Stoptrein Arnhem-Düsseldorf al in april

dinsdag 13 september 2016
timer 2 min

Niet komende zomer, maar vanaf 6 april 2017 gaat Abellio al van start met de stoptreindienst Arnhem–Düsseldorf. De papieren om van start te kunnen gaan waren sneller in orde dan verwacht.

De vervroeging van de dienst heeft volgens de NS-dochter te maken met het feit dat de procedures versneld konden worden. Bij ProRail moest het bedrijf een toegangsverklaring krijgen om het Nederlandse spoor te mogen gebruiken en om op Nederlandse stations (Arnhem en Zevenaar) te mogen stoppen. Met het veiligheidscertificaat B, dat Abellio vorige week ontving, mag het nu ook passagiers vervoeren.

Abellio gaat dus vanaf het voorjaar van 2017 elk uur rijden met vijfledige Flirt-3-stellen. In Nederland stopt de trein alleen in Arnhem en Zevenaar. Arnhem Velperpoort, Duiven en Westervoort worden overgeslagen. Vervoerbewijzen Arnhem–Zevenaar vice versa zijn niet te verkrijgen in de kaartautomaten die op Arnhem en Zevenaar worden geplaatst. Voor Duitsland geldt het VRR-tarief. Op de kaartjes komen barcodes om de poortjes in Arnhem te openen.

Binnenlandse reizigers kunnen via de reguliere palen en poortjes van Arriva en Breng inchecken. Die partijen zullen ook gaan controleren op het Nederlandse traject. Het Duitse personeel heeft geen apparatuur bij zich om OV-chipkaarten uit te lezen. De opbrengsten van de binnenlandse reizigers gaan helemaal naar Breng en Arriva als compensatie voor de samenloop. De Duitse opdrachtgever VRR, opbrengstverantwoordelijk voor de lijn, was daartoe bereid. Welke verdeelsleutel Breng en Arriva hanteren, is niet bekend.

Lees ook: Connexxion en Arriva samen op Arnhem–Doetinchem

Net over de grens verwacht Abellio vanaf 2018 of 2019 ook weer te kunnen stoppen in Elten. In dat dorp wonen veel Nederlanders en de Nederlandse dorpen Lobith, Tolkamer en Spijk liggen op slechts enkele kilometers afstand.

Ik neem tenminste aan dat je wel een kaartje naar Emmerich uit de automaat kunt kopen, al dan niet met korting (of 100% reisrecht tot Emmerich(Grenze)). Dan zullen de doorgaande kaartjes tariefmatig onder net SCIC-tarief vallen, (hopelijk niet met de dure bijtelling en omweg via Arnhem (bij instappen in Zevenaar) die NS nu rekent, ivm het ICE-gebruik). En wat met een Länderticket, of SWT, gaan deze dan tot Zevenaa,r of Arnhem gelden of komt er een soortgelijke variant, die ook in Niedersachsen geldt met het zog. Niedersachsen+-ticket? Het is zaak dat dit vooraf goed geregeld wordt, zonder daarbij als reiziger met hinderlijke nadelen geconfronteerd te worden, zoals je in het VRR-gebied hebt met kaartjes die niet vanaf de grens te koop zijn en je dus met extra kosten en het kopen van verschillende kaartjes opgezadeld wordt.

Het feit dat er DB kaartautomaten in Arnhem en Zevenaar komen zegt genoeg lijkt mij. Dus al die Duitse voordeeltjes kunnen daar gewoon worden aangeschaft zoals het ook in Enschede en Venlo kan.

Voor reizigers uit Duitsland wordt het simpel: het VRR-tarief wordt geldig t/m Arnhem, waarbij reizigers die een kaartje of Abonnement voor de hoogste prijsklasse (Preisstufe D) hebben daarmee tot Arnhem kunnen reizen, maar waarbij (vermoedelijk) het kaartje niet in de stadsbus in Arnhem zal gelden (dit is Nederland!). Tussen Emmerich en Arnhem zullen vermoedelijk 4 zones ingedeeld worden. Dat betekent dat een retourtje Arnhem-Düsseldorf 30 Euro kost, je kunt voor 100 Euro 10 losse enkeltjes kopen, (dus 20 Euro heen en terug). Uiteraard zal er ook een soort SCIC-tariefsysteem komen, waarbij reizigers die een kaartje uit de NS-kaartautomaat kopen evenveel betalen als wat nu een kaartje met de Intercity kost (ongeveer 2 euro goedkoper dan een enkeltje met de ICE (dus vol-tarief met beslist niet aan te raden!), maar dan kun je weer in Duitsland niet op hetzelfde kaartje met het overige lokale transport (bus, tram, metro) reizen! 5 Personen zullen gezamenlijk voor 48 Euro (dagkaart) klaar zijn en kunnen ook per regionale trein helemaal naar bijv. Dortmund toe (en daar ook in de bus stappen,zonder een nieuw kaartje te hoeven kopen, (waar blijft Nederland met zulke aanbiedingen, we hadden toch een OV-chipkaart, dat 1 kaart voor al het OV zou betekenen? (Ofwel de grootste OV-leugen die de OV-sector in deze eeuw heeft verkondigd!).

