Station Ede-Wageningen eind 2021 klaar

donderdag 26 mei 2016
timer 3 min

Het nieuwe station Ede-Wageningen komt drie jaar later tot stand: eind 2021, in plaats van eind 2018. Dat komt door de bouw van een extra perron en de nodige buitendienststellingen.

Ede-Wageningen_voorpleinDe gemeente Ede, NS Stations en ProRail presenteerden vanavond het definitieve ontwerp voor het nieuwe station Ede-Wageningen. Aanvankelijk zou het station over anderhalf jaar klaar zijn, maar door de extra treinen die gaan rijden tussen Utrecht en Arnhem in het kader van het Programma Hoogfrequent Spoorvervoer (PHS) komt er een extra perron op station Ede-Wageningen. Verder zorgen buitendienststellingen van het spoor voor vertraging.

Kazerneterreinen
Het oorspronkelijke ontwerp van Movares en Mecanoo is door NS, ProRail en de gemeente Ede vertaald in Spoorzone Ede, Ontwerp OV-knoop. Behalve het station wordt ook de directe omgeving aangepakt. Op de omliggende kazerneterreinen en het Enka-terrein komen nieuwe woningen en bedrijven, zoals het Fiets Experience Center en een World Food Center. Het station zelf verschuift naar de oostkant van de autotunnel die onder het spoor loopt.

Ede-Wageningen_overzichtskaartDe ingang van het nieuwe station komt aan de zuidzijde van het spoor, waar meer ruimte is voor fietsers, bussen en auto’s. Er komt een parkeergarage met ruim 500 plaatsen. De bewaakte fietsenstalling heeft straks plaats voor zo’n 6000 fietsen, die er de eerste 24 uur gratis mogen staan. Aan de noordzijde van het spoor, met toegang naar perron 1 voor de Valleilijn en de Sprinter naar Arnhem, komt een fietsenstalling voor 1800 fietsen.

Ede-Wageningen perronFietstunnel
Het bus- en taxiplein bevindt zich direct voor de hoofdentree. Er komen perrons voor de bussen en standplaatsen voor taxi’s. Zowel aan de noord- als aan de zuidkant van het nieuwe station is ruimte om autopassagiers te laten in- of uitstappen. Een ruime en lichte reizigerstunnel leidt de reiziger snel naar het perron. Alle perrons zijn zowel per (rol-) trap als met de lift te bereiken.

Voor fietsers en voetgangers komt er een tunnel onder het spoor tussen de Oude Bennekomseweg en de Stationsweg aan de westzijde van het station. Vanuit deze tunnel is het station bereikbaar via trappen. Op het station komen meerdere comfortabele wachtruimtes en een kiosk.

Ede-Wageningen_hoofdingangBlikvanger
Het station staat aan de rand van de Veluwe, op de overgang naar de Gelderse Vallei. Het Veluwse landschap diende als inspiratiebron voor het ontwerp van de houten stationskap en de toren. Het station kenmerkt zich door veel lichtinval en een ruimtelijke opzet. Het stationsgebied krijgt een groen karakter dat naadloos overgaat in de omliggende bebouwing en toegangswegen.

De werkzaamheden beginnen eind 2018, begin 2019. Tijdens de bouw blijft het station in bedrijf. Eind 2021 is het nieuwe station Ede-Wageningen klaar. De kosten bedragen ongeveer 150 miljoen euro.

https://youtu.be/LyB73oIagMA

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Grote investeringen in bereikbaarheid Zuid-Holland

15 nov om 14:38 uur

Het Rijk, de Metropoolregio Rotterdam/Den Haag, Provincie Zuid-Holland en de gemeentes Den Haag en Rotterdam…

Lees verder »
flash_onNieuws

Kentekenherkenning bij 53 P+R-stations

8 jul om 12:58 uur

NS wil het in- en uitrijden bij parkeergarages makkelijker maken. Daarom heeft de NS in samenwerking met Q-Park…

Lees verder »

Hubgebruiker als uitgangspunt voor ontwerp

27 jun om 09:00 uur

Mobiliteitshubs lijken het nieuwste wapen in de strijd om mobiliteit duurzamer en aangenamer te maken. Maar…

Lees verder »
flash_onNieuws

Hoor de laatste inzichten op zero emissiegebied

2 nov 2021

Op de derde editie van de Zero Emissie Conferentie bespreken we, onder leiding van dagvoorzitter Marc Maartens…

Lees verder »
flash_onNieuws

Lintje voor fietsparkeerpionier

30 sep 2021

Folkert Piersma, onder meer oud-projectmanager Fiets bij ProRail, heeft vandaag een koninklijke onderscheiding…

Lees verder »
descriptionArtikel

Groene loopbrug over spoor Zwolle

30 sep 2021

Waar Zwolle eerder al een busbrug over het spoor kreeg, komt daar nu een loopbrug bij. De gemeente Zwolle wil…

Lees verder »
flash_onNieuws

Rotterdam maakt ruimte voor beleving

27 sep 2021

“We bekeken de inrichting van infra altijd puur functioneel”, begint mobiliteitsstrateeg Martin Guit van de…

Lees verder »
Lokale community verfraait station Deurne
flash_onNieuws

Lokale community verfraait station Deurne

2 jul 2021 timer7 min

Wie Deurne binnenrijdt per trein wordt begroet door een metersgrote muurschildering. Het is de verdienste van…

Lees verder »