Station Ede-Wageningen eind 2021 klaar

donderdag 26 mei 2016
timer 3 min

Het nieuwe station Ede-Wageningen komt drie jaar later tot stand: eind 2021, in plaats van eind 2018. Dat komt door de bouw van een extra perron en de nodige buitendienststellingen.

Ede-Wageningen_voorpleinDe gemeente Ede, NS Stations en ProRail presenteerden vanavond het definitieve ontwerp voor het nieuwe station Ede-Wageningen. Aanvankelijk zou het station over anderhalf jaar klaar zijn, maar door de extra treinen die gaan rijden tussen Utrecht en Arnhem in het kader van het Programma Hoogfrequent Spoorvervoer (PHS) komt er een extra perron op station Ede-Wageningen. Verder zorgen buitendienststellingen van het spoor voor vertraging.

Kazerneterreinen
Het oorspronkelijke ontwerp van Movares en Mecanoo is door NS, ProRail en de gemeente Ede vertaald in Spoorzone Ede, Ontwerp OV-knoop. Behalve het station wordt ook de directe omgeving aangepakt. Op de omliggende kazerneterreinen en het Enka-terrein komen nieuwe woningen en bedrijven, zoals het Fiets Experience Center en een World Food Center. Het station zelf verschuift naar de oostkant van de autotunnel die onder het spoor loopt.

Ede-Wageningen_overzichtskaartDe ingang van het nieuwe station komt aan de zuidzijde van het spoor, waar meer ruimte is voor fietsers, bussen en auto’s. Er komt een parkeergarage met ruim 500 plaatsen. De bewaakte fietsenstalling heeft straks plaats voor zo’n 6000 fietsen, die er de eerste 24 uur gratis mogen staan. Aan de noordzijde van het spoor, met toegang naar perron 1 voor de Valleilijn en de Sprinter naar Arnhem, komt een fietsenstalling voor 1800 fietsen.

Ede-Wageningen perronFietstunnel
Het bus- en taxiplein bevindt zich direct voor de hoofdentree. Er komen perrons voor de bussen en standplaatsen voor taxi’s. Zowel aan de noord- als aan de zuidkant van het nieuwe station is ruimte om autopassagiers te laten in- of uitstappen. Een ruime en lichte reizigerstunnel leidt de reiziger snel naar het perron. Alle perrons zijn zowel per (rol-) trap als met de lift te bereiken.

Voor fietsers en voetgangers komt er een tunnel onder het spoor tussen de Oude Bennekomseweg en de Stationsweg aan de westzijde van het station. Vanuit deze tunnel is het station bereikbaar via trappen. Op het station komen meerdere comfortabele wachtruimtes en een kiosk.

Ede-Wageningen_hoofdingangBlikvanger
Het station staat aan de rand van de Veluwe, op de overgang naar de Gelderse Vallei. Het Veluwse landschap diende als inspiratiebron voor het ontwerp van de houten stationskap en de toren. Het station kenmerkt zich door veel lichtinval en een ruimtelijke opzet. Het stationsgebied krijgt een groen karakter dat naadloos overgaat in de omliggende bebouwing en toegangswegen.

De werkzaamheden beginnen eind 2018, begin 2019. Tijdens de bouw blijft het station in bedrijf. Eind 2021 is het nieuwe station Ede-Wageningen klaar. De kosten bedragen ongeveer 150 miljoen euro.

https://youtu.be/LyB73oIagMA

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

Rotterdam maakt ruimte voor beleving

27 sep om 10:46 uur
“We bekeken de inrichting van infra altijd puur functioneel”, begint mobiliteitsstrateeg Martin Guit van de…
Lees verder »

Lokale community verfraait station Deurne

2 jul om 08:23 uurtimer7 min
Wie Deurne binnenrijdt per trein wordt begroet door een metersgrote muurschildering. Het is de verdienste van…
Lees verder »

Station Assen in race voor architectuuraward

8 jun om 13:57 uurtimer1 min
Het treinstation van Assen is genomineerd voor de ‘Beste Gebouw van het Jaar’-award. In totaal zijn twaalf…
Lees verder »

NS-app toont lege P+R-plekken 19 stations

3 mei om 13:48 uurtimer2 min
De app en website van NS sinds 30 april op negentien treinstations of er nog parkeerplekken vrij zijn op de P+R-…
Lees verder »

Overstappunt stadsrand verbindt auto en ov

23 feb om 09:40 uurtimer3 min
Het ov wordt in meer steden een sterker middel voor de bereikbaarheid van de binnenstad. Als gevolg van de…
Lees verder »

Meer treinruimte op A'dam CS in 2030

27 jan om 16:03 uurtimer3 min
Op Amsterdam Centraal moet vanaf 2030 vanuit alle windrichtingen minimaal elke tien minuten een trein van en naar…
Lees verder »

Het recept voor regie

15 dec 2020 timer4 min
Zaterdag krijg je de schoonfamilie te eten en je moet koken. Na de uitgebreide kerstdiners, lunches en borrels bij…
Lees verder »

Perronbank van 130 meter krijgt opfrisser

14 dec 2020 timer1 min
De langste bank ter wereld voor treinreizigers op een perron is vernieuwd: de unieke bank met een lengte van maar…
Lees verder »