De prijstabel van het VRR is hier te vinden:

http://mediencenter.vrr.de/asset/pm_160630_vrr_preisuebersicht_2017.pdf

Mooi dat een NS-dochteronderneming gewoon lekker doorpakt! Kan het moederbedrijf in Utrecht nog heel wat van leren. Ook geweldig dat de klantattractieve tariefopties gewoon vanaf Arnhem en Zevenaar gelden. Dit gaat zeker een succes worden! Hordes Nederlanders naar Duitsland, en massa's Duitsers naar Arnhem. Shop till you drop! Prima business voor de spoorsector, net als eerder op Enschede-Gronau-Muenster/Dortmund. Tevreden klanten vervoeren en netjes euro's verdienen, daar draait het om. Prima toch?

Ik durf het bijna niet hardop te zeggen, maar het woord "marktwerking" komt er toch uit :-)

Dit is wat nou iedere reiziger wil een betrouwbare verbinding gekoppeld aan het tarief.
Denk hier bij aan de steden Dusseldorf, Essen, Keulen en Arnhem niet te vergeten, volgens mijn gaat dit een succes worden. Daar hebben we jaren opgewacht, Syntus die maakte er een potje van op deze verbinding ook Hengelo - Bad Bentheim was geen succes.
Ik wens Abellio bij deze veel succes toe en ik ga zelf in het weekend van april er gebruik van maken.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

Thales implementeert ERTMS Centraal Veiligheidssysteem voor ProRail

17 mei om 15:39 uur

ProRail heeft Thales de opdracht gegund om haar European Rail Traffic Management System (ERTMS) Central Safety…

Lees verder »
Den Haag CS
flash_onNieuws

Stationschefs kunnen zelfsturend alternatief zijn bij computerstoringen   

16 mei om 16:22 uur

Bij massale treinuitval als gevolg van computerstoringen tijdelijk overstappen op spoorboekloos rijden tussen…

Lees verder »
waterstoftrein Siemens DB
flash_onNieuws

Siemens en Deutsche Bahn ontwikkelen waterstoftrein met opslagtank-aanhanger

5 mei om 15:13 uur

‘H2goesRail’. Zo heet het Duitse project voor de ontwikkeling van waterstofsystemen voor het spoor. Het eerste…

Lees verder »
OV-Magazine Lamar van Frederikslust
descriptionArtikel

Een kijkje in de keuken bij…de ov-adviseurs van Goudappel

3 mei om 16:02 uur

Wie zijn de mensen die het ov in Nederland draaiende houden? Dit jaar gaat OV-Magazine op onderzoek uit. Deze…

Lees verder »
flash_onNieuws

Paul de Krom nieuwe voorzitter OV-NL

29 apr om 16:34 uur

Paul de Krom is per 1 mei benoemd tot voorzitter van het dagelijks bestuur van OV-NL en vertegenwoordigt…

Lees verder »
flash_onNieuws

EBS en Transdev bieden op ZaWa

22 apr om 09:54 uur

Voor de nieuwe concessie Zaanstreek-Waterland, die eind 2023 ingaat, hebben zich twee vervoerders gemeld:…

Lees verder »

Op reis door ov-walhalla Zwitserland

19 apr om 11:26 uur

Zwitserland is hét voorbeeld van een land met een goed ov-netwerk. Alle betrokken partijen stemmen hun vervoer…

Lees verder »
flash_onNieuws

‘Kabinetsbesluit betekent ov-afbraak in 2023’

15 apr om 09:47 uur

Het kabinet verlengt de financiële coronasteun tot eind 2022, maar er is nog geen regeling voor 2023.…

Lees verder »