uitkomst van de Europese aanbestedingsprocedure die de provincies Overijssel, Drenthe en Regio Twente hebben uitgevoerd. Het treinvervoer wordt verleend tot en met 2027. Verbeteringen De belangrijkste verbeteringen uit de aanbieding van Arriva zijn: - Op de lijn Zwolle - Emmen gaan nieuwe, snellere treinen rijden van de Zwitserse fabrikant Stadler. Deze treinen rijden ook elders in Nederland (o.a. Friesland, Groningen en Limburg). - De treinen op de lijn Almelo - Marienberg worden gemoderniseerd en onder andere voorzien van 1e klas zitplaatsen. - De dienstregeling Zwolle - Emmen wordt uitgebreid met extra snelritten in de avonduren en vroegere ritten op zondag, waardoor een logische, regelmatige dienstregeling ontstaat. - Op werkdagen tijdens de ochtend- en middagspits rijden er extra treinen tussen Zwolle en Coevorden. Op deze manier wordt de drukte opgevangen. - Er komt een betere verbinding tussen Drenthe en Twente door een extra stop van de sneltrein ontstaat er een overstapmogelijkheid in Marienberg van de trein Zwolle - Emmen. - Op alle treinen op de lijn Zwolle - Emmen komt een steward in plaats van een conducteur. Deze heeft een balie tot zijn beschikking en kan alle reizigers op allerlei manieren van dienst te zijn (o.a. sociale veiligheid, reisinformatie, kaartcontrole e.d.). Op de lijn Almelo -Marienberg zijn nu geen conducteurs aanwezig. Daar zullen stewards flexibel worden ingezet. Een andere vernieuwing is dat de provincies Overijssel en Drenthe en Regio Twente samen opbrengstverantwoordelijk zijn. Zij streven samen met Arriva naar meer reizigers in de trein door de verbetering van de kwaliteit. COPYRIGHT Chris Pennarts Blokland 82 3417 MR Montfoort The Netherlands+31653309747 info@chrispennarts.nl www.chrispennarts.nl. © Chris Pennarts

Meer artikelen met dit thema

Minder RET-metro's door achterstallig onderhoud

13 sep om 14:37 uur
De RET rijdt vanaf 13 september met een versoberde metrodienstregeling, omdat de Rotterdamse vervoerder kampt met…
Lees verder »

Bruno Bruins van HTM naar Keolis

31 aug om 12:55 uur
Bruno Bruins treedt per 1 september toe tot de Raad van Advies van Keolis. De oud-minister had op 31 augustus zijn…
Lees verder »

Leeuwarden sprint weer door naar Zwolle

26 aug om 14:47 uur
De Friese Sprinter vanuit Leeuwarden gaat vanaf 6 september twee keer per uur rechtstreeks naar Zwolle rijden.…
Lees verder »

IJssel-Vecht kost Keolis 2,9 miljoen

24 aug om 13:50 uur
Busvervoerder Keolis moet de provincies Overijssel, Gelderland en Flevoland een schadevergoeding van 2,9 miljoen…
Lees verder »

Twee nieuwe spitslijnen voor het Gooi

23 aug om 15:20 uur
Transdev Nederland rijdt per 23 augustus met twee nieuwe spitslijnen in de concessie Gooi- en Vechtstreek. Buslijn…
Lees verder »

‘De nieuwe infrastandaard is digitaal’

23 aug om 10:33 uur
Veel oude infrastructuur piept, kraakt en is nodig aan vervanging toe. De nieuwe standaard is ‘slim’ voor zowel…
Lees verder »

2020: meer dan een halvering van het aantal in- en uitstappers op stations

11 aug om 15:22 uurtimer3 min
Traditioneel maakt NS in de zomerperiode het aantal in- en uitstappers per station bekend voor een gemiddelde…
Lees verder »

Transdev financiert ZE-bussen via ING Lease

23 jul om 10:49 uurtimer3 min
Dankzij een innovatief financieringsmodel, kan Transdev de gehele busvloot van 59 stuks in de concessie Gooi- en…
Lees verder »